Kapi za nos, oči i uho

Stara njemačka škola nas uči o kapima za nos u biljnom ulju. Još uvijek korišteni, ali vremenom smo se okrenuli malo drugačijim kapima koji u sebi sadrže hidrolate. Odlični omjer djelotvornosti i neškodljivosti. Polako su takve kapi iz improvizacije došle i na police ljekarni i na moje ugodno iznenađenje popularnost im raste.

Kapi za nos, oči i uši

Eterična ulja se ni u kom slučaju ne smiju kapati u nos i ušni kanal ušni kanal nerazblažena jer će snažno iritirati sluznicu. Eterična ulja ne primjenjuju se ni u kojem slučaju u oči.

Uljne otopine

Kapi za nos su se nekoć spravljale 1-3% otopinama eteričnih ulja u biljnim uljima, a preporuku za ovakvu formulaciju, primjerice, nalazimo u monografijama Komisije E za eterično ulje niaulija. Danas se izbjegava upotreba biljnih ulja u nosnoj šupljini jer ne djeluju dobro na stanice sluznice nosa i ometa njihovu normalnu funkciju. Stoga se danas uvijek koriste vodene, vodeno-gel otopine s eventualno emulgiranim ili raspršenim eteričnim uljima.

Kapi za uši se još uvijek spravljaju s biljnim i eteričnim uljima, a eterična ulja se mogu koristiti u koncentracijama do 10%, ukoliko nisu jako iritativna. Apliciraju se opreznim kapanjem ili aplikacijom natopljenim štapićem za uho. Ovakav način primjene, poznat odvajkada u narodnoj medicini i aromaterapiji, na žalost je postao zaboravljen. Na tržištu postoje kapi za uho s biljnim uljima koja služe za otapanje viška cerumena, ali je puni potencijal lokalne aplikacije eteričnih ulja posve neiskorišten.

Kapi od hidrolata

Kapi za nos, i eventualno oči, uglavnom se spravljaju od hidrolata (cvjetnih vodica). Hidrolati kao vodene otopine nastale tijekom destilacije eteričnih ulja su vrlo blagi i neiritativni. Ipak, i ona se moraju formulirati na ispravan način.

kapi za nos od hidrolataU mnogim, čak uglednim knjigama, pročitat ćete kako se hidrolati mogu direktno kapati u nos ili oči. To nije istina. Da biste koristili hidrolate oni se moraju izotonizirati: koncentracija soli se mora podesiti da bude ista kao i u krvi i okolišu ljudskih stanica. Izotonizacija se radi obično podešavanjem da otopina sadrži 9 g natrij-klorida po litri. Kada biste koristili čisti hidrolat, tada bi stanice patile zbog manjka soli u svojem okolišu i došlo bi do tzv. osmotskog šoka. Posljedice nisu dramatične, ali može doći do oteknuća sluznice ili veće iritacije. Osim izotonizacije, ponekad se mora podesiti i kiselost (pH) kapi puferskim sustavima kako ne bi došlo iritacije sluznice. Podešavanje pH radi se obično s fosfatnim puferom, zajedno s natrij-kloridom. Kapi se zbog sterilnosti moraju i sterilno filtrirati, što je apsolutno pravilo pogotovo ako se koriste za oči. Kao i hidrolati najčešće se steriliziraju kroz posebne, 200 nm filtere. Uglavnom, ma kako kapi izgledali jednostavni, spravljanje ovakvih pripravaka zahtijeva znanje, umješnost i valjani prostor za pripravu.

Na tržištu postoji niz kapi za nos na bazi hidrolata te eventualno i eteričnih ulja raspršenih u vodenoj otopini i njihova popularnost polako raste. Ovakvi pripravci znaju još i sadržavati vodotopive frakcije propolisa te ekstrakte biljaka. Prije desetak godina hipertonične kapi su bile bauk, a danas su na moje zadovoljstvo široko prisutne na tržištu. Hipertonične otopine sadrže obično 18g/L natrij klorida ili čak i više, a cilj im je da bolje izvuku nagomilanu sluz, baš kao što se mnogima “pročisti” nos nakon skoka u more.

Upotreba kapi za nos nije samo vezana za stanja bolesti. Još su u Indiji prije puno stoljeća počeli koristiti poseban rog za ispiranje nosa, danas također široko korišten i kod nas, kao dio svakodnevne higijene. Ponekad zaboravljamo da je nos uspješan filtar za čestice u zraku, te da je higijena nosa potrebna baš kao i higijena usne šupljine. Kod nas ovakva svijest se još nije rodila, dok primjerice, Aquamaris JGL-a duguje svoj veliki komercijalni uspjeh u Rusiji upravo zbog navike higijene nosne šupljine.

Kapi za oči s hidrolatima danas se gotovo uopće ne koriste, prije svega zbog skupe proizvodnje u sterilnim uvjetima, te se danas hidrolati obično koriste kao oblozi na blazinicama.

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.