Vegetativni ciklus i vanjski utjecaji

Biljka u kišnoj i sunčanoj godini ne može dati ulja istog sastava. Uvijek postoje varijacije. Premda izgledaju velike u odnosu na standardizirane kemijske reakcije, one su u biti relativno skromne. Nikada se neće desiti da paprena metvica zaboravi sintetizirati mentol. Ipak, ako vam s istog polja nos prepozna razlike ovisne o godine, uživajte u razlici. Baš slično vinima.

Utjecaj vegetativnog ciklusa

Tijekom rasta i razvoja biljke mijenja se i sastav eteričnog ulja. Kao prvi primjer možemo navesti eterično ulje kadulje. Arraiza et al. objavljuju kako sezonski dolazi do promjene u sastavu eteričnog ulja kadulje. Tijekom vegetativnog razdoblja sadržaj kamfora je najniži, a raste kroz doba rane cvatnje, pune cvatnje i nakon cvatnje. S druge strane, sadržaj α-tujona je najviši tijekom cvatnje, a pada nakon cvatnje i u vegetativnom razdoblju. Za niz biljaka su objavljeni rezultati koji potvrđuju da je potrebna pozornost kada se ubire biljka za destilaciju eteričnog ulja. 1988. godine Maurray et al. u knjizi Flavors and Fragrances: A World Percpective (Elsevier, 189-210), objavljuju zanimljive podatke o promjeni sastava eteričnog ulja metvice ovisno o vegetacijskom ciklusu. Nekoliko karakterističnih spojeva prikazano je u sljedećoj tablici:

Spoj

Mlada biljka (5cm)

Nezrela biljka

Pred cvatnju

Cvatnja

Poslije cvatnje

Pred uvenuće 

1,8-cineol3,5%6,1-6,9%5,4-7,6%5,9%4,7-6,1%1,9-4,0%
menton30,6%16,3-37,2%14,0-20,8%21,8%13,0-15,1%3,3-6,1%
mentil-acetat4,7%3,9-13,1%6,5-10,9%3,4%5,5-12,1%18,8-27,8%
mentol40,7%30,3-39,3%36,8-43,1%36,8%43,4-48,2%47,4-49,0%
pulegon0,6%0,7-1,0%0,6-1,4%2,8%0,7-1,3%1.3-1,9%

Premda su kasniji radovi pokazali da ovakva promjena može ovisiti o kultivaru, ipak ova tablica potvrđuje pravilo da se paprena metvica ubire pred cvatnju. Tijekom same cvatnje raste sadržaj toksičnog pulegona: destilacija samo cvjetnih glavica paprene metvice može dati eterično ulje s više od 13% pulegona! Pred uvenuće, premda raste sadržaj mentola, pada sadržaj mentona (dolazi do redukcije mentona u mentol).

Ne pokazuju sve biljke veliku varijaciju kemijskog sastava. Primjerice, Marzouki et. al. objavljuju kako kroz godinu ne postoji veća varijacija u sastavu eteričnog ulja lista lovora. Stoga svaku vrstu treba proučavati kao zaseban slučaj.

Period dana kada se biljka skuplja također je bitan. Lavanda se ubire po toplom dijelu dana (najčešće iza 11h), a nikako ranu ujutro, kako cvjetovi ne bi bili vlažni. Tada je i sadržaj eteričnog ulja u žlijezdama najviši. Nasuprot njoj, ruža se bere vrlo rano ujutro, prije dnevne žege, kada se dobiva najkvalitetnije ulje.

Vanjski utjecaji

Među eksterne utjecaje pripada cijeli niz faktora. Trenutni klimatski utjecaji su bitni za neke vrste. U slučaju paprene metvice, topli i dugi dani te blage noći dovode do porasta mentofurana. Hladne noći dovode do porasta mentola. Gosztola et al. su pratili varijabilnost sadržaja eteričnog ulja iste sorte njemačke kamilice kroz tri godine. Uvidjeli su da sadržaj α-bisabolola najviše ovisi o vremenskim utjecajima te njegov udio raste u vlažnoj i toploj godini. Insolacija (osunčanost) utječe na sadržaj eteričnog ulja kod lovora – listovi okrenuti jugu sadrže više eteričnog ulja od onih okrenutih sjeveru. Postoji dosta radova koji uspoređuju tipove gnojiva i tla na sadržaj i sastav eteričnog ulja, no nemoguće je izvući općenit zaključak. Nekoliko grupa autora je potvrdila da povećano dodavanje dušika u tlo tijekom uzgoja paprene metvice dovodi do smanjenja sadržaja mentola, a povećan sadržaj mentona i mentil-acetata.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top