Drugi spojevi u eteričnim uljima

Neki spojevi su rijetki u eteričnim uljima. Ponekad daju točku na “i” mirisnom buketu, baš poput dušikovih ili sumpornih spojeva. Često neugodnog mirisa. Ponekad su nam baš oni i zanimljivi u pomalo neobičnoj aromaterapiji češnjaka. Neki su bili lijekovi protiv parazita, poput askaridola, a danas su zaboravljeni.

Laktoni

Laktoni su relativno rijetka grupa spojeva u eteričnim uljima. Prisutni su u drugim tipovima ekstrakata biljaka i njihovo glavno djelovanje je ekspektorirajuće (olakšavaju iskašljavanje) i ponekad su koleretične (pojačavaju lučenje žuči).

Postoje jedno komercijalno dostupno eterično ulje koje kao dominantne spojeve sadrži laktone. To je eterično ulja podanka omana (Inula helenium) koje sadrži preko 70% alantolaktona i izoalantolaktona. Njihove strukture su prikazane na sljedećoj slici:

laktoni
Ulje omana ne koristi se iz više razloga. Laktoni, koje sadrži, lako izazivaju alergijske reakcije na koži, a samo ulje je krutina na sobnoj temperaturi i potrebno ga je zagrijavati. Vrlo se rijetko nađe na tržištu i relativno je skupo. Kako postoji puno drugih eteričnih ulja koja djeluju na dišni sustav, a sam oman se može koristiti u obliku drugih ekstrakata (dekokt, tinkture), njegova upotreba je vrlo rijetka.

Eterično ulje nekadašnje srodnice inule (Dittrichia graveolens, nekoć Inula graveolens) sadrži kao dominantne sastojke borneol i bornil-acetat, a laktone sadrži u vrlo malim koncentracijama. Zbog svoje cijene vrlo rijetko se koristi u aromaterapiji.Peroksidi

Kao i laktoni, peroksidi su vrlo rijetko dominantni spojevi. Peroksidi nastaju u metabolizmu i biljaka i životinja, ali su uglavnom nestabilni. Samo manji broj molekula, poput artemizinina iz biljke Artemisia annua, je dovoljno stabilan da se mogu izolirati. Sličan spoj je askaridol, dominantni spoj eteričnog ulja mirisne lobode (Dysphania ambrosioides, nekoć Chenopodium ambrosioides). Eterično ulje mirisne lobode masovno se koristilo krajem XIX. i početkom XX. stoljeća kao antihelmintik, sredstvo protiv crijevnih parazita. Zbog svoje toksičnosti ovo eterično ulje potisnuli su sigurniji lijekovi pa time pripada već zaboravljenoj prošlosti medicine.

askaridol

Ftalidi

Samo jedno eterično ulje sadrži znatniju količinu ovih zanimljivih spojeva. To je eterično ulje korijena ljupčaca (Levisticum officinale). Dva glavna ftalida su 3-butilidenftalid i ligustilid, kojih, ovisno o podrijetlu, može biti i preko 70% u tom eteričnom ulju.

ftalidi

Eterično ulje korijena ljupčaca je, na žalost, u sjeni planetarno poznate biljke kineske herbalistike, danggui (当归 / 當歸), na zapadu poznatije i kao Dong Quai (Angelica sinensis). Obje biljke pripadaju istoj porodici Apiaceae. Premda u njenoj sjeni, Angelica sinensis je zaslužna za vrlo opsežno proučavanje ftalida koje sadrži. Ligustilid djeluje protuupalno, potiče osteoblaste na formiranje koštanog tkiva, djeluje estrogen-like(Angelica sinensis je poznata u suplementima koji pomažu u menopauzalnim tegobama), smanjuju oštećenja tkiva izazvana štetnim utjecajima (hipoksija zbog manjka cirkulacije) te smanjuje mogućnost agregacije trombocita i nastanka opasnih ugrušaka. Zhong et al.su pokazali da djeluje putem modulacije TRPA-1 proteina (transient receptor potential kanali), što nije iznenađujuće, jer mnoge male molekule eteričnih ulja djeluju preko tih proteina. Yu je objavio kako takvi tipovi spojeva sprječavaju hepatotoksičnost, odnosno oštećenje jetre. U francuskoj školi aromaterapije korijen ljupčaca je omiljeno eterično ulje za obnavljanje jetre. No, to nikada nije zaživjelo u većoj primjeni, prije svega zbog prisustva sikavice kao biljnog lijeka za jetru. Stoga su ulje ljupčaca i ftalidi kao klasa spojeva potisnuti od strane drugih biljnih vrsta i ekstrakata, vjerojatno i zbog njegove visoke cijene.

Kumarini

Kumarini su iznimno česti spojevi u prirodi. No, zbog njihove specifične strukture u eteričnim uljima ima ih vrlo malo. Kumarini prilično teško destiliraju te obično u uljima nalazimo samo one kumarine koji imaju manju molekulsku masu. Kumarini ostvaruju niz korisnih učinaka na organizam, no vjerojatno je njihovo djelovanje u eteričnim uljima u sjeni drugih dominantnih spojeva.

Jedina eterična ulja koja sadrže zamjetnije količine kumarina su ona dobivena tiještenjem usplođa citrusa. Najviše ih sadrže ulja usplođa bergamota i limete. Kumarini u eteričnim uljima više su poznati u negativnom kontekstu. Furanokumarini su zaduženi za fototoksično djelovanje, odnosno toksično djelovanje na kožu aktivacijom UV zrakama (sunčanje, solarij). Najpoznatiji takav spoj je bergapten iz eteričnog ulja usplođa bergamota. Stoga se eterično ulje bergamota ne smije nanositi na kožu prije izlaganja UV zrakama. Komercijalno je dostupno eterično ulje bergamota kojem je uklonjen bergapten.
kumariniSumporni spojevi

Većina organskih sumpornih spojeva ima vrlo neugodan miris. Kako često nastaju razgradnjom mesa (organskih tvari), ali i izlaze u opasnim područjima (vulkanske pare, anaerobni uvjeti rasta mikroorganizama) evolucijski smo bili istrenirani da dobro osjetimo ove tipove spojeva kao znak upozorenja. Naizgled, sumporni spojevi nemaju što tražiti u eteričnim uljima – od njih očekujemo ugodan, a ne neugodan miris. Ipak, postoje vrlo raznolike strukture sumpornih spojeva. Andreas Goeke u  članku Sulfur containing odorants in fragrance chemistry je 2002. godine dao dobar pregled sumpornih spojeva koji, kako je rekao, “žive skrivenim životom u kemiji mirisa”.

Sumporni spojevi vrlo rijetko mogu biti dominantni spojevi u eteričnom ulju. Jedno od takvih ulja je eterično ulje češnjaka. Eterično ulje češnjaka ima drugačiji sastav od klasičnih ekstrakata češnjaka, no zadržava klasična djelovanja češnjaka: djeluje iznimno snažno antimikrobno, smanjuje krvni tlak i utječe na koagulaciju krvi (sprječava nastanak tromba). Glavne sastojnice eteričnog ulja češnjaka su di-2-propenil-trisulfid, di-2-propenil-disulfid, metil,2-propenil trisuflid i di-alil-disulfid. Neki od dodataka prehrani koji se koriste u regulaciji metabolizma masti te pomažu kod hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), sadrže eterično ulje češnjaka.

Buchu eterično ulje (Agathosma betulina), također sadrži znatnu količinu sumpornih spojeva poput 8-merkapto-p-mentan-3-on-a. Ono nema znatnu primjenu u aromaterapiji, ali ima u parfumeristici. Paradoksalno, eterično ulje buchu ima neugodan miris koji podsjeća na izgorenu gumu. No, u malim koncentracijama daje resku svježinu parfemu. Ovdje susrećemo pravilo kako spojevi vrlo neugodnog mirisa u malim koncentracijama naglašavaju i daju posebnu mirisnu ljepotu molekulama ugodnog mirisa, što je i pravilo tradicionalne parfumeristike. Neugodan miris, najvjerojatnije, budi u nama onaj animalni karakter koji u svojoj biti voli miris trulog.

sumporni spojevi

Većinom su sumporni spojevi molekule u tragovima. I ovdje vrijedi pravilo kako su zaduženi za zaokružavanje mirisnog buketa i ukupnog dojma eteričnog ulja. Mint-sulfid i izo-mintsulfid potiču bockavo-duboki karakter mentola u eteričnom ulju paprene metvice. Ti isti spojevi, uz cijeli niz drugih sumpornih spojeva poput humulen-sulfida i kariofilen-sulfida, daju čak i eteričnom ulju ruže, “kraljice svih eteričnih ulja i parfema”, konačnu točku na i, premda u njemu inače dominiraju monoterpenski alkoholi i esteri ugodnog mirisa. 1-p-menten-8-tiol nalazi se u eteričnom ulju usplođa grejpa. Upravo ovakvi spojevi u tragovima daju karakterističan miris citrusima u kojima, inače monotono, dominira limonen ili drugi monoterpeni.

4-merkapto-4-metil-pentanon je još jedan primjer spoja neugodnog mirisa. U visokim koncentracijama ima miris mačjeg urina, no u niskim koncentracijama daje drveno-svježi miris. Sadrži ga eterično ulje drvenih dijelova crnog ribiza.

neugodan miris sumpornih spojeva
Dušikovi spojevi

Kao i u slučaju sumpornih spojeva, dušikovi spojevi su relativno rijetki u eteričnim uljima. Eterično ulje petit grain mandarine (lista mandarine) je jedno od rijetkih eteričnih ulja koje kao dominantni spoj sadrži metil-N-metil-antranilat, spoj ugodnog mirisa. Ono pokazuje spazmolitičnu aktivnost i jedno je od ulja koje se koristilo u parfumeristici. Eterično ulje poput nerolija gorke naranče (cvijeta gorke naranče) sadrži do 1% metil-antranilata i doprinosi mirisnoj kvaliteti eteričnog ulja. Osim kod eteričnog ulja mandarine, dušikovi spojevi uglavnom nisu aktivni spojevi. Oni su važniji u njihovoj olfaktornoj kvaliteti (parfumeristika, kozmetika, masaže, kupke).

Slično sumpornim spojevima, neki dušikovi spojevi imaju vrlo neugodan miris. Indol, a pogotovo spoj skatol, ima neugodan miris na izmet. Zanimljivo, sadrži ga apsolut jasmina. Ako je ruža “kraljica mirisa” onda je jasmin njihov “kralj”. Indol i skatol se, kao i u slučaju sumpornih spojeva ruže, nalazi u vrlo niskom koncetracijama i u kombinaciji s esterima ugodnog mirisa daje konačni afrodizijačko-slatkasti miris apsolutu jasmina.

dušikovi spojevi

 

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top