Pripravci u aromaterapiji

Eterično ulje je dobro za ovo i ono. Hm, da, ali u kojoj dozi i u kojem obliku? Previše sam se nagledao sprženih ždrijela zbog uzimanja ulja origana na žličicu. Kao i u fitoterapiji, jedna je dimenzija pojam indikacije, a druga jednako bitna dimenzija je količina aktivnih tvari i na koji ih način primijeniti. Znanje o ljekovitim oblicima eteričnih ulja čini profesionalnu aromaterapiju.

Zašto se spravljaju pripravci (formulacije)?

Brojne tvari u prirodi su ljekovite, no njihov put od biljke do primjene u čovjeka dug je put. Prvi dio tog puta je dobra ekstrakcija biljnih tvari, u slučaju eteričnih ulja destilacija ili tiještenje.

izrada kapsulaDrugi dio tog puta je stručan odabir eteričnog ulja za pojedinu tegobu (indikaciju), odabir doze, vremena tretmana, te pripravak (formulaciju) koja će se propisati. Što znači odabir formulacije? Prilikom odabira formulacije, moramo biti svjesni:

  • koja doza će se primijeniti
  • gdje će biti mjesto primjene (koža, urogenitalna sluznica, sluznica nosa, rodnica, rektum, pluća inhalacijom, oralnim putem)
  • koliko je očekivano vrijeme terapije, radi priprave dovoljne količine pripravka

Ispravna formulacija je jednako važna, ako ne i jedan od najvažnijih procesa u aromaterapiji. Naime, osim ova prva tri početna koraka, u formulaciji su vrlo bitni ekscipijensi (pomoćne tvari), koji će činiti primjenu eteričnih ulja sigurnom i učinkovitom.

Upravo je dobra formulacija granica koja definira profesionalnu aromaterapiju od svaštarenja. Nema sumnje da postoji niz knjiga o aromaterapiji i eteričnim uljima, baš kao što ima puno škola koje ju podučavaju. Moje je iskustvo da svi budu izluđeni kada se pročitaju ili čuju: “eterično ulje ružmarina koristi se kod dišnih infekcija, u kozmetici i kod reume”. Na stranu kemotipska nepreciznost, ali svi bi me pitali: “a KAKO da ga koristim? Da popijem bočicu? Nakapam na zglob ili u nos?”. U tome se vidi razlika prodavača magle i profesionalne aromaterapije.

Idemo uzeti primjer već poznate paprene metvice. U knjizi pretencioznog naziva The Directory of Essential Oils autorice Wande Sellar, paprena metvica djeluje kao: “analgetik, antidontalgik, antigalaktagog, antiflogistik, antiseptik, spazmolitik, adstringent, karminativ, cefalik, kolagog, kardiotonik, dekongestant, emenagog, ekspektorans, antipiretik, hepatik, smirujuće, stimulans, stomahik, dijaforetik, vazokonstriktor, antihelmintik”. Ne može se reći da znatan dio ovih djelovanja nije točan. Naime, paprena metvica jest analgetik (smanjuje bol), prije svega zbog sadržaja mentola. Ona je karminativ (smanjuje nadutost u probavnom sustavu), vjerojatno zato jer je spazmolitik (opušta glatko mišićje u probavnom sustavu). Mogao bih analizirati svako od djelovanja, no ponovo se postavlja pitanje: “kako to primijeniti?”.

Gledajući striktno formulacije, kao stomahik se koristi u dozi od 0,02-0,08 mL (1-4 kapi), do tri puta dnevno (ESCOP), kao emulziju u vodi, na šećeru, ili u oleokapsulama. Kao spazmolitik i karminativ u probavnom sustavu, pogotovo kod iritabilnog kolona, koristi se u dozi od 0,2-0,4 mL tri puta dnevno, ali u enteričkim kapsulama koje se tope nakon prolaska kroz kiseli sadržaj želuca. To je poznati lijek Colpermin grupe Johnson & Johnson. Kao dekongestant (nosna sluznica) i ekspektorans koristi se u inhalacijama u dozi od 0,06-0,08 mL. Lijek Locabiotal tvrtke Servier sadrži 0,25 g eteričnog ulja paprene metvice u 100mL u bočici za raspršivanje u nos i usta, s dozom od 0,25mg eteričnog ulja/nosnici i 0,5 mg eteričnog ulja paprene metvice u usnu šupljinu četiri puta dnevno.

Paprena metvica odlično ilustrira koliko je potrebno znanje i o dozi i o formulaciji. Upravo ova dva faktora čine aromaterapiju sigurnom. Prije nekoliko godina na internetu je bio pravi boom članaka o origanu, s uobičajenim tendencijama senzacionalizmu. Sajtovi su objavljivali kako treba nakapati u vodu i popiti, drugi kako treba staviti na šećer i popiti, neki da treba uzeti cijelu žličicu (!) tri puta dnevno… Posljedice su bile predvidljive. Jedna osoba koja je uzimala ulje nakapano na šećer dobila je oštećenje jednjaka. Druga je imala oteknute usnice cijeli dan jer je nakapala ulje u čašu vode i popila. Naime, eterična ulje se ne tope u vodi, stoga traže prvu lipidnu “masnu” sredinu. A to su naša koža i sluznica. Osoba koja je nakapala na šećer, uspjela je spriječiti duži kontakt s ustima, ali se eterično ulje prolaskom kroz jednjak vrlo brzo oslobađalo iz otopljenog šećera u sluznicu. Osoba koja je nakapala u čašu vode mogla je zamijetiti kako to ulje pliva točno po površini vode te je ulje odmah “krenulo” u pravcu usnica i apsorbiralo se u njih. I tako odlično antibakterijsko ulje postaje odličan iritans. Zato se ulje mravinca (origana) formulira u oleokapsule. Biljno ulje u formulaciji razrijedi eterično ulje i smanjuje mu iritativnost, te usporava prebrzu apsorpciju, dok sama stijenka kapsule sprečava oslobađanje eteričnog ulja u usnoj šupljini i jednjaku.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top