Rod kadulja – Salvia

Kad smo mladi i naivni, kadulje izgledaju bezazleno. Najprije ćemo izaći iz okvira jedne vrste za čaj, Salvia officinalis. Polako ćemo širiti obzor i upoznavati nove i nove vrste, a na planetarnom nivou doći do velike dileme. Pred botaničarima je bio veliki izazov. Mogli su razlomiti rod kadulja na desetke manjih rodova novih imena i prouzročiti kaos, a neki kontinenti bi doslovce ostali bez kadulja kao roda. Druga opcija bila je realnija, objediniti rod i dodati mu druge rodove. Upoznajmo nekoliko vrsta kadulja.

Kadulje se mogu razlikovati na razne načine. Jedan je način promatranje prašnika povećalom – konektiv prašnika je u nekih vrsta duži od niti prašnika. No, to nije uvijek neophodno. Kadulje se uglavnom mogu lako razlikovati. Pogledajmo listove. Ako listovi nisu režnjasti ili perasto sastavljen i lagano su klinasti, srebrnasto-zelene boje i ljubičasto-lila boje, to je ljekovita kadulja, Salvia officinalis L. brojnih naziva u narodu: kuš, žalfija ljekovita, šalvija, pitomi pelin (uz puno potencijalne zabune s pelinima), mirisava kadulja. Ljekovita kadulja nije samo primorska vrsta, može se popeti visoko na primorske planine i odande promatrati Jadransko more. U knjigama često se spominje kako se čaj kadulje treba obavezno kuhati otklopljenu, no u realnom životu to doista nije potrebno (no ostavljam vama na volju i želju).

Salvia pratensis L., livadna kadulja ima vrlo tamno ljubičaste cvjetove i narovašene listove ili plitko pilastog ruba i stabljike koja nije gusto dlakava. Ona je kontinentalna biljka koja ne voli rasti previsoko u planinama i preferira livade. Livadna kadulja je manje poznata, no od njenog cvijeta može se može spravljati ukusni čaj s medom za ljetno osvježenje.

Salvia verticillata L., pršljenasta kadulja, zvana još i baburina, sjeruša, bijeli hrastovac i vretenčasta kadulja, popne se više u planine od livadne kadulje. Voli Velebit, ličke planine i Žumberak i lako se prepoznaje po cvjetovima skupljenim u pršljenove.

Najmlađi član obitelji kadulja je Salvia rosmarinus (L.) Spenn., poznatiji kao– ružmarin. Njegova je pripadnost rodu kadulja naizgled recentna, no opisana je u tom rodu još u XIX. stoljeću, samo su naprednije genetske tehnike dokazale staru istinu. Ružmarin ne voli visoka brdska područja i voli topli Mediteran.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top