Brđanka (arnika)

uljni macerati brđanka arnika

Arnica montana L., Asteraceae

Ime nam govori gdje raste ova prelijepa i ugrožena biljka – u planinama. Na siromašnim kiselim tlima ova biljka uspijeva opstati zahvaljujući velikim naporima. Možda je zato i razvila takve ljekovite spojeve koji njoj samoj pomažu da opstane. To nikada nećemo znati. Nažalost, ova je vrsta višestruko ugrožena: smanjenje broja livada s takvim tipom tla, intenzivna košnja pašnjaka i na koncu – intenzivno branje tijekom stoljeća, potpuno su ugrozili ovu vrstu, toliko da je zaštićena u cijeloj Europi. S druge strane, zbog njegovog prisustva u službenim farmakopejama, potražnja za cvijetom arnike raste iz godine u godinu. Traže ju i fitoterapija, i medicina, i homeopatija. Svi koji su prošli temelje edukacije o homeopatiji susretnu preparat Arnica, toliko dobar kod udaraca, akutnih stresova organizma i raznih drugih tegoba. Znatan dio brđanke i dalje se bere na kontroliranim područjima divljeg rasta, ali se isto tako određena količina počela kultivirati. Uzgoj brđanke nije išao kao od šale jer je biljka vrlo ćudljiva, a toplo se nadam da će uskoro krenuti i u Hrvatskoj. Za razliku od drugih biljnih vrsta, u slučaju brđanke ne mogu vas poticati na njeno skupljanje, stoga ćete se morati obratiti komercijalnim distributerima. Kod nas je samonikla u Gorskom Kotaru, Žumberku i Dinaridima.

Priprava macerata cvijeta brđanke odvija se na isti način kao i kod cvijeta nevena, stoga pogledajte detaljan propis. Možete ga spravljati u brojnim uljima, od suncokreta, sezama, badema, marelice, lješnjaka, kokosa do svih drugih koje vam padnu na pamet.

Bogat laktonima, macerat brđanke je također iznimno jako protuupalan, cikatrizant je kao i macerat gaveza, djeluje protuupalno i kod bolesti dubljih tkiva poput mišića i zglobova pa se koristi i kod udaraca i nagnječenja, te kod uganuća, a u kombinaciji sa eteričnim uljem smilja ekspresni je lijek za liječenje modrica. Mali je oprez potreban, jer katkad macerat brđanke može izazvati u malom broju ljudi i alergijske reakcije. To vam govorim iz knjiga jer se meni u praksi to još nije desilo.

Poput gaveza, osim uljnih macerata brđanke, spravljaju se i vodene iscrpine (ekstrakti) i tinkture koje se koriste kao tonici za kožu ili obloge, od njih se spravljaju i gelovi, završava i u pakunzima od gline, a najnovija tehnologija nam je podarila i iznimno kvalitetan i djelotvoran (i ne baš jeftin) CO2 ekstrakt brđanke.

Slično gavezu, brđanka se ne koristi oralnim putem. Kao i mnoge druge macerate, službena je dermatologija zaboravila ovaj dragocjen sastojak za liječenje kože. Nemojte i vi!

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print
PREDAVANJE U RIJECI

IMUNITET

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.
28.02.2020. u 18h
Narodno učilište Rijeka

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Stribor Marković
Pet stotina stranica literarne šetnje kroz biljke koje su inspirirale lijekove
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.