Buriti

buriti

Mauritia flexuosa L.f., Arecaceae

INCI: MAURITIA FLEXUOSA FRUIT OIL

Namjena: preparati za sunčanje, ulje za zrelu kožu, anti age, regeneracija kože

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: karotenoidi

Moja opaska: buriti mi je drag prije svega zbog ugodne i neobične boje. Volim ga u uljnim smjesama, umjesto pulpe pasjeg trna.

Oralna uporaba: uglavnom ne, premda je zdrav izvor karotenoida.

Papige are su mi oduvijek bile fascinantne, zbog svoje veličine. Stoga sam ime palme buriti čuo upravo u jednom od meni dragih serijala o divljim životinjama Amazonije. Naime, intenzivno crveni plodovi buriti palme omiljena su hrana velikim papigama Amazonije. Nisu niti slučajno crveni – oni sadrže veliku količinu karotenoida. I ulje koje dobiva iz tih plodova sadrži veliku količinu karotenoida, više od ploda divlje ruže, ali manje od pulpe pasjeg trna. Kao i sva ulja sa karotenoidima, koja regeneriraju kože i izvor su prirodnog, neškodljivog oblika vitamina A. Buriti se koristi za njegu zrele kože, anti age preparate, ali prije svega u preparatima za sunčanje. Karotenoidi prije svega sprječavaju oštećenja kože izazvanog UV zračenjem odnosno sunčanjem i “kvarcanjem”. Buriti inače nema toliko bogat sastav masnim kiselinama kao jedan plod divlje ruže, u sastavu dominira oleinska kiselina. Možda i samo ulje ne bi bilo “ništa posebno”, da nije njegove karakteristične boje. Naime, za razliku od ostalih ulja s karotenoidima koja su uglavnom narančaste boje, boja buriti ulja ima u pozadini crveno-roza odsjaj, što čini uljne smjese spravljenim od ovog ulja oku dopadljivima. Ulje sadrži vrlo visoku razinu karotenoida, preko od 252 – 1890 mg/kg, a glavni karotenoid je β-karoten, provitamin A. Stoga je ulje buritija dostojna zamjena macerata mrkve. Od tokoferola,  α-tokoferola ima 0,329 – 1,343 g/kg, a β-tokoferola 0,213 – 0,918 g/kg. Autori iz (5) zaključuju kako je daleko kvalitetnije ulje koje nije industrijsko već je rađeno tradicionalnim postupcima jer sadrži veće razine karotenoida i vitamina E.

Samo ulje se dosta sporo upija, a zbog visokog sadržaja ne koristiti čisto (nerazrijeđeno). Obično se miješa s drugim uljima, od badema i lješnjaka do kukuija i makadamije. Oni će i ubrzati njegovu apsorpciju kroz kožu. Isto takvu boju dat će i kremama spravljenim od njega, koja budu zanimljive narančasto-roza boje.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro do opalescentno intenzivno narančasto-crveno do crveno ulje karakterističnog mirisa.
Relativna gustoća0.900 - 0.930
Indeks loma svjetla na 20 °C1.4350 – 1.490
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 5.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 2.0
Jodni broj50-80
Sadržaj vode0.1 - 0.2
Udio masnih kiselina (%)
C12:0 laurinska kiselinanajviše 0.20
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.20
C16:0 palmitinska kiselina9.0 - 12.0
C16:1 palmitoleinska kiselina0.10 - 0.30
C18:0 stearinska kiselina1.5 – 5.0
C18:1 oleinska kiselina50.0 – 70.0
C18:2 linolna kiselina10-0 – 25.0
C18:3 α-linolenska kiselina0.50 - 2.00
C20:0 arahidična kiselina0.10 - 0.50

*sukladno specifikacijama više proizvođača. Manja odstupanja su moguća.

Korisne reference

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.