Rod šafrana – Crocus

Šafrani nisu samo vjesnici proljeća i neki cvjetaju ujesen i pripadaju obitelji Iridaceae (perunike).

Začinsku vrstu Crocus sativus, pitomi šafran, pred puno tisuća godina stvorili su vjerojatno ljudi na Kreti iz njemu najbliže vrste Crocus cartwrightianus. Njegov nastanak još uvijek je obavijen enigmom jer se u Iranu uzgaja više tisuća godina, no i u to doba postojale su trgovačke veze među narodima.

Kod razlikovanja vrsta šafrana posežemo za nizom malenih detalja. Izgled gomolja je bitan za neke vrste, pozicija prašnika u odnosu na vrh tučka, ali svima je oku najugodnije promatranje šara na laticama.

Crocus biflorus Mill. ssp. weldenii (Hoppe et Fürnr.) K. Richt. endemska je podvrsta C. biflorus. Naziva se prugasti šafran ili Weldenov podlesak, po karakterističnim tankim prugama koje su daleko tanje od izraženih tamnoljubičastih pruga vrste C. variegatus, išarani šafran. Postoje više formi ove podvrste. Fotografiran je na Vidovoj gori na Braču u veljači.

Crocus vernus (L.) Hill, proljetni šafran je svima najpoznatija i vrlo česta vrsta. Tučak je razdijeljen na režnjeve, a režnjevi su kraći od prašnika. Ovo je najčešća vrsta kontinentalnih šuma i fotografiran je na Velebitu.

Crocus heuffelianus Herb., Heuffelov šafran se lako razlikuje od proljetnog šafrana po karakterističnim tamnoljubičastim šarama u obliku srca, slova V ili znaka Batmana odnosno šišmiša. Režnjevi njuške tučka su jednako dugi kao i prašnici ili duži. Fotografiran je na Žumberku gdje ga nalazimo u impresivnom broju.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top