Crni ribiz, sjemenke

crni ribiz sjemenke

Ribes nigrum L., Grossulariaceae

INCI: RIBES NIGRUM SEED OIL

Namjena: protuupalno ulje, za suhu kožu, njegu kože atopičara i kod raznih drugih upalnih bolesti, intenzivna ishrana kože

Cijena: skupo

Tajna ljekovitosti: γ-linolenska, stearidonska, α-linolenska

Moja opaska: oduševljava mirisom, ali i svojim djelovanjem, teksturom i upijanjem

Oralna uporaba: apsolutno, u svijetu se koristi u kapsulama i prilično je detaljno klinički istraženo. Jedina mana mu je cijena jer su ulja boražine i noćurka još uvijek jeftinija.

Crni ribiz je doista svestrana biljka: ekstrakti listova i pupova djeluju protuupalno i koriste se kod reumatskih i alergijskih tegoba, iz plodova se dobiva zdrav i ukusan sok, čak i eterično ulje destiliramo iz drvenog dijela biljke. Još se samo nismo sjetili iskoristiti i njegov korijen. Sada imamo na raspolaganju i biljno ulje sjemenki dobiveno CO2 ekstrakcijom, premda se znatan dio komercijalno dobavljivog ulja dobiva u klasičnim tiještenjem. Gotovo nijednu biljku nismo toliko iskoristili kao ovu malenu skromnu biljku koja se kod nas, na žalost, sve rjeđe nalazi u vrtovima. U njegovom sastavu ističe se već spominjana i rijetka stearidonska kiselina koja se u organizmu vrlo lako enzimski pretvara u životno važne ω-3 masne kiseline EPA i DHA. Iz njih kasnije nastaju protuupalni medijatori. Njena razina odlično je balansirana γ‐linolenskom kiselinom. Ulje crnog ribiza koristi se za njegu patopičara, kod psorijaze i i seboroičnog dermatitisa. Vrlo lako prodire u kožu, ugodno je i kožu ostavlja glatkom i nahranjenom, a iznimno je ugodnog, svježeg mirisa koje pomalo podsjeća na sok od plodova ribiza.

Ulje sjemenki crnog ribiza u Europi se može kupiti i u kapsulama koje se koriste oralnim putem kod dislipidemija (problema s povišenim kolesterolom trigliceridima, atopijski dermatitis). Ne mora samo imati ljekovitu namjenu, obično završava i u recepturama za uljne serume za intenzivnu ishranu kože. U odnosu na većinu drugih ulja dobivenih CO2 ekstrakcijom, ima relativno povoljnu cijenu, tako da se od njega i prave razni emulzijski sustavi. Kreme s ovim uljem lagane su (premda to ovisi i o emulgatoru), hranjive i – ljekovite. Miješa se s drugim uljima bogatim esencijalnim masnim kiselinama, poput ulja sjemenki europske brusnice, uljima bogatim tokoferolima i tokotrienolima (pšenične klice, ulje sjemenki borovnice i američke brusnice) te uljima s karotenoidima (pulpa i sjeme pasjeg trna, buriti). Kako sadrži γ‐linolensku kiselinu, uglavnom se ne treba kombinirati s uljima koja ju sadrže, poput boražine ili noćurka.

Po sadržaju γ‐linolenske i stearidonske kiseline, jedino se ulje trputaste lisičine može mjeriti s njime. Ipak, moramo biti fer – gledajući po razini γ-linolenske kiseline, boražina sadrži veću količinu. No cjelokupni profil masnih kiselina vrlo je balansiran i u odnosu na njih sadrži i stearidonsku kiselinu. Ako ulje koristite oralnim putem, za što je u Europskoj uniji dozvoljen, dnevna doza iznosi 20‐40 kapi (oko 1‐2mL) koje se uzimaju nakon većeg obroka.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeMutno ulje žute boje blago kiselo-voćnog mirisa.
Relativna gustoćaoko 0.920
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 18.0
Udio masnih kiselina (%)
C18:2 linolna kiselina44.0 - 54.0
C18:3 α-linolenska kiselina11.0 - 18.0
C18:3 γ-linolenska kiselina11.0 - 18.0
C18:4 stearidonska kiselina2.0 - 4.0

* prema specifikacijama više proizvođača i sukladno referencama. Sadržaj može varirati, ali je prisustvo stearidonske kiseline vrlo karakteristično. Sadržaj γ-linolenske kiseline tipično je veći od 15%.

Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.