Nešto je lakše spravljati tinkture suhih biljaka. Trebamo samo znati koliko biljnog materijala, a koliko etanola određenog postotka. Nakon što smo upoznali zakonitosti razrijeđivanja etanola, to je doista jednostavno.
Klasična izrada tinktura iz suhih biljaka
Izrada tinktura suhih biljaka je uglavnom jednostavnija od izrade tinkture svježih biljaka gdje moramo voditi računa o više parametara poput vlage u biljci. Proučimo primjer tinkture korijena maslačka. Tablica je interaktivna i možete ju pretražiti po ključnim riječima i presložiti po abecednom redu, rastućem ili padajućem.
Tinctura taraxaci radix 1:5 (w/v, weight/volume), 25 vol% etanol
To znači da je korijen maslačka potopljen kao 1 maseni dio (1kg) u 5 volumnihdijelova (5 litara) 25 volumnih postotaka etanola. U većini slučajeva omjer suhe biljke (u kilogramima) i otapala (u litrama) iznosi do 1:5 do 1:10.
Relativno rijetko je omjer veći od 1:10. Suha biljka mora biti usitnjena, ali uglavnom ne treba biti mljevena na vrlo sitne čestice. Klasični čajevi koji se prodaju obično su dovoljno usitnjeni za spravljanje tinktura.
Sam način zrade uglavnom je tip maceriranja uz povremeno miješanje. Smjesa se ostavlja 2-3 tjedna kako bi se u etanol izvukle (iscrple) aktivne tvari. Biljni materijal se preša i cijedi, a tinktura se filtrira.
Među hrvatskim travarima nevjerojatno je proširena potpuno pogrešna metoda spravljanja tinkutre. Greška je u tome što biljku potapaju u koncentrirani, 96 vol% etanol, ostavljaju macerirati, cijede biljni materijal te potom razrjeđuju vodom kako bi dobili 70 vol% etanol. To je pogrešno iz tri razloga:
- Zbog promjene polarnosti (razrjeđivanjem vodom raste polarnost otapala), dolazi do precipitacije (taloženja). Taloženje nije poželjan proces jer dolazi do nepravilne raspodjele aktivnih tvari među dozama. Kod biljaka jakog djelovanja ova precipitacija je i potencijalno opasna.
- Ekstrakcija 96 vol% etanolom omogućuje se ekstrakcija tvari koje ponekad želimo izbjeći, primjerice oleorezina. Samo neke biljke, poput mire, ekstrahiraju se ovako visokim koncentracijama etanola.
- Razrijeđivanje vodom razrjeđuju se aktivne tvari u tinkturi i ona više nema nominalni omjer droge i otapala. Ako se 1kg lista koprive stavlja u 5L 96% etanola, dodavanjem vode da se dobije 60 ili 70% etanol tinktura više nije 1:5.
Izrada majčinskih tinktura iz suhih biljaka
Izrada majčinskih tinktura iz suhih biljaka nešto je drugačiji proces i odvija se sukladno Homöopathischen Arzneibuch (HAB), 4a i Europskoj farmakopeji (01/2011:2371; 1.1.8).
Najprije se odabire razrjeđenje etanola ovisno o monografiji pojedine biljke. Koriste se:
- 94 maseni % (96 volumni %)
- 86 maseni % (90 volumni %)
- 73 maseni % (80 volumni %)
- 62 maseni % (70 volumni %)
- 43 maseni % (50 volumni %)
- 30 maseni % (36 volumni %)
- 15 maseni % (18 volumni %)
Macerira se jedan maseni dio biljke s 10 masenih dijelova odabranog otapala. Moguće je raditi izvedbu maceracijom ili perkolacijom. Maceracija obično traje deset dana ili više, ovisno o propisu za pojedinu biljnu vrstu. Nakon maceracije ili perkolacije, biljni materijal se ocijedi, cijedi prešanjem, a nastala tinktura se filtrira.
Sam postupak je do ovog trena relativno sličan klasičnoj proizvodnji tinkture. No, nakon ovog koraka određuje se suhi ostatak u tinkturi. Monografije pojedinih biljaka točno zahtijevaju određeni sadržaj suhog ostatka (N0). U filtriranoj tinkturi odredi se stvarni sadržaj suhog ostatka (Nx) i ukupna masa filtrirane tinkture (m). Suhi ostatak određuje se sušenjem na povišenoj temperaturi kako bi isparilo svo otapalo (etanol i voda).
Masa otapala (A1) koja se dodaje za razrjeđivanje računa na sljedeći način:
A1= m(Nx -N0)/N0
Nakon razrjeđivanja, tinktura se drži najmanje pet dana na temperaturama do 20 ºC. Potom se po potrebi filtrira.
Tablica prema ESCOP-u
Ovdje možete naći tablicu s nekim od najčešćih biljnih vrsta prema ESCOP-u (The European Scientific Cooperative on Phytotherapy) s propisima omjera biljnog materijala i vol% etanola, doze i indikacije.
Vrsta | Tinktura | Doza | Namjena |
---|---|---|---|
Breza ( Betula sp.), list | 1 :10 w/v 36 vol% etanol* | 2mL 3x dnevno | Irigacija urinarnog sustava kod infekcija i kod kamenaca u mokraćnom sustavu |
Češnjak ( Allium sativum ), bulbus | 1 :5 w/v 45 vol% etanol, svjež* | 2-4mL 3x | Profilaksa ateroskleroze, tretman povećanih lipida kada promjena prehrane nije dovoljna |
Crni ribiz ( Ribes nigrum ), list | 1 :5 w/v 45vol% etanol** | 5mL 2x dnevno | Osteoartritis |
Crnoglavac ( Ballota nigra ), zelen | 1 :5 45 w/v vol% etanol* | 2,5-10mL dnevno | Nervoza, nesanica, spazmičke tegobe probavnog sustava |
Dimnjača ( Fumaria officinalis ), zelen | 1 :5 45 w/v vol% etanol* | 2,5-5mL | Tegobe rada žuči, žučni kamenci, osjećaj težine u trbuhu |
Divlja maćuhica ( Viola tricolor ), zelen | 1 :5 w/v 25 vol% etanol* | 4mL 3x dnevno | Ekcem, akne, seboreja, impetigo |
Ehinacea korijen ( Echinacea purpurea ) | 1 :5 v/v 55vol% etanol* | 3x60 kapi | Prevencija dišnih infekcija |
Gavez ( Symphytum officinale ), korijen | 1 :5 60 w/v vol% etanol* | 35% ekstrakt izvana | Zacijeljivanje manjih ozljeda kože, bol nakon udarca, tendinitis, osteoartritis |
Glog ( Crataegus sp.), cvijet i list | 1 :5 45 w/v vol% etanol* | 2mL 3x dnevno | Nervoza (srčana) |
Gospina trava ( Hypericum perforatum ), zelen | 1 :5 w/v 60 vol% etanol* | 3-4,5 mL dnevno | Laka do srednje teška depresija |
Gotu kola ( Centella asiatica ), list | 1 :5 65 w/v vol% etanol * | 2,5-5mL dnevno | Venska insuficijencija, limfotonik |
Hmelj ( Humuls lupulus ) | 1 :5 w/v 60 vol% etanol* | 1-2mL 3x dnevno | Nervoza, nesanice, menopauzalne tegobe |
Kadulja ( Salvia officinalis ), list | 1 :10 w/v 55% etanol* | 75 kapi dnevno | Grgljanje kod upala ždrijela i usta. Pretjerano znojenje. |
Kičica ( Centaurium erythrea ), zelen | 1 :5 w/v 70 vol% etanol* | 2mL 3x dnevno | Manjak apetita, dispeptičke tegobe (otežana probava) |
Konopljika ( Vitex agnus castus ), plod | 1 :5 w/v 70 vol% etanol* | 20 kapi 2-3x dnevno | PMS, polimenoreja, oligomenoreja, amenoreja |
Kopriva ( Urtica sp.), korijen | 1 :5 w/v 45vol% etanol* | 5mL 3x dnevno | Benigna hiperplazija prostate |
Kopriva ( Urtica sp.), list | 1 :5 w/v 25vol% etanol* | 2-6mL 3x dnevno | Diuretik, adjuvantna terapija reumatskih stanja i osteoartritisa |
Kurkuma ( Curcuma longa ), podanak | 1 :5 w/v 60vol% etanol** | 2mL 3x dnevno | Dispepsija (otežana probava), tegobe lučenja žuči |
Lan ( Linum usitatissium ), plod | 1 :5 w/v 90 vol% etanol* | 1 mL 2-3x dnevno | Menopauzalne tegobe |
Lavanda ( Lavandula officinalis ), cvijet | 1 :5 50 w/v vol% etanol* | 20 kapi 3x dnevno | Promjene raspoloženja kao nemir, nesanica i uzmenirenost |
Maslačak ( Taraxacum officinale ), list | 1 :5 w/v 25vol% etanol* | 2-5mL 3x dnevno | Povećanje diureze kod reumatizma i kamenaca u mokraćnom mjehuru |
Maslačak ( Taraxacum officinale ), list | 1 :5 w/v 25vol% etanol* | 5-10mL 3x dnevno | Disfunkcija žuči, dispepsija (otežana probava), gubitak apetita |
Matičnjak ( Melissa officinalis ), list | 1 :5 w/v 45 vol% etanol* | 2-6mL 3x dnevno | Nervoza, nemor, iritabilnost, manji spazmi probavnog sustava |
Neven ( Calendula officinalis ), cvijet | 1 :5 w/v 90vol% etanol* | 1 :3 razrijeđena izvana | Zacijeljivanje kože |
Njemačka kamilica ( Matricaria recutita ) | 1 :5 w/v 50 vol% etanol* | 1-2mL 3x dnevno | Manji spazmi probavnog sustava, nadutost |
Odoljen ( Valeriana officinalis ), korijen | 1 :5 w/v 70 vol% etanol* | 20 kapi 3x dnevno | Nervozna tenzija, manji problemi nesanice |
Paprena metvica ( Mentha x piperita ), list | 1 :5 w/v 45vol% etanol* | 2-3 mL 3x dnevno | Dispepsija (loša probava), nadutost, gastritis |
Pasiflora ( Passiflora incarnata ), zelen | 1 :8 w/v 45vol% etanol** | 1-4mL 3x dnevno | Napetost, nervoza, tjeskoba, nesanica |
Pirika ( Agropyron repens ), podanak | 1 :5 40 w/v vol% etanol* | 5mL 3x dnevno | Iritabilni mokraćni mjehur, irigacija urinarnog sustava kod infekcija i prevencije infekcija |
Rosopas ( Chelidonium majus ), zelen | 1 :10 w/v 70vol% etanol | Izvana nerazrijeđeno | Virusne bradavice |
Sladić ( Glycyrrhiza glabra ), korijen | 1 :5 w/v 65 vol% etanol* | 1-2mL 2x dnevno | Gastritis (oprez kod visokog krvnog tlaka), kašalj |
Srčanik ( Gentiana lutea ), korijen | 1 :5 w/v 45 vol% etanol* | 1mL 3x dnevno | Manjak apetita, dispeptičke tegobe (otežana probava) |
Stolisnik ( Achillea millefolium ), zelen | 1 :5 45 w/v vol% etanol* | 2-4mL 2-3x dnevno | Gubitak apetita, dispeptičke tegobe (otežana probava), manje spazmičke tegobe abdomena |
Timijan ( Thymus vulgaris ), list | 200g glicerola; 320g etanol 96%; 1160g voda*** | 2mL 3x dnevno | Kašalj |
Turica ( Agrimonia eupatoria ), zelen | 1 :5 45 w/v vol% etanol* | 5-10mL dnevno | Upale ždrijela, proljev, razrijeđena za zacjeljivanje manjih ozljeda kože |