Rod gorskih metvica – Calamintha

Neobičan je rod gorskih metvica (Calamintha). Zabune započinjemo imenom; sinonim ovog roda je marulja, kako se naziva i rod Marrubium, a ime „gorska metvica“ podsjeća na rod metvica, Mentha. Brojne vrste su ulazile i izlazile iz roda Calamintha, odlazeći u druge rodove poput matičnjaka (Melissa), vrisak (Satureja) i talac (Clinopodium). U Facebook grupama, slike vrsta ovog roda podsjećaju ljude na mravinac, mažuran i razne metvice. Stoga je vrijeme da simpatičnom rodu gorskih metvica damo zasebnost i čast koja im pripada.

U Hrvatskoj, ovaj vrstu možemo podijeliti na tri skupine. U prvoj skupini nalazi se jedna vrsta koju karakterizira vrlo velik cvijet. Čaška je duga 10-16 mm, a vjenčić („cvijet“) je dug i do 4 cm. Listovi su pilastog ruba i nalazimo je u brdskim krajevima gdje često raste u bukovim šumama tijekom ljeta. To velecvjetna gorska metvica, Calamintha grandiflora (L.) Moench. Velecvjetnu gorsku metvicu je najlakše razlikovati od svih drugih vrsta ovog roda. Biljka je iznimno ugodnog, aromatičnog mirisa kojeg čine molekule koje se nalaze u miloduhu (Hyssopus officinalis). Ovisno o mjestu rasta sastav može varirati, pa biljka može sadržavati i nešto mentola, a koktel koji čini eterično ulje je doista predivan. Čaj biljke je ukusan.

Druge dvije skupine su različite, a cvjetovi su znatno manji. Treba pogledati donji zubac čaške koji je kod skupine C. sylvatica agg. dug 2-4 mm i s gustim dlakama (trepevičav), dok je kod skupine C. nepeta agg. zubac dug samo 1-2 mm i nije gusto trepevičav nego samo s par dužih dlačica. C. sylvatica grupu češće srećete u kontinentalnom brdskom području, a C. nepeta grupu češće nalazimo u primorskim krajevima i zaleđu Dalmacije.

U skupini C. sylvatica vrsta C. sylvatica Bromf, šumska gorska metvica ili šumska marulja, ističe se grubo zupčavim ili pilastim rubovima listova, nešto dužeg vjenčića (do 22 mm) i dužim zupcima čaške. Kod slične vrste C. ascendens Jord., crnomanjasta marulja, biljka je nešto sjajnih listova i oni su cjeloviti ili samo plitko pilasti. I ova vrsta je benigne kemije, no čaj nije toliko aromatičan kao kod velecvjetne gorske metvice. Fotografiran je na Žumberku blizu slovenske granice.

U skupini C. nepeta agg., dvije su vrste. C. nepetoides razlikujemo po dužim sekundarnim ograncima cvata pa biljka izgleda više razgranata, a sama biljka nema žljezdastih dlaka. C. glandulosa (Req.) Benth., obična gorska metvica, biljka ima kraće sekundarne ogranke cvata, no najlakše je prepoznate ako povećalom, mobitelom ili makro objektivom uočite „sočne“ žlijezde koje su jasno vidljive i sjajne. Vrsta je ugodno aromatična. Biljka je fotografirana blizu rijeke Čikole u Dalmaciji.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top