Dezmodij

dezmodij

Dugo vremena sam mislio kako niti jedna druga biljke neće naći svoje mjesto kod regeneracije i zaštite jetre sve dok nam je dostupna sikavica. Ipak, dezmodij je polako naša mjesto u mojem savjetu i primjeni. Vremenom je u Francuskoj postala jedna od najprodavanijih biljaka koje se koriste za zaštitu jetre tijekom uzimanja tvari koje jetri smetaju, poput lijekova. Iskustvo francuskih kolega pokazalo se vrlo korisnim. Slično sikavici, koristi se kod oštećenja jetre raznih uzroka, te u prevenciji oštećenja jetre. Nije čudo da je popularan baš u toj zemlji. Francuski liječnici Pierre i Anne-Marie Tubery radili su u bolnici u Kamerunu od 1959-1963 godine. Primijetili su kako pacijentima s hepatitisom i žuticom rodbina donosi jednu biljku koja im je pomagala u bržem oporavku jetre. Njihov bolničar François Nkodo otkrio im je “tajnu” etnomedicinske uporabe ove biljke i njenu dozu. Liječnici su biljku poslali stručnjacima u pariški Muséum d’histoire naturelle gdje je biljka točno botanički definirana. Trebalo je proći vremena da njena uporaba u Europi i SAD-u zaživi, no danas više nije egzotika. Na našu radost.

Botanički naziv:
Desmodium adscendens (Sw.) DC, Fabaceae
Naziv vrste:

Dezmodij

Porodica:
Fabaceae
Rod:
Desmodium
Ljekoviti dio biljke:

Zelen biljke u cvatu

Tradicionalna primjena:

U Kamerunu koristio nakon ugriza zmija, smanjenje tegoba u probavnom sustavu (nadutost, žgaravica, bol u trbuhu), smanjenje boli nakon poroda, kod vaginalnih infekcija i prehlade. U Gani se koristila kod astme, a u Kongu kod povišene tjelesne temperature, epilepsije i boli raznih uzroka. Hepatitis u Kamerunu i Obali Bjelokosti.

Moderna primjena:

Oštećenja jetre, slično sikavici.

Kada biti oprezan:

Nema posebnih upozorenja.

Prehrambena vrijednost:

Rijetko je prehrambena biljka. Uglavnom se koristi u medicinskoj primjeni.

Mogućnost zabune:

Uglavnom nema. Biljka kod nas ni nije samonikla.

Zanimljivosti:

Francuski liječnici Pierre i Anne-Marie Tubery radili su u bolnici u Kamerunu od 1959-1963 godine. Primijetili su kako pacijentima s hepatitisom i žuticom rodbina donosi jednu biljku koja im je pomagala u bržem oporavku jetre. Njihov bolničar François Nkodo otkrio im je “tajnu” etnomedicinske uporabe ove biljke i njenu dozu. Liječnici su biljku poslali stručnjacima u pariški Muséum d’histoire naturelle gdje je biljka točno botanički definirana.

Botanički podaci

Dezmodij je samonikla biljka tropskih krajeva Južne Amerike i Afrike. Visine 10-30cm, ima neparno razdijeljene listove, liske su ovalne, dužine 1,5-5cm i širine 1-3cm ravnih rubova. Medijalna liska je veća od lateralnih. Nervatura je paralelna s 5-7 biljnih žila. Gornja površina lista je glatka ili vrlo finih dlačica, donja površina lista ima male dlačice i svjetlije je boje. Cvijet je prljavo bijel do svijetlo ljubičast, malen, nalazi se terminalno na stabljici. Plod je 2-2,5 duga mahuna s 2-5 sjemenki.

Oficinalni dijelovi biljke

Nadzemni dio biljke (list i stabljika cvatuće biljke).

Kvaliteta

Ne postoji norma. Opće monografije Europske farmakopeje o mikrobiološkoj čistoći i ekstraktima.

Kemijski sastav

Prema preglednom radu Rastogi et al. droga sadrži triterpenske saponine, tetrahidroizokinolone, fenil-etilamine i indol-3-alkilamine. Među saponinima izolirani su dehidrosojasaponin I, te sojasaponin I i III. Od feniletil-amina, droga sadrži tiramin (8-12 mg/kg) i hordenin. Prema Muanda et al. dezmodij sadrži flavonoide, 12,8 mg/g katehinskih ekvivalenata, od kojih su dominantni viteksin i izoviteksin. Van Doren et al. navode prisustvo znatnih količina D-pinitola, oko 5% u liofiliziranom vodenom ekstraktu te njegovu prisutnost u dodacima prehrani s ekstraktima dezmodija.

Indikacije/djelovanje

U etnomedicinskoj primjeni prema Rastogi et al. dezmodij se u Kamerunu koristio nakon ugriza zmija, smanjenje tegoba u probavnom sustavu (nadutost, žgaravica, bol u trbuhu), smanjenje boli nakon poroda, kod vaginalnih infekcija i prehlade. U Gani se koristila kod astme, a u Kongu kod povišene tjelesne temperature, epilepsije i boli raznih uzroka. Hepatitis u Kamerunu i Obali Bjelokosti.

Komisija E, ESCOP i EMA nisu objavile monografije i indikacije biljke.

Temeljem uporabe od šezdesetih godina koristi se, slično sikavici, za bolju funkciju i zaštitu jetre. Indikacija je bazirana isključivo na tradicionalnoj primjeni. Mehanizam djelovanja, drugačiji od sikavice, upućuje na dugoročnu prevenciju oštećivanja jetre.

Tipovi ekstrakata i posologija

Uobičajena doza je ekvivalenta 10g droge. Preparat Desmopar koji postoji dugo na tržištu Francuske standadriziran je na 500 mg/L flavonoida izraženog kao viteksin, s dnevnom dozom od 10mL (5 mg viteksina). Noviji EPS ekstrakt je standardiziran na 1000-1500 mg viteksina/L, s dnevnom dozom od 5mL (2 kapsule) 1-2x dnevno, što odgovara 5-15mg viteksina dnevno.

Vrijeme primjene

Nema ograničenja.

Kontraindikacije

Nepoznate.

Interakcije s lijekovima

Nepoznate.

Trudnoća i dojenje

Nema podataka. Ne uzimati bez prethodnog savjetovanja sa stručnom osobom.

Nuspojave

Rijetke, nisu opisane.

Mehanizam djelovanja

Djelovanje na alergijski tip upale i dišni sustav
Etnomedicinska uporaba kod astme i alergije potaknula je istraživače da ispitaju u relevantnim modelima opravdanost te uporabe. Još 1984. godine Addy et al. utvrđuju smanjenje anafilaktičke reakcije na histamin u zamoraca, smanjenje kontrakcije izoliranog mišićja bronha te smanjenje stvaranja leukotriena u istom modelu. I vodeni i etanolni ekstrakt pokazali su jednako djelovanje. Ista grupa autora u kasnijoj je studiji dokazala spazmolitičko djelovanje na kontrakcije ileuma zamorca izazvanog histaminom. Djelovanje je pokazivalo ovisnost o dozi.

Kako bi probali rasvijetliti mehanizam djelovanja, Addy et al. iz vodenog su ekstrakta spravili tri frakcije, jednu n-butanolnu i dvije frakcije koje su kromatografski bile razdvojene. Autori nisu precizirali sastav pojedinih frakcija. Dvije od tri frakcije smanjivale su kontrakcije izolirane traheje pretretirane indometacinom i izazvane arahidonskom kiselinom (leukotrienski put kontrakcije) a nisu djelovale na izolirane mišićje parenhima (tromboksanski put kontrakcije). Autori su zaključili kako grupe aktivnih tvari smanjuju kontrakciju bronha uplivom u sintezu ili djelovanje leukotriena. Kako bi razmotrili bolje mehanizam, u sljedećoj studiji dokazali su kako kromatografska frakcija DAF3 vjerojatno djeluje na oslobađanje arahidonske kiseline. Addy objavljuje i mogući drugačiji mehanizam djelovanja osim inhibicije oslobađanja arahidonske kiseline. Saponini iz dezmodija aktiviraju visokoprovodne, kalcij aktivirane kalijeve kanale koji sudjeluju u tonusu i stezanju glatkih mišića bronha. Time opuštaju bronhalne mišiće i ovaj mehanizam, barem gledajući in vivo modele, je jedan od relevantnih mehanizama. Tetrahidroizokinoloni inhibiraju stvaranje eikozanoida iz arahidonske kiseline i na taj način djeluju protuupalno, što je već utvrđeno u prethodnim in vivo studijama. McManus et al.potvrđuju kako izolirani saponini, pogotovo dehidrosojasaponin I, doista djeluju kao aktivatori ovog kanala. Vezanje ovih spojeva je alosteričko, tj. ne vežu se za mjesto prirodnog aktivatora. Autori zaključuju kako je dehidrosojasaponin I najsnažniji aktivator ovog kanala poznat u prirodi. Barreto et al. također potvrđuju opuštajući efekt butanolnog ekstrakta dezmodija na anokokcigealne glatke mišiće u štakora čiji je spazam izazvan kalijem. Ekstrakt ne djeluje na spazam izazvan fenilefrinom, pa autori zaključuju kako su kalcij aktivirani kalijevi kanali vjerojatno cilj djelovanja aktivnih tvari iz dezmodija.

Premda se u nekim državama dezmodij koristio kao tradicionalni lijek za astmu, u zapadnoj fitoterapiji ne postoji konsenzus oko smislenosti korištenja ove biljke kao suportivne terapije astme. To će pokazati budućnost.

Djelovanje na živčani sustav
Kako se dezmodij u nekim zemljama koristio kao tradicionalni lijek protiv epilepsije, N’gouemo et al. ispituju ekstrakt dezmodija u raznim modelima. U modelu pentilen-tetrazola (PTZ) smanjuje toničku fazu konvulzija i smrtnost i generalizirane limbičke napade izazvane kainskom kiselinom. Ekstrakt nije djelovao na toničke konvulzije izazvane elektrošokom. Bez obzira na tradicionalnu uporabu, uporaba dezmodija kod raznih oblika epilepsije nije preporučena.

Djelovanje na jetra
Magielse et al. odličnim dizajnom in vivo studije ispituju djelovanje vodenog ekstrakta dezmodija i izoliranog D-pinitola. Dezmodij u dozi od 5 i 20 mg/kg/dan i D-pinitol u dozi od 20 mg/kg/dan smanjivalu su oštećenje jetre praćeno jetrenim enzimima AST i ALT u modelu oštećenja jetre u štakora izazvanog D-galaktozaminom. U kroničnom modelu oštećenja jetre izazvanog etanolom dezmodij i D-pinitol nisu smanjivali razinu jetrenih enzima u odnosu na grupu tretiranu placebom, ipak, u najvišoj dozi od 20 mg/kg/dan dezmodij je smanjivao smrtnost. Zanimljivo, ekstrakt dezmodija i D-pinitol nisu djelovali u modelu oštećenja jetre izazvanog paracetamolom (acetaminofenom). To ga čini različitim od sikavice koja djeluje o ovom modelu. Mehanizam djelovanja sikavice očito je različit u odnosu na dezmodij. Premda će samo kliničke studije u budućnosti pokazati relevantnost ovih razlika, zanimljivo kako je tradicionalno dezmodij biljka dugoročne zaštite jetra, a sikavica je biljka i akutnih stanja i toksičnog oštećenja jetra.

Kliničke studije

Nisu opisane u znanstvenim časopisima. Objavljena je publikacija koja obuhvaća rezultate retrospektivnih studija od prof. Keita Arouna “Protocole et essais clinique sur le Desmodium Adscendens” Institut de Médecine Traditionnelle – Hôpital de Bamako – Mali – (1995) u kojoj su objavljeni rezultati praćenja pacijenata s hepatitisom kod kojih je korišten dezmodij.

Osobna iskustvena praksa

Dugoročni zaštitnik jetre dobro opisuje funkciju. Prevencija oštećenja jetre izazvanog kroničnim terapijama ili drugim uzrocima dobar je opis djelovanja dezmodija. Dobar je savjet kako je sikavica “brza” biljka dok je dezmodij “spora” biljka. Stoga kod snažnije oštećene jetre i potrebe za brzim djelovanjem pametno je savjetovati sikavicu a ne dezmodij. To ne znači da je zabranjen, dapače. Sinergija sikavice i dezmodija ponekad se pokazuje vrlo korisna. 5mL ili 2 kapsule dnevno EPS ekstrakta sasvim je dovoljna kod dugoročne terapije. Vrijeme trajanja terapije ovisi o individualnom slučaju. Pametno je posavjetovati se sa stručnom osobom oko smislenosti uporabe i dezmodij je rijetko biljka laičke samo-primjene.

Trebat će vremena da dezmodij nađe svoje mjesto u praksi uz sikavicu ali vjerujem da će se to desiti.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top