Crni ribiz, sjemenke

crni ribiz sjemenke

Ribes nigrum L., Grossulariaceae

INCI: RIBES NIGRUM SEED OIL

Namjena: protuupalno ulje, za suhu kožu, njegu kože atopičara i kod raznih drugih upalnih bolesti, intenzivna ishrana kože

Cijena: skupo

Tajna ljekovitosti: γ-linolenska, stearidonska, α-linolenska

Moja opaska: oduševljava mirisom, ali i svojim djelovanjem, teksturom i upijanjem

Oralna uporaba: apsolutno, u svijetu se koristi u kapsulama i prilično je detaljno klinički istraženo. Jedina mana mu je cijena jer su ulja boražine i noćurka još uvijek jeftinija.

Crni ribiz je doista svestrana biljka: ekstrakti listova i pupova djeluju protuupalno i koriste se kod reumatskih i alergijskih tegoba, iz plodova se dobiva zdrav i ukusan sok, čak i eterično ulje destiliramo iz drvenog dijela biljke. Još se samo nismo sjetili iskoristiti i njegov korijen. Sada imamo na raspolaganju i biljno ulje sjemenki dobiveno CO2 ekstrakcijom, premda se znatan dio komercijalno dobavljivog ulja dobiva u klasičnim tiještenjem. Gotovo nijednu biljku nismo toliko iskoristili kao ovu malenu skromnu biljku koja se kod nas, na žalost, sve rjeđe nalazi u vrtovima. U njegovom sastavu ističe se već spominjana i rijetka stearidonska kiselina koja se u organizmu vrlo lako enzimski pretvara u životno važne ω-3 masne kiseline EPA i DHA. Iz njih kasnije nastaju protuupalni medijatori. Njena razina odlično je balansirana γ‐linolenskom kiselinom. Ulje crnog ribiza koristi se za njegu patopičara, kod psorijaze i i seboroičnog dermatitisa. Vrlo lako prodire u kožu, ugodno je i kožu ostavlja glatkom i nahranjenom, a iznimno je ugodnog, svježeg mirisa koje pomalo podsjeća na sok od plodova ribiza.

Ulje sjemenki crnog ribiza u Europi se može kupiti i u kapsulama koje se koriste oralnim putem kod dislipidemija (problema s povišenim kolesterolom trigliceridima, atopijski dermatitis). Ne mora samo imati ljekovitu namjenu, obično završava i u recepturama za uljne serume za intenzivnu ishranu kože. U odnosu na većinu drugih ulja dobivenih CO2 ekstrakcijom, ima relativno povoljnu cijenu, tako da se od njega i prave razni emulzijski sustavi. Kreme s ovim uljem lagane su (premda to ovisi i o emulgatoru), hranjive i – ljekovite. Miješa se s drugim uljima bogatim esencijalnim masnim kiselinama, poput ulja sjemenki europske brusnice, uljima bogatim tokoferolima i tokotrienolima (pšenične klice, ulje sjemenki borovnice i američke brusnice) te uljima s karotenoidima (pulpa i sjeme pasjeg trna, buriti). Kako sadrži γ‐linolensku kiselinu, uglavnom se ne treba kombinirati s uljima koja ju sadrže, poput boražine ili noćurka.

Po sadržaju γ‐linolenske i stearidonske kiseline, jedino se ulje trputaste lisičine može mjeriti s njime. Ipak, moramo biti fer – gledajući po razini γ-linolenske kiseline, boražina sadrži veću količinu. No cjelokupni profil masnih kiselina vrlo je balansiran i u odnosu na njih sadrži i stearidonsku kiselinu. Ako ulje koristite oralnim putem, za što je u Europskoj uniji dozvoljen, dnevna doza iznosi 20‐40 kapi (oko 1‐2mL) koje se uzimaju nakon većeg obroka.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeMutno ulje žute boje blago kiselo-voćnog mirisa.
Relativna gustoćaoko 0.920
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 18.0
Udio masnih kiselina (%)
C18:2 linolna kiselina44.0 - 54.0
C18:3 α-linolenska kiselina11.0 - 18.0
C18:3 γ-linolenska kiselina11.0 - 18.0
C18:4 stearidonska kiselina2.0 - 4.0

* prema specifikacijama više proizvođača i sukladno referencama. Sadržaj može varirati, ali je prisustvo stearidonske kiseline vrlo karakteristično. Sadržaj γ-linolenske kiseline tipično je veći od 15%.

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top