Glicerolni ekstrakti

Glicerolni ekstrakti, osim u kozmetici, relativna su rijetkost u fitoterapiji. No zato su temelj gemoterapije, “fitoterapije pupoljaka”. Relativno složenog postupka s tri različita otapala jedno je drugačije lice fitoterapije koje Hrvatska tek treba upoznati.
Glicerol je alkohol kao i etanol, ali drugačijih svojstava. Viskozan je i gušći od etanola, nije toliko iritativan za kožu i sluznicu i slatkog je okusa. Za razliku od etanola kojeg moramo enzimski obraditi kako ne bi bio škodljiv, glicerol je molekula koja je potpuno neškodljiva. Danas se glicerolni ekstrakti relativno rijetko upotrebljavaju u fitoterapiji, ali se zato zadržao u gemoterapijskim pripravcima, tj. ekstraktima mladih izbojaka biljaka (pupovi, mladice). Raison d’être glicerinskih ekstrakata je vjerovanje kako je glicerol manje destruktivan po biljni materijal od etanola. To je točno u kontekstu proteina i aminokiselina koji budu stabilniji u glicerolu nego u etanolu i smjesama etanola i vode, no nije u potpunosti točno u kontekstu drugih spojeva. Sama filozofija gemoterapije počiva na ideji kako mladica, odnosno meristemsko tkivo biljke čije se stanice intenzivno dijele, sadrži ljekovitu “informaciju” cijele biljke. Primjerice, vjeruju kako mladica sadrži ljekovitost lista, cvijeta i ploda neke biljke. Za tu tezu postoji relativno malo uporišta u znanosti, ali to ne umanjuje popularnost gemoterapije u zemljama njenog nastanka, Italiji i Francuskoj. Glicerinski macerati uglavnom se spravljaju prema propisima Francuske farmakopeje. No, postoje dva propisa:
  1. “klasičan”, gdje se pupovi/mladice maceriraju u smjesi etanola i glicerola, a kasnije, nakon maceracije, deset puta razrjeđuju u smjesi etanola, vode i glicerola
  2. “moderni”, “koncentrirani”, gdje se pupovi/mladice direktno maceriraju u smjesi etanol, vode i glicerola bez kasnijeg razrjeđivanja.

Klasični macerati

Prvi korak: branje bilja i priprema materijala

Pupovi/mladice se ubiru pazeći na mjesto branja i pazeći da ne uništimo biljke i njihova staništa. Mladice se dobro očiste od stranog materijala te eventualno grančica i drugih dijelova biljaka. Od ubranih dijelova biljke isti dan se moraju raditi macerati i materijal se NE suši. Dio biljnog materijala odvoji se za analizu sadržaja vode. Prema farmakopeji, uzima se manja količina biljnog materijala (1 gram) ali obično kod kuće nemate analitičke vage. Stoga će trebati uzeti oko 20-50g (što je improvizacija osnovne tehnike). Odmah se ta masa stavi u pećnicu u široku staklenu ili porculansku posudicu. Posudicu obavezno odvažite i napišite točnu masu. Odvažite u nju točno 20g biljnog materijala i stavite suđiti na 100 ºC (ne više) i težina posudice i biljnog materijala bit će masa uzorka. Trebat će sušiti oko 3 sata ili više dok materijal nije u potpunosti suh. Odvažite tada ponovo i to će biti masa uzorka nakon sušenja. Izračunajte gubitak sušenjem (T):

T=((masa uzorka – masa uzorka nakon sušenja) /(masa uzorka – masa posudice)) x 100

Drugi korak: prva maceracija

Pripremite 50 maseno postotni glicerol u etanolu. Primjerice, odvaže se 500g etanola (koncentriranog), 500g glicerola i promiješa dok ne nastane bistra otopina. Čim dođete doma nakon branja, a nakon čišćenja biljnog materijala, stavite macerirati jedan maseni dio biljke s 3 masena dijela 50 pototnog glicerola u etanolu i poklopite. U međuvremenu odredite gubitak sušenjem kako je opisano u prvom koraku.

Image by lanailic from Pixabay

Kada ste izračunali gubitak sušenjem, trebat ćete dodati još otapala kako bi konačni maseni omjer suhog materijala i otapala bio 1:20. Evo konkretnog primjera.

  • Ubrali ste pupove crnog ribiza. Odvojili ste 20g za određivanje gubitka sušenjem, a ostalo vam je 100g svježih očićenih pupoljaka.
  • 100g svježih pupoljaka prelijete s 300g 50 maseno% etanola (3 masena dijela). Ovo ćemo napraviti kako materijal ne bi stajao i gubio ljekovita svojstva dok mi 3 sata određujemo gubitak sušenjem.
  • Odredili ste kako je masa uzorka bila 420g (masa svježe biljke i posudice), a masa nakon sušenja bila je 408g (masa suhe tvari i posudice). Masa posudice je 400g. Izračunajte gubitak sušenjem T.

T=(420-408)/(420-400) x 100 = 60%

Iz toga ćete izračunati koliku masu (A) 50 maseno% glicerola ćete dodati na masu svježih pupova (M)

A = (20 x m x (100-T)/100 – masa već dodanog etanola

A=(20 x 100g x 40)/100 – 300g = 500g

Ovdje vidite važnost računa mase otapala na temelju suhe mase biljke. Da je omjer svježih pupoljaka u odnosu na otapalo bio 1:20, macerirali bismo 100g svježih pupoljaka u 2kg otapala. Ovako, kada znamo da je pupopljak izgubio 60% svoje mase sušenjem, te da je suha masa tih 100g samo 40g, ukupno dodajemo 800g otapala, od čega smo odmah u prvom koraku dodali 300g otapala kako bi stavili macerirati što svježiji biljni materijal.

Nakon što ste dodali ispravnu količinu otapala, macerirajte na sobnoj temperaturi i zaštićeno od direktnog sunčevog svjetla kroz tri tjedna. Svaki dan promiješajte izvrtanjem.

Treći korak: odvajanje i razrijeđivanje

Nakon maceriranja, ocijedite nastali macerat. Ostatak biljnog materijala stavite u presu (primjerice u presu za “čvarke”) i iznimno snažno istisnite tekućinu. Dodajte ovu iscijeđenu tekućinu u procijeđeni macerat. Izmiješajte dobro i ostavite da odleži dva dana na sobnoj temperaturi. Potom filtrirajte kroz gazu.

U ovom klasičnom postupku sada slijedi decimalno razrijeđivanje. Razrijedit ćete s otopinom od 16 masenih postotaka vode, 34 mas% etanola i 50 mas% glicerola. Razrijeđuje se 1:10, ovog puta volumno, što znači da ćemo uzeti 100 mL macerata i do litre nadopuniti s pripremljenom otopine vode, etanola i glicerola, tj. pomiješat ćemo 900mL ovog otapala i 100mL macerata. Dobro izmiješamo. Držimo u tamnim bocama.

Prosječna doza zna iznositi do čak 300 kapi dnevno (uobičajeno: 20-30 kapi u vodi 3x dnevno), ovisno o biljnoj vrsti. Neki autori sugeriraju klasični posologiju od 1 kapi/kg/dan što znači da osoba od 75 kg uzima dozu od 75 kapi dnevno u vodi. Velik broj kapi je i jedna od velikih zamjerki “klasičnim” gemoterapijskim 1D maceratima. Stoga je predložen novi način spravljanja.

Koncentrirani gemoterapijski ekstrakti

Koncentrirani gemoterapijski ekstrakti daleko su jednostavniji za spravljanje, ali i korištenje. Princip se bazira na maceriranju u otapalu koji je već smjesa vode, alkohola i glicerola (po 1/3 mase svakog). Omjer suhe mase i otapala, kao i u prvom slučaju, iznosi 1:20. U ovom postupku nema koraka 1D razrijeđivanja. Pogledajmo primjer koji smo već naučili s pupoljcima crnog ribiza (pogledajte gore).

Ako smo uzeli 100g pupoljaka čiji gubitak sušenjem iznosi 60%, onda ćemo macerirati svježe pupoljke u 800g otapala. 800g otapala možemo spraviti na dva načina.

Imamo li 96vol% etanol (koncentrirani) spravit ćemo ga od po 266,67g vode, koncentriranog etanola i glicerola koje ćemo odvagati i promiješati.

Imamo li 70vol% etanol morat ćemo modificirati račun. Odvagat ćemo točno 50,14% 70vol% etanola, 16,53% vode i 33,33% glicerola. U našem primjeru, odvagat ćemo 401,1g 70vol% etanola, 132,3g vode i 266,7g glicerola.

Nakon točno 20 dana maceriranja nastali macerat se ocijedi. Biljni materijal se kao i u klasičnom postpupku istisne, ali daleko nježnije, a nastala iscijeđene tekućina spoji se s maceratom i pomiješa. Nakon dva dana se filtirira kroz gazu.

Dnavna doza ovog macerata iznosi do 30 kapi dnevno, uobičajeno 2-5 kapi 3x dnevno. Neki autori preporučuju dozu od 1 kapi na 10kg/dan kod djece.  Glavna prednost ovog tipa ekstrakta je jednostavnost ne samo tijekom proizvodnje, već i korištenjem.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top