Datulja, pustinjska

datulja pustinjska

Balanites aegyptiaca (L.) Delile, Zygophyllaceae

INCI: BALANITES AEGYPTIACA KERNEL OIL

Namjena: suha i mješovita koža, njega kose, potencijalna primjena kod herpesa i gljivičnih bolesti kože

Cijena: skupo

Tajna ljekovitosti: steroli, ugljikovodici, linolna kiselina, saponini?

Moja opaska: bogata tekstura a brzo se upija. Idealno za fine serume za lice, kreme za kosu i šamponi.

Oralna uporaba: da u svojoj postojbini kao prehrambeno ulje.

Pustinjska datulja botanički nema veze s datuljama. Osim po engleskom i francuskom nazivu “pustinjska datulja” poznata je i pod arapskim nazivom lalob. Kao što joj ime govori raste u pustinjskim krajevima Afrike. To je relativno nisko stablo do visine 10 metara, bodljikavih grana za zaštitu od biljojeda. Plod koji nas zanima ima samo jednu sjemenku i sve je samo ne datulja: premda jestiv prilično je gorak i koriste ga u prehrani u doba nedostatka hrane. Osim ljudi, to isto rade i slonovi. Biljka je nama relativno strana, no uzgajala se još davno u starom Egiptu i gotovo svaki dio biljke se koristio: plod za jelo, sjemenke za dobivanje ulja, a listovi i kora koristili su se u medicinske svrhe za bolesti jetre, probavnog sustava, protiv parazita poput jetrenih parazita iz roda Fasciola. U moderno doba, lokalno stanovništvo koristi i koru ove biljke kod kandidijaze u HIV pozitivnih pacijenata.

Ulje se dobiva iz sjemenki i osim u kulinarstvo nalazi svoju tradicionalnu primjenu u narodnoj medicini i kozmetici. Koristi se za zaštitu kože i kose, ali i za infekcije kože i zacjeljivanje rana. Potaknuti ovom tradicionalnom primjenom afrički su znanstvenici utvrdili kako djeluje antimikrobno, čak i protiv herpes virusa. To čini ovo ulje neobičnim i ovakvo djelovanje nalazimo još samo kod tamanu ulja. Najvredniji sastojak ovog ulja je visoka razina sterola, prema (2) do 11,4 g/kg. Najviše ima β-sitosterola (4 g/kg) stigmasterola (2,3 g/kg) i kampesterola (1,2 g/kg). Oni su odgovorni za opažene kozmetičke osobine ulje: vrlo brza penetracija, zaštita suhe kože i kose, ugodna tekstura. Osim sterola, ulje sadrži i visoku razinu ugljikovodika. I dok većina biljnih ulja ima određene razine skvalena kao ugljikovodika, ovdje su dominantni ugljikovodici eikozan i heneikozan te tetradekan i pentadekan. Prisustvo ovih ugljikovodika, zajedno sa sterolima, doprinosi penetraciji u kožu i kosu. U sastavu masnih kiselina nalazimo neobično ujednačene udjele palmitinske, stearinske, oleinske i linolne kiseline. Palmitinska i stearinska kiseline daju zaštitnu funkciju, a linolna kiselina hranjivost. Još nam je nejasno koje su to skupine spojeva odgovorne za opaženu antimikrobnu i protuutumorsku aktivnost ulja. Kako je plod bogat saponinima, vjerojatno se radi o toj klasi spojeva no još ne postoje podaci u njihovom kvantitativnom sastavu u samom ulju. Ti su nam podaci raspoloživi samo za plod.

Zbog svojih osobina, ulje pustinjske datulje odlično je za proizvode za njegu kose. Koristi se za njegu suhe i mješovite kože gdje mu je glavni adut bogata tekstura i brzo upijanje. Ako nam je, primjerice, kukui dobro ulje ali na nedostaje dodatni efekt zaštite, pustinjska datulja odlično se s njim slaže bez da naruši njegovu brzu penetraciju u kožu. Kao i avokado, odlično je ulje za emulzijske sustave. Prisjetimo li se tradicionalne uporabe i znanstvenih podataka, može biti zanimljivi nosač eteričnim uljima u aromaterapiji kod herpesa i gljivičnih bolesti kože, baš kao i macerat kantariona ili tamanu.

Zahtjev za kvalitetom

Premalo podataka za normu. Prema (2,10), raspon sadržaja masnih kiselina dosta ovisi o mjestu rasta. Palmitinske kiseline bude 14-20%, stearinske 4-20%, oleinske 22-27%, a linolne 11-42%. Odstupanja su očito moguća i najziraženije razlike su u stearinskoj i linolnoj kiselini.

Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.