Biljni organ

Svaki organ biljke treba svoj set životne kemije. Zbog toga se i eterična ulja iz različitih organa biljke znatno razlikuju. Do te mjere da ih početnici u istraživanju eteričnih ulja teško i identificiraju kao istu vrstu, pogotovo ako ih nazovemo neroli i petit grain.

Reći “eterično ulje naranče” potpuno je neprecizan termin. Jedan je razlog botanički. Postoje slatka i gorka naranča, stoga taj naziv krši pravilo botaničke klasifikacije. No to nije jedino pravilo koje se krši.

Neke biljne vrste proizvode eterična ulja u različitim organima. Najpoznatiji primjer je gorka naranča, Citrus aurantium L. ssp. amara Engl. Ona proizvodi eterična ulja u:

  • usplođu (“kora” ploda)
  • cvijetu
  • listu

To znači da jedna biljka, gorka naranča, daje tri eterična ulja koja su komercijalno dostupna. Sastav i mirisne osobine ovih ulja potpuno su različite. U tablici su prikazani udjeli dominantnih molekula eteričnog ulja:

List (petit grain)/AFNOR FA048078Cvijet (neroli)/
Ph. Eur. 01/2008:1175
Usplođe/Verzera et. al. Flavour and Fragrance Journal 19 (6): 544–548. 
linalil acetat 40,0-60,0%linalol 28,0-44,0%d-limonen 91,4-97,0%
linalol 15,0-30,0%>limonen 9,0-18,0%β-mircen 0,03-4,3%
α-terpineol 3,2-6,8%β-pinen 7,0-17,0%α-pinen 0,0-1,4%
geranil-acetat 2,0-5,0%linalil-acetat 2,0-15,0%linalol 0,3-0,8%

Ova karakteristika citrusa, da daju tri različita eterična ulja, ušla je i u nazivlje. Tako se ulja citrusa dobivena destilacijom nazivaju petit grain.

To je bitno jer se ponekad misli kako se naziv petit grain odnosi samo na listove gorke naranče. Međutim, komercijalno su dostupna ulja petit grain mandarine, limuna, bergamota, kombave i drugih citrusa. Petit grain (fr. mali plod) tradicionalno se dobivao destilacijom grančica s malim, nezrelim plodovima. Dominantni sadržaj petit grain ulja ipak dolazi iz listova. Isto tako, neroli se kao naziv odnosi na eterična ulja dobivena destilacijom cvjetova roda citrus. Naravno, najpoznatiji je neroli gorke naranče kojeg znamo samo nazivati “neroli”.

Komercijalno su dostupna eterična ulja različitih organa čitavog niza biljaka, ponekad i za vrste o kojima ne razmišljamo da bi mogla davati raznolika eterična ulja. Primjeri su smriča (Juniperus oxycedrus) od koje su dostupna ulja grančica, plodova i drveta; ljupčaca – korijena i zeleni (nadzemnog dijela biljke); cimetovca – kore i lista. Točan odabir i poznavanje kemijskog sastava potrebno je za svaki individualni slučaj. Evo jednog životnog primjera: domaći distributer je prije dosta godina poslao narudžbu za veće količine “eteričnog ulja cimetovca”. Kada je pošiljka stigla, neugodno su se iznenadili mirisom ulja koje je bilo intenzivnog mirisa po klinčićevcu, a ne po cimetu. Poslali su reklamaciju, no bilo im je odgovoreno da su dobili točno to što su tražili. Kako se to desilo? Distributer, naime, nije precizirao naručuju li eterično ulje kore ili lista cimetovca. Znači, glavni dobavljač je napravio sve po pravilima, ali distributer jednostavno nije bio točan u svojem traženju. Kemijski sastav ova dva ulja potpuno je različit. Kora cimetovca sadrži trans-cinamaldehid kao dominantni spoj (55-75%) te manje količine eugenola (do 7,5%). Nasuprot njemu, eterično ulje lista cimetovca sadrži do 3% cinamaldehida, a čak 70-85% eugenola. Eugenol je i dominantni spoj klinčićevca pa je ovo ulje, logično, i imalo takav miris. Zanimljivo, eterično ulje lista cimetovca može vrlo raznolikog mirisa: može imati miris klinčićevca, ali može i imati ugodan miris cimetovca ako sadrži nešto veće količine trans-cinamaldehida. Trans-cinamaldehid je vrlo dominantnog mirisa i “prekrije” miris eugenola, čak i ako ga je samo nekoliko posto. Ovo je i način patvorenja relativno skupog ulja kore cimetovca: u jeftino ulje lista cimetovca dodavao se sintetski trans-cinamaldehid. Ne tako davno ovo su u Hrvatskoj prodavali kao eterično ulje cimeta.

Eterična ulja se mogu stvarati u raznim biljnim organima, a kod nekih biljaka dobivaju se i destilacijom eksudata biljaka, oleorezina i oleogomorezina (smola). U sljedećoj tablici dani su primjeri iz kojih organa ili eksudata se dobivaju eterična ulja i mirisni ekstrakti.

Organ/produktPrimjer vrsteOrgan/produktPrimjer vrste
list (folium)eukaliptus globuluscvijet  i cvjetni organi (flos, inflorescentia, summitas cum floribus, capitula)lavanda
zelen (herba)paprena metvicausplođe (pericarpium)naranča
zelen u cvatu (herba cum floribus)timijandrvo (lignum)ružino drvo
korijen (radix)ljupčacplod (fructus, pseudofructus)komorač
podanak (rhizoma)đumbirsjeme (semen)muškatni orah
kora (cortex)cimetovac<oleorezina (oleoresina)tamjanovac
talus (thalus)hrastov lišajoleogomorezina (gummiresina)mira

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top