Chaulmoogra

FarEnd2018, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
FarEnd2018, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Hydnocarpus sp., Achariaceae

INCI: HYDNOCARPUS PENTANDRUS KERNEL OIL

Namjena: protuupalno ulje, pomoć kod atopijskog dermatitisa, psorijaze i drugih upalnih bolesti kože; nekoć za liječenje lepre (gube), regeneracija kože i zacjeljivanje manjih ozljeda

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: rijetke masne kiseline – hidnokarpinska i chaulmoogrinska

Moja opaska: rijetko poznato, rijetko korišteno ulje. Uglavnom fokusirane primjene i nije za svakodnevnu kozmetiku.

Oralna uporaba: nekoć korišten kao lijek, ali s nuspojavama. Ne koristiti oralnim putem.

Puno je bilo božjih kazni na svijetu, ili cijena koja moramo platiti za svoje greške, ako tako više volimo. Danas imaju drugačije oblike nego prije stotinu ili tisuću godina. Neke su postale tako poznate da su zapisane i u Bibliji i drugim svetim spisima. Jedna od takvih je bolest lepra ili guba u kojoj se doslovce polagano raspadamo. Nije da te bolesti danas nema, majka Tereza upravo je njima posvetila svoj život. Kako nas prati oduvijek mnogi su pokušali naći lijek u našem okolišu. Jedan od takvih lijekova je i ulje chaulmoogre. Premda se koristilo dugo vremena u južnoj i jugoistočnoj Aziji, u Europi i SAD‐u postalo je poznato u XIX stoljeću. Davalo se, osim izvana, i oralnim putem, premda to nije bez rizika. Ono izaziva mučninu i iritaciju probavnog sustava, stoga ga nemojte koristiti oralnim putem; srećom danas gube kod nas više nema. Pročišćeni lijek, hidnokrapinska kiselina, prodavao se pod nazivom Alepol. Danas znamo da je ta strategija pročišćavanja bila pogrešna jer različite komponente ovog ulja ostvaruju sinergijski učinak. Tri glavne masne kiseline, hidnokarpinska, chaulmoogrinska i gorlinska kiselina su tzv. cikličke masne kiseline. One se vjerojatno ponašaju kao antimetaboliti, sprječavajući normalni metabolizam masnih kiselina u bakterijama, premda je moguće da djeluju i na metabolizam p-amino-benzojeve kiseline neophodne za metaboličke procese u bakterijama te uništavaju mikobakterije ugradnjom u njihovu zaštitnu lipidnu ovojnicu.

hidnokarpinska chaulmoogrinska gorlinska kiselina

Ulje chaulmoogre ne dobiva se samo iz jedne vrste, već iz više vrsta roda Hydnocarpus. Najčešće je komercijalno iz vrste H. wightiana Blume = Chilmoria pentandra (Buch.-Ham.) Oken = H. laurifolia (Dennst.) Sleumer. Dobiva se i iz vrsta Hydnocarpus kurzii (King) Warb; H. anthelmintica Pierre ex Laness i H. heterophylla Blume. Malo poznavanja botanike je korisno, jer vrlo srodna vrsta, Gynocardia odorata R.Br. = Chaulmoogra odorata Roxb. = Chilmoria dodecandra Buch-Ham ne sadrži karakteristične ljekovite masne kiseline, a zna se prodavati pod nazivom chaulmoogre.

Ulje chaulmoogre je na sobnoj temperaturi ponekad kruto i treba se otopiti prije upotrebe. Nekoć popularno, danas je skoro zaboravljeno i za njega znaju etnobotaničari. Ipak – dobavljivo je. Vrlo je zanimljive teksture, niti masno niti suho, pa će biti zanimljivo za izradu melema za kožu sklonu crvenilu i iritaciji i upalnim bolestima kože osim akni. Prilično je stabilno.

Ovo egzotično ulje iz riznica naše prošlosti vjerojatno ćete rijetko koristiti, no ako vam dopadne u ruke, volio bih da znate zašto ćete ga koristiti. U smjesama s drugim uljima protuupalnog djelovanja poput ploda divlje ruže, tamanu ulja ili možda i CO2 ekstrakata nevena i uljnim maceratima dobit ćete baš nešto što odgovara vama. Uobičajena koncentracija je od 10-100%.

Zahtjev za kvalitetom

Ne postoji konsenzus oko sastava. Osim po profilu masnih kiselina, pravo ulje chaulmoogre može se razlikovati i u zakretanju ravnine polarizirane svjetlosti te to ulje ima vrijednost od +52°. Obično sadrži preko 30% hidnokarpinske i preko 20% chaulmoogrinske kiseline. Toliko su karakteristične da je patvorenje relativno rijetko.

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top