INCI: Polyglyceryl-3 Sorbityl Linseedate
Namjena: emulzije tipa VU, koemulgator za emulzije tipa UV. Kozmetika za zaštitu od sunca, kozmetika za bebe, njega suhe i jako suhe kože.
Prednosti: Masni, zaštitni emulgator koji se može koristiti za spravljanje emulzija hladnim i toplim postupkom.
Nedostaci: Teksturno dosta težak i ljepljiv. Uglavnom potrebni koemulgatori i drugi emulgatori.
Sukladnost COSMOS standardu: da, Ecocert certifikat
HLB vrijednost: 6,5
Svi znamo kako ulje lana baš nije ulje kozmetike, prije svega zbog njegove nestabilnosti i sklonosti oksidaciji. No, polinezasićene masne kiseline odlične su za njegu kože. Tvrtka Sinerga vodila se idejom kako i sam emulgator može biti ljekovit za kožu. Zbog toga su upotrijebili već upoznati koncept transesterifikacije, “prebacivanja” masnih kiselina iz biljnih ulja na drugu molekulu kako bi dobila emulgator. I kod Kalichem “prebacuje” masne kiseline iz maslinovog ulja, Sinerga se odlučila za pomalo hrabri korak prebacivanja masnih kiselina lanenog ulja. “Primatelji” tih masnih kiselina su sorbitol i poliglicerol. Sličan koncept smo već susreli kod Olivem 900 i Span emulgatora gdje se umjesto sorbitola koristi sorbitan. Poliglicerol smo upoznali kod Emulium Kappa i Prolix RB. Konačni rezultat je tekući emulgator konzistencije meda niže HLB vrijednosti i dizajniran za emulzije tipa VU. Na slici su prikazane jedne od mogućih prisutnih struktura (od brojnih) u kojim se vide esteri α-linolenske kiseline te poliglicerola i sorbitola.
Moram priznati da sam bio vrlo skeptičan prema ovom emulgatoru zbog njegove teksture koja je prilično ljepljiva. Probao sam različite kombinacije emulzija tipa VU ali nisam bio zadovoljan. Sugerirane recepture s 2-5% emulgatora bile su sve samo ne stabilne emulzije. Stoga sam se odlučio sugerirati vam malu inverziju te koristiti ga s drugim emulgatorom visoke HLB vrijednosti. Na taj način dobivamo emulzije tipa UV, ali s izraženom masnijom i zaštitnom teksturom koja sliči više na emulzije tipa VU. Kao i kod Plurol Diisostearique, kojem teksturno najviše i sliči, Ewocream zahtijeva prisustvo 0,5-1% magnezij sulfata heptahidrata radi stabilizacije emulzije. Radi stabilnosti potrebno ga je ipak koristiti 4-5%, manji udjeli nemaju smisla. Tekstura je u početku masna, iznimno bogata i pomalo ljepljiva, no u roku minute ta ljepljivost polako prelazi u fini glatki i zaštitni osjećaj koji nije težak. Idealan je za njegu suhe kože. Nastale emulzije su obično tekuće i guste, poput masnog mlijeka što će nekima biti potencijalno jako zanimljivo.
Druga je varijanta građenje prave emulzije tipa VU. Kao što mu je u prethodnom slučaju bio potreban koemulgator sukroester, u ovom slučaju koristit ćemo kao koemulgator, ali i ugušćivač, magnezij stearat. Magnezij stearat sada upoznajemo prvi puta. On je nekima poznatiji kao dodatak oralnim pripravcima, kapsulama i tabletama, no koristi se i u kozmetici, pogotovo u puderima kao sredstvo prianjanja. Ovdje ima funkciju ugušćivanja kreme. Magnezij stearat ima zanimljivu osobinu. Obično ga se dodaje 3-4% za emulzije konzistencije mlijeka a 6-8% za polutekuće, viskozne emulzije koje podsjećaju na vrhnje. Ovakav tip emulzija ima još jednu karakteristiku. Kada bismo kao dominantni dio masne faze koristili samo biljno ulje, nastala emulzija bila bi vrlo “teško”, iznimno se sporo upijala i bila vrlo ljepljiva. Stoga ćemo posegnuti, u ovom slučaju, s vrlo visokim udjelima pojačivača apsorpcije. To će ubrzati prodor emulzije, a sama koža će ostati glatka i nahranjena.
Tip emulzije s magnezij stearatom ima teksturu koja podsjeća na cold kreme, premda su po definiciji ovo prave emulzije a ne cold kreme. Kome se dopadaju masnije, hranjive kreme ali koje ne ostavljaju dugotrajni masni osjećaj, dopast će se ovakav tip emulzije.
Praktični dio
Emulzije s Ewocreamom mogu se spravljati, kao i sukroester, na dva načina, hladnim i toplim postupkom. Osobno preferiram toplim postupkom uz mikser radi dobivanja što finije emulzije, ali vi slobodno radite po svojim željama i mogućnostima. Najprije ćemo proći primjer emulzije tipa UV sa sukroesterom. Kao modalno ulje o ćemo opet marelicu.
Kreme sa sukroesterom
Krema 1
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Sukroester | 2 |
Ewocream | 5 | |
Ulje marelice | 25 | |
B | Magnezij sulfat heptahidrat | 1 |
Voda | ad 100% | |
C | Geogard 221 | 0.4 |
Ove primjere možete spraviti na dva načina, hladnim i toplim postupkom.
Hladni postupak
Uzmite staklenu čašicu i odvažite magnezij sulfat heptahidrat i vodu. Miješajte dok se ne otopi. Odvažite sastojke faze A u patenu i izmiješajte pistilom. Sukroester se neće otopiti, već će biti raspršen u ulju, dok će se Ewocream otopiti. Dodavajte vodenu fazu, po petinu volumena, u patenu i miješajte. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Ulijte u prikladne posudice za mlijeka.
Topli postupak
Uzmite dvije staklene čašice. U jednu čašicu odvažite magnezij sulfat heptahidrat i vodu. Miješajte dok se ne otopi. Odvažite sastojke faze A u drugu čašicu i promiješajte da se emulgator rasprši bez grudica, Ewocream će biti otopljen a sukroester će biti raspršen. Uz miješanje dodajte vodenu fazu, po petinu volumena, sve dok ju niste dodali do kraja. Potom napravljenu emulziju stavite u vodenu kupelj na 75 °C. Polako miješajte. Grijanjem nastaje masa slična gelu koja se teško miješa i to je normalna faza. Kada se ugrije na temperaturu vodene kupelji, postat će manje viskozna. Izvadite i odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ovaj korak će učiniti kapljice emulzije sitnijima a sama tekstura će biti ugodnija. Dovoljno je oko 1-2 minute miješanja. Neka se ohladi dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme) i ponovo izmiješajte. Ulijte u prikladne posudice za mlijeka.
Kreme s magnezij stearatom
Kod kreme s magnezij stearatom najviše ćemo se poigrati različitim pojačivačima apsorpcije. U ovom slučaju neće nam biti potreban magnezij sulfat heptahidrat. Već smo rekli da će u ovom slučaju trebati veći udio pojačivača apsorpcije pa ćemo probati s nekoliko kombinacija i s različitim udjelima magnezij stearata. Pogledajmo najprije kako magnezij stearat utječe na visoznost (gustoću) krema.
Krema 2
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Magnezij stearat | 4 |
Ewocream | 5 | |
Izopropil miristat | 10 | |
Cetiol C5 | 10 | |
Ulje marelice | 20 | |
B | Voda | ad 100% |
C | Geogard 221 | 0.4 |
Krema 3
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Magnezij stearat | 5 |
Ewocream | 5 | |
Izopropil miristat | 10 | |
Cetiol C5 | 10 | |
Ulje marelice | 20 | |
B | Voda | ad 100% |
C | Geogard 221 | 0.4 |
Krema 4
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Magnezij stearat | 6 |
Ewocream | 5 | |
Izopropil miristat | 10 | |
Cetiol C5 | 10 | |
Ulje marelice | 20 | |
B | Voda | ad 100% |
C | Geogard 221 | 0.4 |
Krema 5
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Magnezij stearat | 8 |
Ewocream | 5 | |
Izopropil miristat | 10 | |
Cetiol C5 | 10 | |
Ulje marelice | 20 | |
B | Voda | ad 100% |
C | Geogard 221 | 0.4 |
Kreme možete spravljati hladnim postupkom, no preferiram topli koji je opisan.
Uzmite dvije staklene čašice. U jednu čašicu odvažite vodu. Odvažite sastojke faze A u drugu čašicu i promiješajte da se magnezij stearat rasprši bez grudica, dok će Ewocream biti otopljen. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Polako miješajte. Kada se ugrije na temperaturu vodene kupelji izvadite i miješajući dodavajte vodenu fazu u masnu fazu u roku 1 minute. Dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme) i odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ovaj korak će učiniti kapljice emulzije sitnijima a sama tekstura će biti ugodnija. Dovoljno je oko 1-2 minute miješanja. Ulijte u prikladne posudice. Krema 3 i 4 će biti gusto-tekuće konzistencije i može biti punjena u posudice za mlijeka, a krema 5 u posudicu za kreme.
Poigrajmo se sada i s drugim pojačivačima apsorpcije. Kao primjer biti će navedena krema s 6% magnezij stearata, no vi koristite svojeg miljenika. Ne zaboravite kako magnezij stearat možete dodati i naknadno: kada je krema topla i gotova, dodajte onoliko magnezij stearata koliko želite, ugrijte na vodenoj kupelji uz miješanje i još promiješajte mikserom.
Krema 6
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Magnezij stearat | 8 |
Ewocream | 5 | |
Skvalan | 20 | |
Ulje marelice | 20 | |
B | Voda | ad 100% |
C | Geogard 221 | 0.4 |
Krema 7
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Magnezij stearat | 8 |
Ewocream | 5 | |
Parafol 12-97 ("dry touch") | 10 | |
Skvalan | 10 | |
Ulje marelice | 20 | |
B | Voda | ad 100% |
C | Geogard 221 | 0.4 |
U ove dvije kreme kompariramo utjecaj skvalana koji daje glatke i bogate teksture, te hlapivog Parafol 12-97 koji daje emulzije s još jačim osjećajem penetriranja.
Krema 8
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Magnezij stearat | 6 |
Ewocream | 5 | |
Dikaprilil karbonat | 20 | |
Ulje marelice | 20 | |
B | Voda | ad 100% |
C | Geogard 221 | 0.4 |
Krema 9
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Magnezij stearat | 6 |
Ewocream | 5 | |
Dikaprilil karbonat | 10 | |
Parafol 12-97 ("dry touch") | 10 | |
Ulje marelice | 20 | |
B | Voda | ad 100% |
C | Geogard 221 | 0.4 |
Krema 10
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Magnezij stearat | 6 |
Ewocream | 5 | |
Dikaprilil karbonat | 10 | |
Skvalan | 10 | |
Ulje marelice | 20 | |
B | Voda | ad 100% |
C | Geogard 221 | 0.4 |
Za kreme 6-10 postupak je isti.
Uzmite dvije staklene čašice. U jednu čašicu odvažite vodu. Odvažite sastojke faze A u drugu čašicu i promiješajte da se magnezij stearat rasprši bez grudica, dok će Ewocream biti otopljen. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Polako miješajte. Kada se ugrije na temperaturu vodene kupelji izvadite i miješajući dodavajte vodenu fazu u masnu fazu u roku 1 minute. Dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme) i odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ovaj korak će učiniti kapljice emulzije sitnijima a sama tekstura će biti ugodnija. Dovoljno je oko 1-2 minute miješanja. Ulijte u prikladne posudice. Krema 3 i 4 će biti gusto-tekuće konzistencije i može biti punjena u posudice za mlijeka, a krema 5 u posudicu za kreme.
Sada ste shvatili poantu igranja pojačivačima apsorpcije kod ovog emulgatora, može ih biti jako puno i odaberite neku svoju kombinaciju kojih može biti puno.
Još ćemo vidjeti utjecaj gela kao hijaluronske kiseline. Koristit ćemo ju manje, oko 0,1%, jer i vodene faze ima manje nego u klasičnim emulzijama tipa UV. Odabrat ću kao primjer jednu kombinaciju pojačivača apsorpcije a vi vidite sami koji vi želite odabrati.
Krema 11
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Magnezij stearat | 6 |
Ewocream | 5 | |
Dikaprilil karbonat | 10 | |
Parafol 12-97 ("dry touch") | 10 | |
Ulje marelice | 20 | |
B | Hijaluronska kiselina | 0,1 |
Glicerol | 2 | |
Voda | ad 100% | |
C | Geogard 221 | 0.4 |
Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite vodu u zasebnu čašicu, promiješajte i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu i promiješajte kako bi se Ewocream otopio a grudice magnezij stearata potpuno raspršile u ulju. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je ugrijano na temperaturu kupelji izvadite iz vodene kupelji. Dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice.
Sada ćemo odmah uroniti u nekoliko receptura.
Cold krema s kukuijem
Dobro premastiti i ovlažiti kožu je zadatak koji ovaj emulzijski sustav ispunjava u potpunosti. Koristit ćemo hranjivo ulje kukuija bogato omega 3 kiselinama i zaštićeno CO2 ekstraktom ružmarina. U vodenoj fazi vratit ćemo se odličnom hidrolatu bušina i lipe za pravi mirisni doživljaj, nježno i bez eteričnih ulja, ali s moćnim dodatkom natrij PCA za ovlaživanje kože. Tekstura koja pomalo podsjeća na cold kreme ali sasvim drugačijeg doživljaja. Koristit ćemo kombinaciju skvalana i Parafol 12-97, no slobodni ste uzeti svoju omiljenu kombinaciju. Isto tako magnezij stearatom upravljajte viskoznošću (gustoćom).
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | CO 2 ekstrakt ružmarina liposolubilni | 0.2 |
Magnezij stearat | 6 | |
Ewocream | 5 | |
Skvalan | 10 | |
Parafol 12-97 ("dry touch") | 10 | |
Ulje kukui | 20 | |
B | natrij PCA | 5 |
Hidrolat bušin | 15 | |
Hidrolat lipe | ad 100% | |
C | Geogard 221 | 0.4 |
Uzmite dvije staklene čašice. U jednu čašicu odvažite hidrolate i natrij PCA. Odvažite sastojke faze A u drugu čašicu (CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni oko 3-4 kapi na 50g kreme) i promiješajte da se magnezij stearat rasprši bez grudica, dok će Ewocream biti otopljen. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Polako miješajte. Kada se ugrije na temperaturu vodene kupelji izvadite i miješajući dodavajte vodenu fazu u masnu fazu u roku 1 minute. Dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme) i odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Dovoljno je oko 1-2 minute miješanja. Ulijte u prikladne posudice za mlijeka.
Hranjivi serum s malinom
Kako su Ewocream emulzije vrlo nutritivne teksture, koristit ćemo i hranjiva ulja. Kombinacija ulja crnog ribiza s esencijalnim masnim kiselinama i ulje maline s γ-tokoferolom mala je hranjiva bombica. Vratit ćemo se hidrolatu ruže radi užitka za sva čula. Zadržat ćemo natrij PCA kojeg ovdje koristimo bez straha. Monotoniju Geogarda razbit ćemo Leucidalom kao konzervansom, no slobodno koristite sustav koji želite.
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | CO 2 ekstrakt ružmarina liposolubilni | 0.2 |
Magnezij stearat | 6 | |
Ewocream | 5 | |
Cetiol C5 | 10 | |
Cetiol V (decil oleat) | 10 | |
Ulje sjemenki ribiza | 10 | |
Ulje sjemenki maline | 10 | |
B | natrij PCA | 4 |
Hidrolat ruže | ad 100% | |
C | Leucidal | 3 |
Uzmite dvije staklene čašice. U jednu čašicu odvažite hidrolat i natrij PCA. U zasebnu malu čašicu odvažite Leucidal i njega nećete grijati. Odvažite sastojke faze A u drugu čašicu (CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni oko 3-4 kapi na 50g kreme) i promiješajte da se magnezij stearat rasprši bez grudica, dok će Ewocream biti otopljen. Stavite faze A i B u vodenu kupelj na 75 °C. Polako miješajte. Kada se ugrije na temperaturu vodene kupelji izvadite i miješajući dodavajte vodenu fazu u masnu fazu u roku 1 minute. Dodajte prethodno odvagani Leucidal i odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Dovoljno je oko 1-2 minute miješanja. Ulijte u prikladne posudice za mlijeka.
SPF serum
Visok udio masne faze omogućuje korištenje ulja sa zaštitnim faktorom u većoj količini, ulje karanja i čileanskog lješnjaka s karotenoidima iz buritija ili pulpe pasjeg trna ovisno o dostupnosti. Koristite li pulpu pasjeg trna, stavite ju samo 0,5-1%. Kao aktivni sastojak koristit ćemo Helioguard 365, liposomski preparat alge Porphyra umbilicalis koja upija UV zračenje i štiti stanice od oštećivanja izazvanog UV zrakama. Sjetite se da njega dodajete kad je emulzija već gotova i topla. Prednost Ewocreama je njegova veća otpornost na uklanjanje s kože vodom. Idealan je serum za sve ljude suhe i normalne kože koji žele zaštitu kože od UV. Razni pojačivači apsorpcije su mogući, koristit ćemo dikaprilil karbonat no vi odaberite svog miljenika.
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | CO 2 ekstrakt ružmarina liposolubilni | 0.2 |
Ulje buriti | 2 | |
Magnezij stearat | 6 | |
Ewocream | 5 | |
Ulje čileanskog lješnjaka | 8 | |
Ulje karanja | 10 | |
Dikaprilil karbonat | 20 | |
B | Hidrolat neroli | ad 100% |
C | Heliogurad 365 | 10 |
D | Geogard 221 | 0.4 |
Uzmite dvije staklene čašice. U jednu čašicu odvažite hidrolat. U zasebnu malu čašicu odvažite Helioguard 365, ovu fazu nećete grijati. Odvažite sastojke faze A u drugu čašicu (CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni oko 3-4 kapi na 50g kreme) i promiješajte da se magnezij stearat rasprši bez grudica, dok će Ewocream biti otopljen. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Polako miješajte. Kada se ugrije na temperaturu vodene kupelji izvadite i miješajući dodavajte vodenu fazu u masnu fazu u roku 1 minute. Dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme) i odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Dovoljno je oko 1-2 minute miješanja. Dok je toplo (oko 45 °C) dodajte Helioguard 365 i dobro izmiješajte. Ulijte u prikladne posudice za mlijeka.