Varijabilnost sastava eteričnih ulja

Eterična ulja su prirodni spojevi, odnosno dobivaju se iz živog organizma. Na njihov sastav utječe više faktora i nemoguće je dobiti svake godine, čak s iste plantaže i iz genetski identičnih biljaka, ulje potpuno identičnog sastava. Na temelju više desetljeća proučavanja postavljene su norme, odnosno rasponi koji definiraju koliko pojedinih glavnih ili karakterističnih spojeva neko ulje treba sadržavati. Za razliku od klasičnih lijekova, gdje postoji daleko stroži zahtjev, odnosno uža definicija sadržaja aktivne tvari, kod eteričnog ulja ovi rasponi su dovoljno veliki da poštuju varijacije ovisno o mjestu rasta, kultivaru, godišnjim uvijetima rasta i drugim faktorima koji definiraju njegov kemijski sastav. Primjer na kojem to možemo vidjeti je farmakopejska norma za eterično ulje paprene metvice, Ph. Eur. 07/2012:0405 Menthae piperitae aetheroleum.

Spoj

Raspon sadržaja

Spoj

Raspon sadržaja

limonen1,0-3,5%mentil-acetat2,8-10,0%
1,8-cineol3,5-8,0%izopulegolmax 0,2%
menton14,0-32,0%mentol30,0-55,0%
mentofuran1,0-8,0%pulegonmax 3,0%
izomenton1,5-10,0%karvonmax 1,0%

U tablici se vidi kako ulje paprene metvice može sadržavati 30-55% dominantnog spoja mentola, što je razlika od gotovo 100%. Vrlo rijetko gdje se uvažavaju ovako relativno velike razlike u sadržaju, kao što je to slučaj kod eteričnih ulja.

Zbog čega se ove varijabilnosti javljaju i koji to točno faktori utječu na sastav eteričnih ulja? Na primjeru paprene metvice i drugih eteričnih ulja vidjet ćemo njihov utjecaj.

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.