Brđanka (arnika)

Arnica montana L., Asteraceae

Ime nam govori gdje raste ova prelijepa i ugrožena biljka – u planinama. Na siromašnim kiselim tlima ova biljka uspijeva opstati zahvaljujući velikim naporima. Možda je zato i razvila takve ljekovite spojeve koji njoj samoj pomažu da opstane. To nikada nećemo znati. Nažalost, ova je vrsta višestruko ugrožena: smanjenje broja livada s takvim tipom tla, intenzivna košnja pašnjaka i na koncu – intenzivno branje tijekom stoljeća, potpuno su ugrozili ovu vrstu, toliko da je zaštićena u cijeloj Europi. S druge strane, zbog njegovog prisustva u službenim farmakopejama, potražnja za cvijetom arnike raste iz godine u godinu. Traže ju i fitoterapija, i medicina, i homeopatija. Svi koji su prošli temelje edukacije o homeopatiji susretnu preparat Arnica, toliko dobar kod udaraca, akutnih stresova organizma i raznih drugih tegoba. Znatan dio brđanke i dalje se bere na kontroliranim područjima divljeg rasta, ali se isto tako određena količina počela kultivirati. Uzgoj brđanke nije išao kao od šale jer je biljka vrlo ćudljiva, a toplo se nadam da će uskoro krenuti i u Hrvatskoj. Za razliku od drugih biljnih vrsta, u slučaju brđanke ne mogu vas poticati na njeno skupljanje, stoga ćete se morati obratiti komercijalnim distributerima. Kod nas je samonikla u Gorskom Kotaru, Žumberku i Dinaridima.

Priprava macerata cvijeta brđanke odvija se na isti način kao i kod cvijeta nevena, stoga pogledajte detaljan propis. Možete ga spravljati u brojnim uljima, od suncokreta, sezama, badema, marelice, lješnjaka, kokosa do svih drugih koje vam padnu na pamet.

Bogat laktonima, macerat brđanke je također iznimno jako protuupalan, cikatrizant je kao i macerat gaveza, djeluje protuupalno i kod bolesti dubljih tkiva poput mišića i zglobova pa se koristi i kod udaraca i nagnječenja, te kod uganuća, a u kombinaciji sa eteričnim uljem smilja ekspresni je lijek za liječenje modrica. Mali je oprez potreban, jer katkad macerat brđanke može izazvati u malom broju ljudi i alergijske reakcije. To vam govorim iz knjiga jer se meni u praksi to još nije desilo.

Poput gaveza, osim uljnih macerata brđanke, spravljaju se i vodene iscrpine (ekstrakti) i tinkture koje se koriste kao tonici za kožu ili obloge, od njih se spravljaju i gelovi, završava i u pakunzima od gline, a najnovija tehnologija nam je podarila i iznimno kvalitetan i djelotvoran (i ne baš jeftin) CO2 ekstrakt brđanke.

Slično gavezu, brđanka se ne koristi oralnim putem. Kao i mnoge druge macerate, službena je dermatologija zaboravila ovaj dragocjen sastojak za liječenje kože. Nemojte i vi!

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top