Rod preslica – Equisetum

Trebao sam se plašiti groblja, odrastavši u obitelji gdje su priče o nekim drugim svjetovima bile dio života. Podučila me mudra teta Vava, ne plaši se, mrtvih se ne treba plašiti, samo živih. Nestao mi je strah od groblja, kada bih kao dijete vozio vijence na groblje, vijence cvjećarke Vave, nije me bilo strah položiti na noge mrtvoj baki buket bijelih kala. Rodbina je tako tražila, ako je to rodbina htjela to je bilo poput zakona. Dugo već ne vozim vijence na groblje, dugo se već ne pitam, pogledavši sivo lice, koja je tvoja životna priča? Zastao bih na tren kao dijete, pa se zahvalio osobi na vremenu na Zemlji. Na groblju Korduna, usred šume, za neke se grobove samo brinula trava, zaboravljena imena, neki su bili čisti i uređeni poput njemačkog aerodroma, imaš osjećaj da je duša tek sad odletjela.

Na tom groblju našao sam nadu, sve izrovano mora prije ili poslije zarasti. Doći će prve drevne preslice, a tko drugi, da nas podsjeti na prolaznost, probit će se kroz bijeli kamen i bez da ga poružne, dati malo utjehe kako život doista uvijek nađe put.

Preslice nekima izgledaju botanički komplicirane, ali doista nisu. Za danas, samo jedan red malih tajni. Samo dvije vrste, Equisetum arvense L., poljska preslica i Equisetum telmateia Ehrh, velika preslica u proljeće prvo daju fertilni (spolni) oblik koji nema klorofil. Fertilni, smeđi oblik života poljske preslice čak je i jestiv, premda ne i spektakularnog okusa. No, kako ih razlikovati. Jako jednostavno. Pogledajte one malene „zglobove“ na stabljikama koje zovemo rukavcima. Svaki rukavac ima zupce koji ga okružuju. Po broju zubaca možete lako u rano proljeće razlikovati ove dvije vrste. Kod Equisetum arvense, poljska preslica, oni su veći i ima ih 6-12. Kod Equisetum telmateia, velika preslica, oni su daleko tanji i ima ih puno više 20-30. Mogu se lako razlikovati, kad je čovjek iskusan, po veličini, fertilni oblik velike preslice redovno je veći, a strobilus koji nosi spore je veći.

Obje vrste, igrom sudbine, slikane su na Kordunu.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.