Pelargonium sidoides

Rod Pelargonium (geraniji) nekima je poznat s balkona i iz vrtova, lijepe mirišljave biljke. Nekima je poznat iz domene eteričnih ulja. Iz nekoliko vrsta geranija destilacijom nastaju eterična ulja koja podsjećaju na miris ruže. U medicini postoji jedan geranij koji ih sve nadmašuje ali njega najmanje poznajemo.

Razumijem razloge, to je geranij koji raste na samom jugu Afrike i lokalni nazivi su vrlo neobični: umckaloabo, umcka, zucol ili kaloba.

Došao nam je iz sfere čiste etnomedicine. Etnomedicina je znanost koja proučava tradicionalno i lokalno korištenje biljaka u liječenju ili prevenciji bolesti. Istraživanja etnomedicine nisu samo povijesna, podsjetimo se kako je lijek artemizinin nastao zahvaljujući takvim proučavanjima.

Lokalni su narodi koristili tu vrstu i dali smo joj latinsko ime Pelargonium sidoides. Kod nas se nespretno prevodi kao „ljekoviti geranij“ premda je korektnije koristiti latinski naziv.

Osim izgleda, Pelargonium sidoides puno toga razlikuje od „mirišljavih“ vrsta. Koristi se korijen, a aktivne tvari nisu molekule koje srećemo u eteričnim uljima. Radi se o kumarinima koji nose i prikladni naziv poput spoja umkalina. Osim tih kumarina, biljka sadrži i tanine koji su uobičajeni spojevi mnogih vrsta.

Kako djeluje Pelargonium sidoides? Pojačava funkciju makrofaga koji su zaduženi kao prva linija tzv. nespecifičnog imuniteta. Pojačava i stvaranje defenzina, molekula koji pripada istom nespecifičnom odgovoru i koji štite od patogenih bakterija, te povećava stvaranje tipa I interferona. Tip I interferoni služe kao prva linija antivirusnog odgovora prije nego će se pokrenuti specifična imunološka reakcija. Pelargonium sidoides vjerojatno i smanjuje rizik superinfekcije jer sprječava adheziju („lijepljenje“) patogenih bakterija. No, in vitro i in vivo su samo jedan način ispitivanja. Koliko realno ta biljka funkcionira u ljudima?

Pelargonium sidoides je klinički jedna od najispitivanijih biljaka u kontekstu uobičajenih virusnih infekcija dišnog sustava. Objavljeni su rezultati za osam randomiziranih i placebo kontroliranim studijama za indikacije akutnog bronhitisa (upala bronha), sinusitisa te akutnog tonzilofaringitisa (upala krajnika i ždrijela).

Zahvaljujući tim studijama, Pelargonium sidoides je uvršten kao jedna od mogućih intervencija u NICE smjernicama u Ujedinjenom Kraljevstvu, kod kašlja i akutnog bronhitisa. Europska agencija za lijekove navodi korištenje Pelargonium sidoides za simptomatsko liječenje prehlade.

Pelargonium sidoides je postao prototip i uzor kako treba ispitivati ljekovite biljke u XXI. stoljeću.

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top