Kijačasti katanac – Reseda phyteuma L.

Evolucija cvjetova biljaka ponašala se poput pijanog bogataša ili kreativnog umjetnika s bezbroj ideja. Volim malene, pomalo kaotično razbarušene, a opet zavidno simetrične cvjetove. Ispod dalmatinskog Peruna Sunce je obasjalo pozornicu za kijačasti ili grozdasti katanac, parimudu ili divlju rigu. Ne treba brkati naziv riga s jestivim rodom Diplotaxis ili Eruca. Plinije Stariji tvrdi kao je ime nastalo od resedare, ublažiti, jer se jedna od njenih srodnica pojavljuje u oblozima za ozljede kože i kao čaj za smirenje, a nismo sigurni na koju je točno vrstu mislio (vjerojatno žuti katanac).

Ostalo nam je ime roda Reseda, R. phyteuma L., Resedaceae omiljena mi je vrsta tog relativno malenog roda. Šest, katkad pet lapova kao da tvori male prste koje drže vjenčić s laticama koje su duboko perastu usječene na male lancetaste segmente, i kaos i red u isto vrijeme. Lapovi sazrijevanjem rastu, a nakon oprašivanja plod je jednako intrigantan kao cvijet. To je tobolac jajasto-valjkastog oblika. Listovi drugih vrsta obično režnjasti ili perasto razdijeljeni, ali kijačasti katanac je odlučio imati više cjelovite listove, tek pokoji će imati dva do tri režnja.

Makro objektiv sam zavolio prvo iz nužde jer je teško fotografirati lijepi cvijet, no kasnije sam zavolio nalaziti na ekranu lijepe detalje koje nisam uočio niti u prirodi; izlet ne staje niti kada je završen.

Kijačasti katanac možete sresti duž naše obale i biljka voli narasti uz puteve i penje se po brdima, ljepotom da vam olakša hodanje.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top