Rod lanova – Linum

Koja je najstarija tkanina na svijetu nakon krzna i kože životinja? Uz ovčju vunu, mislili smo da je lan bio prva tkanina. Prošle godine to je dovedeno u pitanje – u turskom neolitskom naselju Çatalhöyüku nađena je tkanina proizvedena od lika stabla hrastova. To ne umanjuje vrijednost lana, kako ga Rimljani prozvaše, usitatissium. Usitatus znači uobičajen, čest, pa bi to trebao biti „najčešći lan“. Samo značenje se može shvatiti ne kroz negativni aspekt „najčešćeg“ već kroz ideju najkorisnijeg i svugdje prisutnog. Naziv lana dolazi nam iz grčkog jezika, λίνον, linon i drevnog je indoeuropskog korijena. No, ovo nije priča o lanu koji nas je davno odijevao.

Rod Linum (lanova) pripada obitelji Linaceae u kojem se nalazi tek nekoliko rodova. Osamnaest vrsta lanova raste samo u Hrvatskoj i njihovo određivanje je odlično za sve koji žele naučiti kreativnost određivanja biljnih vrsta.

Kod lanova treba pogledati svaki detalj. Oblik i raspored listova, dlakavost stabljike i listova, tobolce s plodovima, latice, oblik tučka, okrenuti cvijet pa pogledati lapove. Prvi je zadat pogledati raspored listova koji mogu biti izmjenični ili nasuprotni. Većina vrsta kod nas ima izmjenične. Potom ćemo pogledati dlakavost. Pogledajmo nekoliko primjera.

Ako je biljka dlakava, dvije vrste dolaze u obzir, Linum viscosum L. i L. hirsutum L. Linum viscosum, ljepljivi lan, ima žljezdaste dlačice (s malim „glavicama“), a latice su ružičaste. Biljka je fotografirana na Žumberku, na žalost fotografije su ovdje lošije kvalitete jer tada još nisam imao makro objektiv.

Ako je biljka gola, a listovi su izmjenični, treba pogledati boju cvjetova. Jedna skupina ima žute, bijele ili ružičaste cvjetove. Toj grupi pripada Linum tenuifolium L., tankolisni lan, tankih elegantnih listova i blijedo ružičastih cvjetova. Slikan je na predivnoj brdskoj livadi, Pustom polju.

Ako su cvjetovi plavi a biljka je gola, dolazimo u vjerojatno najljepšu sekciju roda, sekciju Linum. Ovdje nas sličnost cvjetova može zbuniti. Prvo ćemo pogledati tučak. Ako su vratovi tučka slobodni do dna, a cvjetne stapke lagano savijene kad nose plod, to je Linum austriacum L., plavetni lan, nestvarno lijepe boje. Fotografiran je u blizini Peručkog jezera.

Potrebno je pogledati i lapove. Ako su jednake dužine, onda je vrsta Linum alpinum Jacq., planinski lan, jednako lijepa vrsta koju sam fotografirao na Velebitu. Planinski lan ima i diskretno veće listove.

Botanički ključevi znaju katkad biti komplicirani i dosadni, no s lanovima postaju pravi užitak. Lanovi su toliko lijepe biljke da postanete ovisni o njima i traganju za njima. Nije čudo da se neki naš davni predak htio ogrnuti baš ljepotom lanova.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top