Emulgatori

Dopadljivost i popularnost emulzijskih sustava natjerali su istraživače da stvore cijeli niz različitih emulgatora. Premda odlični emulgatori, većina njih je sintetska. Na samom početku knjige sam rekao kako je kod nekih sastojaka jako lako odabrati prirodne sastojke, no kod emulgatora to nije tako.

U prirodi postoje odlični emulgatori poput saponina, ali većina njih je prilično agresivna ili pak nisu prikladni za spravljanje emulzija. U biti, postoji jedan jedini pravi prirodni emulgator, a to je lecitin. Lecitin smo već nekoliko puta spominjali, a nalazi se posvuda u biljkama i životinjama kao sastojak stanične membrane. Svi drugi emulgatori koji se koriste u prirodnoj i eko kozmetici su dobiveni polusintetski, odnosno kemijskom obradom prirodnih sirovina. Naravno, postoje striktna pravila oko ovih postupaka koji ne smiju uključivati štetne sastojke o čemu je već bilo riječi u uvodu (COSMOS), a sami kemijski procesi su limitirani na nekoliko reakcija, poput hidrolize (razgradnje vodom) ili esterifikacije (vezanje kiselina i alkohola). Vrijeme je da sada naučimo samu srž emulzijskih sustava, a to su emulgatori. Postoji nekoliko klasa prirodnih emulgatora, a podjela se temelji na osnovnoj skupini emulzijskih molekula:

  • lanolin
  • fosfatidil kolini (lecitin i lizolecitin)
  • konjugati masnih kiselina i peptida (proteina) žitarica (Phytocream 2000, Hitecream 3000, Olivoil emulsifier, Olivoil avenate emulsifier)
  • esteri šećera (jednostavnih i složenih) i masnih kiselina (sukroesteri, Xyliance, Simulgreen 18-2)
  • konjugati masnih kiselina s aminokiselinama ili malim organskim kiselinama (natrij-stearil-laktat, olivoil glutamat, natrij-stearil-glutamat)
  • esteri poliglicerola (Emulium kappa, Prolix RB, Plurol Diisostearique CG)
  • esteri glicerola i soli masnih kiselina (gliceril-monostearat SE)
  • esteri sorbitana (Olivem 1000, Olivem 900)
  • esteri i eteri sulfatne kiseline (Lanette N, Lanette SX)
  • drugi emulgatori

Tko nije vičan kemiji, ova podjela mu ne znači ništa, no trudit ću se objasniti kod svakog emulgatora što to znači. Poanta svakog emulgatora je činjenica da su amfipatske molekule. Osim ovih klasa prirodnih emulgatora spomenut ćemo i emulgatore koji nisu u klasifikaciji ekoloških emulgatora, ali su često korišteni i koliko vidim popularni na tržištu. Primjer za takve emulgatore je polisorbat serija (Tween). Većina emulgatora koje su opisane su tzv. kompleksni emulgatori. Oni se ne sastoje samo iz jedne molekule ili iz jednog tipa molekule, već u sebi mogu sadržavati više emulgatora, koemulgatora i modifikatora konzistencije.

To komplicira priču o njima ali zato vama jako pojednostavljuje posao – nije potrebno koristiti nijedan drugi emulgator uz njih. Uz svaki emulgator navest ću njihov INCI naziv iz kojeg se vidi njihova “anatomija” i funkcionalnost.

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.