Emulium Kappa

INCI: Candelilla/Jojoba/Rice Bran Polyglyceryl-3 Esters (and) Glyceryl Stearate (and) Cetearyl Alcohol (and) Sodium Stearoyl Lactylate

Namjena: emulzije tipa UV no bogatije masnom fazom, idealan za suhu i normalnu kožu

Prednosti: vrlo bogata, glatka tekstura s finom okluzijom. Idealan za emulzije za suhu kožu. Lijepo se upija što ovisi i o drugim sastojcima.

Nedostaci: potrebno je intenzivno miješanje ručnim mikserom. Uglavnom ne odgovara ljudima s masnom kožom, no to nije apsolutno pravilo.

Sukladnost COSMOS standardu: da, Ecocert certicikat

HLB vrijednost: 11

Inovativna francuska kompanija Gattefossé, ekspert za lipidnu kemiju, kreirala je ovaj doista poseban emulgator. Ima vrlo kompleksni sustav. Osnovu čini poliglicerol, građen od međusobno povezanih molekula glicerola. Glicerol može polimerizirati u ravne lance ili u razgranate strukture. U Emulium Kappa najviše je prisutan triglicerol. Na njega se potom u procesu transesterifikacije “prebacuju” masne kiseline kandelila, riža i jojoba voskova. Slobodne hidroksi skupine glicerola i poliglicerolu predstavljaju hidrofilni dio emulgatora (plavo), a masne kiseline lipofilni dio (crveno) – što je već spomenuta definicija amfipatskih molekula emulgatora. Shematski su prikazani na slici, uključujući i jednostavni primjer oleinske kiseline iz jojobe “prebačene” na poliglicerol.

emulium kappa
Ovako obrađeni voskovi nazvani su hidrofilizirani voskovi. Uvođenjem poliglicerola u gradivne blokove voskova nastaju voskovi koji nisu više samo lipofilni, već su i hidrofilni i lipofilno, odnosno postaju emulgatori. Koncept korištenja poliglicerola nije unikatan samo Emulium Kappa emulgatoru i ekološka je alternativa polietilen-glikolu čija je kemijska filozofija hidrofilizacije inače lipofilnih molekula odavno poznata i susret ćemo ga kod polisorbata. No, derivati polietilen-glikola (PEG-ova) zabranjeni su u organskoj kozmetici i poligliceroli su njegova odlična alternativa. Kako je dobiven iz voskova, zadržava dobre osobine voskova, a to je zaštitna i fina okluzivna uloga ali kako su voskovi hidrofilizirani nisu odveć teški za kožu.

Osim poliglicerolnog emulgatora sadrži i emulgator natrij stearil laktat kao dodatni emulgator i njegovu ćemo strukturu posebno upoznati. Sadrži i koemulgatore gliceril monostearat i cetearil alkohol koji i ugušćuju emulziju. Emulim Kappa je nastao iz dva razloga: prvi je da bude prirodni emulgator, a drugi je senzorijalni razlog. Naime, od svih emulgatora, Emulium Kappa ostavlja superioran osjećaj glatkoće kože tako da i emulzijama koje gradi (tip U-V) daje osjećaj hranjivosti i zaštitnog djelovanja.

Emulium Kappa najčešće zahtijeva dodavanje gela u vodenu fazu (gel emulzije) zbog stabilizacije emulzije, ali ne trpi prisustvo karbopolnog gela. Najbolji je ksantanski gel, gel crvenih algi i visokomolekulska hijaluronska kiselina. Dodavanje gela nije nužno ali je korisno pogotovo ako spravljate trajniji proizvod.

Mala je zamjerka ovom emulgatoru, u kontekstu kućne kozmetike, što se tijekom spravljanja zahtijeva intenzivno miješanje ručnim mikserom, jer samo miješanje žličicom bude nedostatno. Također je osjetljiv na prisustvo različitih elektrolita (soli), pa slabo trpi niti konzervanse kao što je Silverion 2400. Dodaje ga se 3-7%, ovisno o tipu emulzije. Ima HLB vrijednost 11, a tali se na 43-52 °C. Masne faze bude obično 25-30%. Moja je omiljena kombinacija s 6% Emulium Kappa i 22-25% masne faze.

Emulium Kappa ima nekoliko ključnih prednosti osim teksture. On tijekom miješanja dugo bude tekuće i ne zgušnjava se tako brzo kao neke kombinacije s većim udjelima Phytocream 2000, Hitecream 3000 i Lanette emulgatora. Zbog toga imate dovoljno vremena ne samo dobro izmiješati kremu mikserom i dobiti savršenu emulziju, već vam uvelike olakšava dodavanje osjetljivih liposomskih dodataka koje dodajemo na 45 °C. Kod nekih drugih emulgatora kreme se brže zgusnu i nemate vremena izmiješati liposome, pogotovo ako se tek vježbate. Emulium Kappa vam to omogućuje s jednostavnošću.

Praktični dio

Kod Emulium Kappa posao istraživanja će nam biti lagan. Premda proizvođač sugerira udio emulgatora od 3-6%, za kućnu kozmetiku najbolje je varijanta s 6% Emulium Kappa i 20-25% masne faze, ali je moguće napraviti i varijantu sa 7% emulgatora i 25% masne faze ako više volite masnije kreme. Emulium Kappa idealan je emulgator za suhu kožu, no koristite ga i za njegu normalne kože.

Poigrat ćemo se s teksturama s gel fazom slično kao kod Phytocream 2000 emulgatora kako biste odabrali svojeg teksturnog miljenika, ako uopće želite dodavati gel sustav, te s dva modalna pojačivača apsorpcije, glatki Cetiol C5 i brzoupijajući izopropil-miristat. Kao modalno ulje odabrat ćemo kultni argan, sinonim njege suhe kože.

Najprije idemo napraviti jednostavnu kremu od minimuma sastojaka i malim varijacijama u sastavu masne faze.

Krema 1
FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje argan20
Emulium kappa6
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4
Krema 2
FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje argan25
Emulium kappa7
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite u vodenu kupelj na 70-75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Emulium Kappa u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Usporedite diskretnu razliku u teksturi ovih krema.

Skočit ćemo odmah sada na kombinacije gelova i pojačivača apsorpcije. Ponovo ćemo odabrati ksantanski gel i hijaluronsku kiselinu.

Krema 3
FazaSastojakUdio (%)
AIzopropil-miristat4
Biljno ulje argan18
Emulium kappa6
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4
Krema 4
FazaSastojakUdio (%)
AIzopropil-miristat4
Biljno ulje argan18
Emulium kappa6
BKsantan0,2
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4
Krema 5
FazaSastojakUdio (%)
ACetiol C53
Biljno ulje argan19
Emulium kappa6
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4
Krema 6
FazaSastojakUdio (%)
ACetiol C53
Biljno ulje argan19
Emulium kappa6
BKsantan0,2
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite tri staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu. U drugu čašicu odvažite glicerol i gel (ksantan ili hijaluronsku kiselinu). Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu u treću čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Stavite u vodenu kupelj na 70-75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Emulium Kappa u potpunosti otopljen u ulju, dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Krema za njegu, jednostavna varijanta

Započinjemo najprije s jednostavnom varijantom i najmanjih brojem sastojaka. Ostat ćemo još uvijek na arganovom ulju radi potpune jednostavnosti, ali ćemo uvesti vrlo prpošnu notu geranija u diskretnoj koncentraciji za lice puno optimizma.

FazaSastojak<Udio (%)
ABiljno ulje argan22
Emulium kappa6
BGlicerol2
Hidrolat geranijad 100%
CEterično ulje geranij0,2
DGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite u vodenu kupelj na 70-75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Emulium Kappa u potpunosti otopljen u ulju dodajte eterično ulje geranija (oko 4 kapi na 50g kreme) i promiješajte. Izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Krema za njegu suhe kože, složena varijanta

Vaša koža zaslužuje puno hranjivosti. Ovdje ćemo se poigrati s nekoliko biljnih ulja i voskova. Koristit ćemo uz argan i chia ulje (Salvia hispanica), vosak jojobe radi zaštite te ulje pšeničnih klica kao izvora tokoferola. Malo ćemo se odmaknuti od već dosadne hijaluronske kiseline i koristit ćemo samo gel crvenih algi a kao njegov kontrapunkt odabrat ćemo pojačivač apsorpcije Cetiol V (decil-oleat). Ishranu ćemo naglasiti dekspantenolom. Kombinaciju eteričnih ulja posvetit ćemo Kurt Schnaubeltu, poznatom aromaterapeutu, širokolisna lavanda i njemačka kamilica, pomalo neobična varijanta vrlo prirodnog mirisa i iznimno ugodna za kožu.

FazaSastojakUdio (%)
AVosak (biljno ulje) jojobe3
Cetiol V4
Biljno ulje pšeničnih klica4
Biljno ulje argan6
Biljno ulje chia6
Emulium kappa6
BDekspantenol2
Gel crvenih algi2,5
Hidrolat lavandead 100%
CEterično ulje njemačke kamilice0,2
Eterično ulje širokolisne lavande0,3
DGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu. U drugu čašicu odvažite fazu B a prvo odvažite dekspantenol. Stavite fazu B u vodenu kupelj na 70-75 °C uz blago miješanje dok se ne otopi dekspantenol i gel algi. Dodajte i fazu A u vodenu kupelj. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Emulium Kappa u potpunosti otopljen u uljnoj fazi marelice dodajte u nju eterična ulja (oko 3-4 kapi njemačke kamilice i 6 kapi širokolisne lavande na 50g kreme) i promiješajte. Izvadite iz vodene kupelji i odmah dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Kremica oko očiju, luksuzna

Svi koji me poznaju znaju da nikako ne volim kremice oko očiju. Smatram kako bilo koja krema za lice mora biti jednako sigurna i ugodna i oko očiju. Katkad taj stav omekšam jer znam kako ipak takve kremice moraju imati i specifične funkcije u borbi protiv sitnih borica i podočnjaka. Stoga ćemo dizajnirati jednu vrlo luskuznu varijantu kako već dolikuje inače skupoj kozmetici oko očiju. Pazite na svoj novčanik i ovu kremu radite tek kada imate dovoljno iskustva s Emulium Kappa emulgatorom. Formula za uspjeh bit će relativno jednostavna. Macerat gotu kole koji je venetoničnog djelovanja i pomaže kod podočnjaka, a uz sve to i regenerira kožu. Ulje sjemenki pasjeg trna izvor je anti age karotenoida i polinezasićenih masnih kiselina. Vodenoj fazi dodat ćemo još jednog aktivnog borca protiv podočnjaka, a to je glicerolni ekstrakt poznate venetonične biljke širokolisne veprine. Dostupan vam je preko Aroma zone (Extrait de petit houx). Diskretno smo povisili i razinu hijaluronske kiseline zbog instant lifting efekta, a s borama se borimo uz sada već stari i iskušani Ameliox, liposomski ekstrakt sa silimarinom i prirodnim vitaminom E. Kako je krema oko očiju, koristit ćemo samo hidrolat ruže kako ni u teoriji ne bismo iritirali ovo osjetljivo područje.

FazaSastojakUdio (%)
ACO2 ekstrakt ružmarina, liposolubilni0,2
Cetiol C53
Macerat gotu kole u marelici10
Biljno ulje sjemenki pasjeg trna10
Emulium kappa6
BHijaluronska kiselina0,2
Glicerol2
Glicerolni ekstrakt širokolisne veprine15
Hidrolat ružead 100%
CGeogard 2210,4
DAmeliox5

Uzmite tri čašice i jednu malenu čašicu. U malenu čašicu odvažite Ameliox. Ostavite da vas čeka i njega nećete grijati. U prvu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo ekstrakt širokolisne veprine i hidrolat ruže u drugu čašicu, promiješajte i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. U treću čašicu odvažite sastojke faze A (CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni oko 3-4 kapi). Stavite obje faze u vodenu kupelj na 70-75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Emulium Kappa u potpunosti otopljen u uljnoj fazi, izvadite iz vodene kupelji. Dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Kada je krema još tekuća, ali temperature oko 45 °C, dodajte prethodno odvagani Ameliox. Dobro izmiješajte mikserom. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top