Neki ljudi jednostavno ih vole – brzo i lako uzimanje. I još bez okusa. Sve je stvar psihologije, ali ima nešto i u jasnom doziranju i profesionalnom obliku. Danas doista imamo sve – i tekuće i suhe oblike. Doista, zašto pacijent/ica ne bi birali? Zanimljivo da se svi iznenade ali i razvesele mogućnosti odabira.
Pripravci sa suhim ekstraktima

Meke kapsule | Tvrde kapsule |
|
---|---|---|
Tijelo kapsule | S tvarima koje povećavaju plastičnost | Bez tvari koje povećavaju plastičnost |
Sadržaj | Uljne tvari, suspenzije, pastozne tvari, rijetko i praškaste suhe tvari | Praškaste suhe tvari |
Način proizvodnje | Stvaranje kapsule i punjenje sadržaja u jednom procesu | Odvojena proizvodnja tijela kapsule od procesa punjenja |
Zatvaranje | Hermetički | Nehermetičko zatvaranje (trenje, mehanički utori), moguće hermetičko zatvaranje vrpcom ili taljenjem |
Oblici i veličina | Vrlo raznolika | Klasična forma kapsule |
Formulacije | Tekuće | Suhe |
Točnost punjenja | 1-3% | 2-5% |
1834. godine Mothes i Dublanc patentiraju jednodjelne, “soft-gelatin” kapsule, koje su se spravljale zatvaranjem tijela kapsule ručnim kapanjem kapi želatine. Vremenom je razvoj tehnologije u potpunost automatizirao ovaj proces, te je i želatina zamijenjena drugim prirodnim polimerima koji nisu životinjskog podrijetla. Meke želatinske kapsule se danas uglavnom koriste za uljne tvari (oleokapsule), premda današnja tehnologija omogućuje ugradnju i suhih i polučvrstih oblika. Kao osnovni sastojak sadrže želatinu koja može biti kiselo ili alkalno hidrolizirana, a sama želatina može biti podrijetlom iz svinje, goveda ili riba. Veganska varijanta je daleko rjeđa, a osnovna je sirovina pululan koja se nalazi i u tvrdim kapsulama, a nastaje fermentacijom biljke tapioke. Sadržaj mekih kapsula ne smije sadržavati vodu jer bi došlo do otapanja tijela kapsule, te ne smije sadržavati tvari poput aldehida koje reagiraju s tijelom kapsule.
Tvrde kapsule sastoje se od dva dijela: užeg tijela i nešto šire kapice. Kao i kod mekih kapsula, sirovina za proizvodnju može biti želatina životinjskog podrijetla, ali i već spomenuti pululan, hidrolizirani škrob, te hidroksipropil-metil-celulozne kapsule (HPMC). HPMC V-kapsule tvrtke Capsugel su svjetski najpoznatije veganske kapsule s košer i halal certifikatom, popularne upravo za biljne pripravke. Razvijena je tehnologija tvrdih kapsula koje se mogu puniti uljnim supstancijama, a hermetički se zatvaraju procesom taljenja (Licaps, Capsugel). Mehanički utori uvelike smanjuju izloženost aktivnih tvari atmosferskom kisiku. Postoje i enteričke kapsule koje se ne otapaju u želucu i štite sadržaj aktivnih tvari od djelovanja kliridne kiseline u želucu. Primjer su HPMC DR kapsule tvrtke Capsugel.
Najveća je prednost kapsula, zbog čega su i postale popularne u proizvodnji biljnih pripravaka, potreba za manjim količinama ekscipijensa nego u tableta. Zato su one “prirodnije”, tj. u aktivnu biljnu tvar dodaje se manja količina drugih tvari.
Za magistralne pripravke često je dovoljan sam ekstrakt u kapsulama, dok se industrijski dodaju ekscipijensi koji omogućuju dobre reološke osobine poput osobine tečenja (curenja, sipkost) supstancije, smanjena ljepljivost, smanjena higroskopnost i bolja kompresibilnost. To su najčešće magnezij stearat, aerosil, te punila poput škrobova ili mikrokristalinične celuloze. Druga prednost kapsula je prosječno veća količina aktivnih tvari koja se može ugraditi u zadani volumen, no to ovisi od slučaja do slučaja.
Više o kapsulama možete pročitati i u poglavlju o aromaterapiji.
Tablete su danas najpoznatiji ljekoviti oblici u farmaceutskoj industriji. Da bi se neki biljni ekstrakt uspješno ugradio u tabletu nužno je veće formulacijsko znanje, jer je potrebno dodati tvari koje pomažu kompaktiranje i daju čvrstoću tabletama, ali i tvari koje u probavnom sustavu omogućuju otapanje (disoluciju), te razne ovojnice koje štite tabletu i njen sadržaj. Premda nije općento pravilo, suhi ekstrakti biljaka se obično češće formuliraju u kapsule, a ne tablete, premda postoji niz biljnih lijekova koji dolaze u obliku kapsula (npr. ginko i gospina trava).