Datulja, pustinjska

datulja pustinjska

Balanites aegyptiaca (L.) Delile, Zygophyllaceae

INCI: BALANITES AEGYPTIACA KERNEL OIL

Namjena: suha i mješovita koža, njega kose, potencijalna primjena kod herpesa i gljivičnih bolesti kože

Cijena: skupo

Tajna ljekovitosti: steroli, ugljikovodici, linolna kiselina, saponini?

Moja opaska: bogata tekstura a brzo se upija. Idealno za fine serume za lice, kreme za kosu i šamponi.

Oralna uporaba: da u svojoj postojbini kao prehrambeno ulje.

Pustinjska datulja botanički nema veze s datuljama. Osim po engleskom i francuskom nazivu “pustinjska datulja” poznata je i pod arapskim nazivom lalob. Kao što joj ime govori raste u pustinjskim krajevima Afrike. To je relativno nisko stablo do visine 10 metara, bodljikavih grana za zaštitu od biljojeda. Plod koji nas zanima ima samo jednu sjemenku i sve je samo ne datulja: premda jestiv prilično je gorak i koriste ga u prehrani u doba nedostatka hrane. Osim ljudi, to isto rade i slonovi. Biljka je nama relativno strana, no uzgajala se još davno u starom Egiptu i gotovo svaki dio biljke se koristio: plod za jelo, sjemenke za dobivanje ulja, a listovi i kora koristili su se u medicinske svrhe za bolesti jetre, probavnog sustava, protiv parazita poput jetrenih parazita iz roda Fasciola. U moderno doba, lokalno stanovništvo koristi i koru ove biljke kod kandidijaze u HIV pozitivnih pacijenata.

Ulje se dobiva iz sjemenki i osim u kulinarstvo nalazi svoju tradicionalnu primjenu u narodnoj medicini i kozmetici. Koristi se za zaštitu kože i kose, ali i za infekcije kože i zacjeljivanje rana. Potaknuti ovom tradicionalnom primjenom afrički su znanstvenici utvrdili kako djeluje antimikrobno, čak i protiv herpes virusa. To čini ovo ulje neobičnim i ovakvo djelovanje nalazimo još samo kod tamanu ulja. Najvredniji sastojak ovog ulja je visoka razina sterola, prema (2) do 11,4 g/kg. Najviše ima β-sitosterola (4 g/kg) stigmasterola (2,3 g/kg) i kampesterola (1,2 g/kg). Oni su odgovorni za opažene kozmetičke osobine ulje: vrlo brza penetracija, zaštita suhe kože i kose, ugodna tekstura. Osim sterola, ulje sadrži i visoku razinu ugljikovodika. I dok većina biljnih ulja ima određene razine skvalena kao ugljikovodika, ovdje su dominantni ugljikovodici eikozan i heneikozan te tetradekan i pentadekan. Prisustvo ovih ugljikovodika, zajedno sa sterolima, doprinosi penetraciji u kožu i kosu. U sastavu masnih kiselina nalazimo neobično ujednačene udjele palmitinske, stearinske, oleinske i linolne kiseline. Palmitinska i stearinska kiseline daju zaštitnu funkciju, a linolna kiselina hranjivost. Još nam je nejasno koje su to skupine spojeva odgovorne za opaženu antimikrobnu i protuutumorsku aktivnost ulja. Kako je plod bogat saponinima, vjerojatno se radi o toj klasi spojeva no još ne postoje podaci u njihovom kvantitativnom sastavu u samom ulju. Ti su nam podaci raspoloživi samo za plod.

Zbog svojih osobina, ulje pustinjske datulje odlično je za proizvode za njegu kose. Koristi se za njegu suhe i mješovite kože gdje mu je glavni adut bogata tekstura i brzo upijanje. Ako nam je, primjerice, kukui dobro ulje ali na nedostaje dodatni efekt zaštite, pustinjska datulja odlično se s njim slaže bez da naruši njegovu brzu penetraciju u kožu. Kao i avokado, odlično je ulje za emulzijske sustave. Prisjetimo li se tradicionalne uporabe i znanstvenih podataka, može biti zanimljivi nosač eteričnim uljima u aromaterapiji kod herpesa i gljivičnih bolesti kože, baš kao i macerat kantariona ili tamanu.

Zahtjev za kvalitetom

Premalo podataka za normu. Prema (2,10), raspon sadržaja masnih kiselina dosta ovisi o mjestu rasta. Palmitinske kiseline bude 14-20%, stearinske 4-20%, oleinske 22-27%, a linolne 11-42%. Odstupanja su očito moguća i najziraženije razlike su u stearinskoj i linolnoj kiselini.

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top