Biskupska kapa – Epimedium alpinum L.

Afrika je područje ljudske bioraznolikosti. Tamo nalazimo najveću genetsku raznolikost čovjeka. Afrika nam je pomogla promijeniti klasičnu ideju podjele ljudi na rase: veća je raznolikost unutar pripadnika bivše crne rase nego između pripadnika nekih dijelova bivše bijele i crne rase. Bijeli smo postali samo zbog toga da efikasnije stvaramo vitamin D na Biokovu. I rodovi i obitelji imaju svoje centre biološke raznolikosti gdje se katkad dogodi da samo neki pioniri „pobjegnu“ iz svojih područja biološke raznolikosti na drugi kraj planeta.

Upoznajmo Kineza naše flore. Epimedium alpinum L., Berberidaceae, planinski krespin, biskupska kapa, planinska kapica dobila je svoj naziv po obliku listova koji podsjeća na biskupsku kapu. Listovi preživljavaju zimu što možete vidjeti na prvoj slici. Biskupska kapa pripada tipičnom kineskom rodu. Najveća je bioraznolikost ovog roda u Kini s mnogim endemskim vrstama što znači da su populacije često znale biti klimatski ili geološki odsječene na relativno malom području. Obilato raste u brdskim područjima poput Žumberka ili Korduna i cvjeta u proljeće. Cvijet je vrlo fotogeničan i čini ga tamno crveni vjenčić, a cvjeta u travnju i svibnju. Rod je popularan među ljubiteljima vrtnih biljaka i mnoge kineske vrste se prodaju kao ukrasne. Biskupska kapa jedini je predstavnik ovog roda u Hrvatskoj i nije jestiva ili ljekovita.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top