Dezodorans

Prirodni dezodorans jedan je od najvažnijih kozmetičkih proizvoda koji ćete sami izraditi. Već dugo mi je bio cilj napraviti dezodorans koji će utjeloviti sve dobrobiti prirodnog dezodoransa, a s velikom učinkovitosti i lakoćom nanošenja. Et voilà - dezodorans u obliku emulzije, blag za kožu, lako se nanosi s roll-on aplikatorom i…zaista djeluje.

Prirodni dezodorans jedan je od najvažnijih kozmetičkih proizvoda koji ćete sami izraditi. Neću ulaziti u prevelike litanije oko nasilja nad tijelom s raznim antiperspirantima koji obećavaju čak i do 72 sata „svježine“ (tu se podrazumijeva da se netko neće tuširati 72 sata?). Ono što želimo od dezodoransa (ili ono što bismo trebali željeti) je da dobro eliminira neugodne mirise, blag je prema koži i da su sastojci koji će u konačnici ući u organizam potpuno netoksični. Još ako ugodno miriši, lako se nanosi i ne ostavlja mrlje na odjeći, može se reći da ste dobili sve što vam treba od jednog dezodoransa.

Od prirodnih dezodoransa na tržištu se pretežno mogu pronaći oni čiji je glavni sastojak alum prah (potash alum, alun de potassium, la pierre d’Alun – Potassium aluminum) ili soda bikarbona (Sodium bicarbonate). Iako je svaki do tih dezodoransa neškodljiv i zaista nema nekih većih razloga ih ne koristiti, svaki od njih dolaze s određenim nedostacima. Alum prah ili kamen vrlo često ne daje dovoljnu zaštitu protiv neugodnih mirisa. Dezodoransi sa sodom bikarbonom (iako ih osobno volim) znaju biti vrlo nadražujući za osjetljivu kožu, a ako dolazi u obliku stika, zna izazivati neugodan osjećaj grebanja po koži pri nanošenju.

Već dugo mi je bio cilj napraviti dezodorans koji će utjeloviti sve dobrobiti prirodnog dezodoransa, a s velikom učinkovitosti i lakoćom nanošenja. Et voilà – dezodorans u obliku emulzije, blag za kožu, lako se nanosi s roll-on aplikatorom i…zaista djeluje.

Možete odabrati između tri formulacije, ovisno o željenom učinku i količini materijala koje želite koristiti (ili imate pri ruci).Prva formulacija meni je najdraža i to je ona koju najčešće preporučujem. Sadrži čak tri aktivna dodatka koji djeluju dezodorirajuće (neutraliziraju neugodni tjelesni miris) – cink ricinoleat, kompleks farnesol i ester limunske kiseline te Sopholiance S (može se pronaći i pod trgovačkim nazivom Bactipur). U formulaciji se nalazi i ekstrakt kore vrbe čija je funkcija u dezodoransu pomoć sprječavanju urastanju dlačica, što je naročito praktično za žene koje depiliraju pazuhe, pa često znaju iskusiti vrlo neugodne i bolne urasle dlačice. Uz sve to, kombinacija eteričnih ulja koji se nalaze u dezodoransu također djeluju dezodorirajuće a sinergija tih ulja miriše doslovce parfemski.

Druga i treća formulacija su pojednostavljene izbacivanjem aktivnih dodataka – druga formulacija ne sadrži ekstrakt kore vrbe, a treća, uz vrbu, ne sadrži niti Sopholiance S/Bactipur (no još uvijek djeluje na eliminaciju mirisa s dvije aktivne tvari i eterična ulja).

Odaberite koja formulacija vam najviše odgovara i, kao kod većine recepata za prirodnu kozmetiku, slobodno se poigrajte s eteričnim uljima.

OPĆENITO: PRIPREMA, HIGIJENA, MATERIJALI

Ako ste početnici u izradi kozmetike u kućnoj radinosti, bilo bi dobro da prvo saznate osnovne informacije o prirodnoj kozmetici te da proučite opće upute izrade.

Korisne i detaljne tekstove možete pronaći na sljedećim poveznicama:

PRIBOR POTREBAN ZA IZRADU

Za izradu ovog dezodoransa trebat će vam sljedeći pribor:

 • 2 kemijske čašice (obje volumena 100 ml ili jedna od 100 ml i jedna od 150 ml)
 • Precizna vaga s korakom od 0,01 gram
 • Žličice
 • Kozmetički mikser (OPCIJA)
 • Vodena kupelj (pogledajte kako improvizirati vodenu kupelj)
 • Hladna vodena kupelj (posuda s hladnom (ne ledenom) vodom)
 • Termometar (digitalni ili klasičan alkoholni termometar koji mjeri temperaturu do 100 – 120 °C)
 • Odgovarajuća bočica s roll-on aplikatorom za krajnji proizvod – dezodorans
 • Papirnati ručnici

POPIS SASTOJAKA

Cink ricinoleat

OPIS SASTOJAKA

Pojačivač apsorpcije Labrafac CC / Caprylis
Pojačivač apsorpcije tvrtke Gattefossé spada u klasu triglicerida, što je interesantno jer su istog kemijskog sastava kao i trigliceridi biljnih ulja. Poznat je još i po nazivu „frakcionirani kokos“. Nije posebno hranjiv a u uljne formulaciju ulazi u većem postotku umjesto biljnih ulja (i do 95%). Ubrzava upojnost biljnih ulja i ostavlja vrlo prirodni osjećaj ulja koje se brzo upilo.

U ovoj formulaciji koristi se samo ovaj pojačivač apsorpcije bez dodatka biljnih ulja kako bi dezodorans bio što laganije konzistencije i kako bi upojnost bila maksimalna, bez ostavljanja osjećaja masnoće na koži.

Pročitajte više o pojačivaču apsorpcije Labrafac CC (Caprylis).

Pojačivač apsorpcije Labrafac CC (Caprylis) korišten je i kod suhog ulja protiv celulita.

Cink ricinoleat
Kozmetička aktivna tvar čija je namjena prirodna apsorpcija odnosno neutralizacija neugodnih tjelesnih mirisa. Koristi se kod izrade prirodnih dezodoransa. Ne narušava prirodnu mikrofloru kože i ne djeluje kao antiperspirant (antitranspirant). Neutralnog je mirisa što omogućava kreiranje dezodoransa s mirisom prema vlastitom izboru. Siguran je i blag prema koži, ne sadrži štetne tvari ili potencijalne iritante.

Emulgator Glucate SS
Glucate SS (naziva se i Emulsan) prirodan je emulgator namijenjen izradi mekanih i glatkih mlijeka kao i laganih krema. Kombinirajući različite udjele Glucate SS-a i dodatne ko-emulgatore, mogu se dobiti različite konzistencije emulzija: od laganih mlijeka koja se mogu raspršivati pa do gustih krema za suhu kožu.

Korištenjem ksantanske gume kao pomoć stabilnosti krajnje emulzije, uz minimalni udio emulgatora, moguće je dobiti vrlo lagane, tekuće losione koji imaju izuzetnu moć upijanja.

Pročitajte više o emulgatoru Glucate SS.

Ksantan
Ksantan jedan je od najpopularnijih prirodnih gelova, korišten u kako u prirodnoj tako i u klasičnoj kozmetici. U emulzijama sprječava spajanje malih raspršenih (emulgiranih) kapljica u procesu koji se zove koalescencija. Stoga je čest stabilizator emulzija (tada se koristi u omjerima 0,2-0,3%).

Ugodan je za kožu i ne stvara odveć snažan film. U gelovima se uobičajeno koristi u koncentracijama od 0,5-2%. Ksantanski gel kojeg preporučujem je “transparent grade” odnosno “prozirni”.

U ovoj formulaciji za dezodorans ksantan služi kao stabilizator emulzije.

Više o ksantanu pročitajte u sastojcima gelova i kod opisa kreiranja emulzija.

Voda
Za izradu kozmetike najbolje je koristiti destiliranu ili demineraliziranu vodu, nemojte koristiti vodu iz slavine ili mineralnu vodu.

Kompleks farnesol i ester limunske kiseline
Uz cink ricinoleat, još jedan kozmetički dodatak koji neutralizira neugodne tjelesne mirise. Neutralnog je mirisa, ne sprječavanja znojenje i vrlo je blag na koži. Odlična kombinacija dva sastojka (farnesol i ester limunske kiseline) osigurava visoku učinkovitost kod izrade prirodnih dezodoransa. Dodaje se u pripravke 2-3%.

Sopholiance S/Bactipur
Prirodni dodatak koji se primjenjuje na dva načina: kao neutralizator neugodnih mirisa (tu funkciju koristimo u ovoj formulaciji za dezodorans) i kao sastojak za masnu i problematičnu kožu s prištićima i aknama.

Koristi se u dozama 1-2% – nemojte stavljati više od preporučene doze u pripravke jer tada može nadražiti kožu.

Pročitajte više o Sopholiance S/Bactipur kod tonika i kod zanimljivih aktivnih tvari.

Ekstrat kore vrbe
Ekstrakt kore vrbe prirodna je zamjena za salicilnu kiselinu. Za razliku od čiste salicilne kiseline s kojom treba puno opreza i obazrivosti, ekstrakt kore vrbe sadrži njene prekursore koji su manje agresivni.

Primjenjuje se kod masne kože s prištićima i aknama, djeluje keratolitički (kao kemijski piling). Također pomaže sprječavanju urastanja dlačica, zbog čega se i koristi u ovoj formulaciji.

Ne koristiti kod ljudi alergičnih na salicilate.

Pročitajte više o ekstraktu kore vrbe.

Konzervans Geogard 221/Cosgard
Mikrobiološki konzervans, iako je sintetski, odobren je za korištenje u eko- kozmetici. Ima protugljivično i antibakterijsko djelovanje širokog spektra. Sprječava kvarenje kozmetičkih pripravaka koji sadrže vodu.

Pročitajte više o konzervansu Geogard 221.

Eterično ulje palmarose
Eterično ulje koje se često spominje u kontekstu dezodoransa i gljivičnih infekcija. Ovo ulje je također odlično i za njegu svih tipova kože jer dobro regenerira i njeguje. Cjenovno je vrlo povoljno, a mirisom podsjeća na ružu, što ga dodatno čini vrlo popularnim uljem u kozmetici.

Velika prednost palmarose, koja se koristi u ovoj formulaciji, je njeno dezodorirajuće svojstvo (eliminacija neugodnih mirisa).

Pročitajte više o eteričnom ulju palmarose.

Eterično ulje palmarose korišteno je u kremi za suhu kožu.

Eterično ulje vetivera
Drvenasti, parfemski miris eteričnog ulja vetivera koristi se kao donja nota parfema, što se iskorištava u ovoj formulaciji. Prema nekim literaturama, djeluje je i dezodorirajuće. U kombinaciji s palmarosom i grejpom, daje parfemsku sinergiju.

Eterično ulje grejpa
Eterično ulje grejpa kod ove formulacije odabrano je zbog njegovog dezodorirajućeg svojstva (eliminacija neugodnih mirisa).

Eterčno ulje grejpa korišteno je u šamponu i regeneratoru.

U pravilu ne preporučujemo proizvođače, trgovačke marke i prodajna mjesta pribora i sirovina za izradu prirodne kozmetike.

Ukoliko naiđete na preporuku (poveznicu na proizvod, trgovački naziv, prodajno mjesto), to je isključivo naša dobronamjerna sugestija za koju Plantagea nije plaćena.

Ukoliko u preporuke uključimo i naše partnere (partnerski ili affiliate marketing), to ćemo i naglasiti kako biste znali da se radi o plaćenoj reklami.

Broj sastojaka

10-12

Vrijeme izrade

30 minuta

Trošak materijala

14,62-18,68 kuna ≈ 1,94-2,48 €
(Ovo je preporučeni trošak materijala, krajnji iznos ovisi o odabranim proizvođačima/prodavačima sirovina)

FORMULACIJA ZA 50 GRAMA DEZODORANSA

Za zamjenske sastojke pogledajte popis niže*

Dezodorans 1 (10 sastojaka - najjednostavniji)

FazaSastojak%Količina [g/ml/kap]
A
(masna faza)
Labrafac CC, Caprylis*9,00 %4,50 grama
Cink ricinoleat3,00 %1,50 grama
Glucate SS3,00 %1,50 grama
B
(vodena faza)
Voda*80,10 %40,05 grama
Ksantan0,30 %0,15 grama
C
(dodaci)
Kompleks farnesol i ester limunske kiseline3,00 %1,50 grama
Konzervans Geogard 221/Cosgard0,60 %0,30 grama
Eterično ulje palmarose*0,50 %0,25 grama ≈ 0,29 ml ≈ 10 kapi
Eterično ulje vetivera*0,10 %0,05 grama ≈ 0,05 ml ≈ 2 kapi
Eterično ulje grejpa*0,40 %0,20 grama ≈ 0,2 ml ≈ 8 kapi

Dezodorans 2 (11 sastojaka)

FazaSastojak%Količina [g/ml/kap]
A
(masna faza)
Labrafac CC, Caprylis*9,00 %4,50 grama
Cink ricinoleat3,00 %1,50 grama
Glucate SS3,00 %1,50 grama
B
(vodena faza)
Voda*78,10 %39,05 grama
Ksantan0,30 %0,15 grama
C
(dodaci)
Kompleks farnesol i ester limunske kiseline3,00 %1,50 grama
Sopholiance S/Bactipur2,00 %1,00 gram
Konzervans Geogard 221/Cosgard0,60 %0,30 grama
Eterično ulje palmarose*0,50 %0,25 grama ≈ 0,29 ml ≈ 10 kapi
Eterično ulje vetivera*0,10 %0,05 grama ≈ 0,05 ml ≈ 2 kapi
Eterično ulje grejpa*0,40 %0,20 grama ≈ 0,2 ml ≈ 8 kapi

Dezodorans 3 (12 sastojaka)

FazaSastojak%Količina [g/ml/kap]
A
(masna faza)
Labrafac CC, Caprylis*9,00 %4,50 grama
Cink ricinoleat3,00 %1,50 grama
Glucate SS3,00 %1,50 grama
B
(vodena faza)
Voda*77,10 %38,55 grama
Ksantan0,30 %0,15 grama
C
(dodaci)
Kompleks farnesol i ester limunske kiseline3,00 %1,50 grama
Sopholiance S/Bactipur2,00 %1,00 gram
Ekstrakt kore vrbe1,00 %0,50 grama
Konzervans Geogard 221/Cosgard0,60 %0,30 grama
Eterično ulje palmarose*0,50 %0,25 grama ≈ 0,29 ml ≈ 10 kapi
Eterično ulje vetivera*0,10 %0,05 grama ≈ 0,05 ml ≈ 2 kapi
Eterično ulje grejpa*0,40 %0,20 grama ≈ 0,2 ml ≈ 8 kapi

OPIS IZRADE

 1. Izvažite fazu A (masnu fazu – pojačivač apsorpcije Labrafac CC (Caprylis), cink ricinoleat i emulgator Glucate SS) u jednu staklenu čašicu (ako koristite dvije veličine čašica, masnu fazu odvažite u veću staklenu čašicu).
 2. Izvažite ksantan iz faze B u drugu čašicu (ako koristite dvije veličine čašica, odvažite ga u manju staklenu čašicu. Preko ksantana prelijte vodu.
 3. Sada se treba napraviti ksantanski gel. To se može napraviti na nekoliko načina:
   • kozmetičkim mikserom miješajte ksantan i vodu dok se ne formira gel (ne smiju se vidjeti grudice, gel treba biti transparentan i homogen);
   • žličicom dobro promiješajte ksantan i vodu, ostavite sa strane dok se ne formira gel. U međuvremenu svako malo dodatno promiješajte smjesu. Vrijeme potrebno da se formira gel ovisi o temperaturi prostorije u kojoj radite, temperaturi vode ali i različitim „batchevima“ ksantana;
   • Isto kao prva dva načina, uz lagano zagrijavanje gela u vodenoj kupelji. Ovaj način nije zapravo nužan jer se radi o vrlo rijetkom gelu koji se lako formira.
Na slikama pogledajte kako izgleda ksantanski gel prije i poslije izrade (bubrenja gela).
 1. Stavite obje čašice (masna i vodena faza) u vodenu kupelj i zagrijavajte dok obje faze ne dosegnu oko 70 °C. (Napomena 1 i 2)
 2. Kada temperatura dosegne 70 °C, izvadite obje čašice iz vodene kupelji. Polako ulijevajte fazu B (vodenu fazu) u fazu A (masnu fazu), istovremeno neprekidno miješajući žličicom. (Napomena 3)
 3. Miješajte otprilike 3-4 minute, dok se smjesa ne emulgira.
 4. Nastavite miješati i stavite čašicu u hladnu vodenu kupelj (lončić s hladnom (ne ledenom!) vodom). Miješajući, ostavite čašicu u hladnoj kupelji još otprilike 1-2 minute.
 5. Izvadite čašicu iz hladne vodene kupelji, malo pobrišite vanjsku stijenku čašice te je položite na vagu. Sada će se dodati faza C, odnosno dodaci.
 6. Uz pažljivo vaganje, odmjerite svaki dodatak (C). Nakon svakog zasebnog dodatka, promiješajte emulziju žličicom.
 7. Nakon što ste dodali sve sastojke, još jednom dobro promiješajte dobiveni dezodorans i ulijte ga u odgovarajuću bočicu s roll-on aplikatorom.
 8. Ukoliko ste iz nekog razloga napravili manju količinu dezodoransa i bočica nije sasvim puna, onda bočicu nemojte još zatvarati, ostavite otvoreno sve dok se dezodorans u potpunosti ne ohladi. (Napomena 4). Ako je bočica puna, slobodno je odmah zatvorite roll-on aplikatorom i poklopcem.

NAPOMENE

 1. Mali trik kod mjerenja temperature: kada vidite da se emulgator otopio uronite termometar u čašicu s vodom (pazite da je termometar dobro dezinficiran alkoholom). Ostavite obje faze/čašice u vodenoj kupelji dok temperatura vode u čašici ne dosegne 70 °C.
 2. Tijekom zagrijavanja miješajte vodenu fazu (ksantanski gel) žličicom ili mikserom. Zbog topline gel se voli zgusnuti na dnu čašice i onda je teško kompletnu vodenu fazu odnosno gel uliti u masnu fazu (zbog zgusnutog sloja na dnu čašice). Zato se potrudite da je smjesa jednolična prije nego što je izlijete u masnu fazu.
 3. Tijekom ulijevanja vodene faze u masnu fazu, sa žličicom postružite čašicu vodene faze kako bi sav gel izašao van.
 4. Dobra praksa za hlađenje i spremanje emulzija (a time i ovog dezodoransa) je: nakon što ulijete emulziju u bočicu, ostavite je da se u potpunosti ohladi bez zatvaranja bočice, nakon toga zatvorite bočicu roll-on aplikatorom i poklopcem i ostavite još nekoliko sati (ili preko noći) na sobnoj temperaturi. Nakon toga, ukoliko želite, dezodorans možete spremiti u hladnjak. Ako ste bočicu napunili do vrha dezodoransom, korak hlađenja bez zatvaranja bočice nije potreban: odmah zatvorite bočicu i pustite da se ohladi.

*ZAMJENSKI (ALTERNATIVNI) SASTOJCI

Pojačivač apsorpcije Labrafac CC (Caprylis)
Umjesto pojačivača apsorpcije može se koristiti biljno ulje, no uzmite u obzir da nakon nanošenja dezodoransa možete imati masni osjećaj na koži. Labrafac CC (Caprylis) se koristi u ovoj formulaciji jer krajnja emulzija je lagana i vrlo se brzo upija, baš kako dezodorans treba biti.

Ako želite isprobati biljno ulje umjesto pojačivača apsorpcije (ne garantiram rezultat), možete koristiti brzoupojna i lagana ulja poput sjemenki krastavca, sjemenki grožđa, jangua, sjemenke lubenice, kokosa… Možete odabrati i umirujuća ulja namijenjena osjetljivoj kožu poput macerata nevena, andirobe, zobi, sjemenki maline…
Možete se podsjetiti opisa biljnih ulja i macerata, možda će vam to pomoći pri odabiru.

Dodatna opcije da kombinacija pojačivača apsorpcije i biljnog ulja. Prepuštam vama na izbor.

Voda
Vodu svakako možete zamijeniti hidrolatom ili mješavinom hidrolata. Na taj način možete dodati mirisnu notu dezodoransu, ali i poboljšati dezodorirajuće svojstvo. Također, mogu se koristiti i umirujući hidrolati za osjetljivu i reaktivnu kožu.

Prijedlog hidrolata:

 • palmarosa, kadulja, bambus, petitgrain klementine… – za bolje dezodorirajuće svojstvo;
 • lavanda, njemačka ili rimska kamilica, neven, lipa, različak… – za osjetljivu kožu;
 • paprena metvica, metvica nana… – za bolji osvježavajući osjećaj;
 • ruža, neroli, pačuli, ylang-ylang, sandal, geranij, lavanda… – za parfemsku notu.

Eterična ulja
Eterična ulja možete mijenjati prema želji, samo pazite da ne odaberete ulja koja mogu nadražiti kožu (podsjetite se kemizma i djelovanja eteričnih ulja).

Birajte eterična ulja prema vlastitom ukusu: cvjetni mirisi (geranij, ruža, lavanda…), citrusni mirisi (limun, naranča…), osvježavajući mirisi (metvice, eukaliptusi, manuka…), drvenasti mirisi (cedrovi, čempres, smreka, borovi, sandal…).

Možete se odlučiti i za prirodne mirise (INCI: Parfum). Izbor takvih mirisa je velik, ako vam se takvi mirisi sviđaju sigurno ćete pronaći nešto što odgovara vašem ukusu. Voćni mirisi poput breskve, marelice, ananasa, jagode, maline, ali i mirisi poput karamele, kokosa, vanilije, te različite parfemske kombinacije lako se nabave.

NAMJENA

Dezodorans je namijenjen za sprječavanje nastajanja neugodnih tjelesnih mirisa, za normalnu kožu.

Ukoliko imate jako osjetljivu kožu koja voli reagirati na većinu komercijalnih dezodoransa, probajte napraviti formulaciju bez eteričnih ulja, Sopholiance S/Bactipura i ekstrakta kore vrbe.

Ovo nije antiperspirant (antitranspirant), odnosno neće zaustaviti znojenje ili na bilo koji način poremetiti normalne tjelesne funkcije.

Ne ostavlja mrlje na odjeći.

KORIŠTENJE

Nanijeti na čiste u suhe pazuhe u tankom sloju pomoću roll-on aplikatora.

Uzmite u obzir da je ovo prirodni dezodorans za koji ne vrijede obećanja komercijalnih dezodoransa (svježina 48h, 72h i slično). Ukoliko je potrebno, trebat ćete nanositi dezodorans više puta dnevno.

Dezodorans se može koristiti i za druge dijelove tijela – na primjer za stopala.

ČUVANJE I ROK TRAJANJA

Dezodorans treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Procijenjeni rok trajanja je oko 6 mjeseci u hladnjaku i oko 3 mjeseca izvan hladnjaka.

Uzmite u obzir da rok trajanja ovisi u o uvjetima čuvanja

UPOZORENJA

Dezodorans nemojte koristiti na oštećenoj ili nadraženoj koži.

Dezodorans se ne smije koristiti na sluznici ili u blizini očiju.

Dezodorans nije namijenjen za bebe i djecu mlađu od 6 godina.

Uvijek napravite test prije korištenja svakog novog kozmetičkog pripravka, naročito ako imate osjetljivu kožu. Malu količinu dezodoransa nanesite na unutarnju stranu lakta ili na zapešće i dobro utrljajte. Pratite reakcije kože tijekom 24 sata. Ukoliko se ne pojave nikakve nepoželjne reakcije, dezodorans možete koristiti.

Gotov dezodorans

DODATNO

Bočicu s roll-on aplikatorom možete nabaviti u specijaliziranim dućanima, no možete i upotrijebiti bočicu iskorištenog dezodoransa – roll-on aplikator se vrlo lako skine. Samo dobro operite i dezinficirajte bočicu i ponovno je iskoristite.

Bez obzira kupili novu bočicu ili koristili staru, ne zaboravite da jednu bočicu možete koristiti nebrojeno puta.

Formulacija i mase sastojaka su namijenjene za dezodorans od 50 grama, no kod izrade uvijek malo gubite i krajnja masa dezodoransa koju ćete izliti u bočicu neće biti 50 grama, već nekoliko grama manje. Ako želite iz nekog razloga napraviti proizvod koji je točno 50 grama, tada povećajte količinu svake sirovine za 10%.

Kod vaganja i baratanja sirovinama, ne zaboravite da će urednost doprinijeti duljem trajanju sirovina (naravno, i krajnjeg proizvoda). Naročito pazite kada koristite tekuće sirovine iz bočice (eterična ulja, tekući dodaci) da obavezno dobro pobrišete navoj boce papirnatim ručnikom.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top