Gliceril Monostearat SE

INCI: Glyceryl Stearate SE

Namjena: emulzije tipa UV, normalna i suha koža

Prednosti: jedan od najstarijih emulgatora, jednostavna priprava emulzija, okluzivna uloga.

Nedostaci: okluzivni emulgator, nekima izaziva osjećaj “znojenja” ali to ovisi formulaciji koju odaberemo. Potrebno intenzivnije miješanje mikserom.

Sukladnost COSMOS standardu: da, Ecocert certifikat

HLB vrijednost: 5,8

Evo nam jednog zanimljivog emulgatora koji se puno koristi u kozmetici i koji već dugo postoji na tržištu. Gliceril monostearat je inače koemulgator relativno niske HLB vrijednosti i sam po sebi teško radi emulzije. Stoga mu je trebalo dodati nešto da poveća HLB vrijednost i da ga učini robusnijim, samostalnim emulgatorom. Nakon ispitivanja, uvidjelo se da je najbolji dodatak – običan sapun. Bolje rečeno, kalijeva sol stearinske kiseline, koja je po svojoj definiciji sapun. On povećava HLB vrijednost (s 3,8 na 5,8) i dovoljno je desetak posto sapuna da pojača emulzijsku moć.

GMS SE


Takav dvojni sustav postao je samostalan emulgator stoga je i nazvan gliceril monostearat SE, gdje je SE skraćenica za samo-emulgirajući (Self Emulsifying, Selbstemulgierend). To je bitno, jer na tržištu postoji i čisti gliceril monostearat koji je samo koemulgator i koji smo naučili. Premda ima nižu HLB vrijednost, koristi se u emulzijama tipa UV. Znam kako ne zvuči primamljivo da nanosite sapun na kožu u obliku kreme, ali ovo je popularan emulgator eko kozmetike jer dolazi potpuno iz biljnih izvora, a sama količina kalijevog stearata ne šteti koži. Gliceril monostearat je dobar emulgator ali je ipak osjetljiv na elektrolite (soli) u emulziji te na tvari koje zakiseljavaju emulziju. Klasificira se katkad kao nefilmogen ali ipak ostavlja film koji nije toliko gladak. Zbog prisustva sapuna obično ne odgovara masnoj koži, ali ipak to i ovisi i o individualnim karakteristikama kože. Tali se na 56-61 °C i tijekom otapanja u masnoj fazi ima tendenciju pjenjenja, odnosno stvaranja mjehurića, pa pazite da miješanje ne bude previše rigorozno. Dodaje ga se 3-10% ovisno i o sadržaju masne faze. Moja je sugestija 5-6% emulgatora s 10% masne faze što je manje viskozna i soft touch emulzija, te 6-9% emulgatora i 20-25% masne faze što je masnija, okluzivnija emulzija. To ćemo naravno i isprobati.

Praktični dio

Gliceril monostearat SE jedan je od odličnih emulgatora za početnike. Kao što mu ime govori sustav je koji sam ugušćuje i emulgira. Krenut ćemo najprije u igre omjera emulgatora i masne faze. Za promjenu, radit ćemo malo s konzervansom Leucidalom kojeg ćemo koristiti 3%. Naravno, slobodno koristite Geogard 221 ako želite u početku. Za modalno ulje uzet ćemo ulje lješnjaka pa će kreme biti doista univerzalne. Gliceril stearat SE voli dobro miješanje mikserom kao i svaka emulzija. Slično Olivemu 1000, jedno od karakteristika gliceril-monostearata SE je nastanak gelaste mase kodnog naziva “žlundrica”. Miješanjem kreme ova masa će prijeći u stanje normalne emulzije stoga se nemojte prepasti. Ako treba, produžite miješanje sve dok nije konzistencije koja podsjeća na topli puding pa tek onda lijevajte u posudice.

Krema 1
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril-monostearat SE5
Biljno ulje lješnjak10
BGlicerol2
Vodaad 100%
CLeucidal3
Krema 2
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril-monostearat SE6
Biljno ulje lješnjak10
BGlicerol2
Vodaad 100%
CLeucidal3
Krema 3
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril-monostearat SE6
Biljno ulje lješnjak15
BGlicerol2
Vodaad 100%
CLeucidal3
Krema 4
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril-monostearat SE7
Biljno ulje lješnjak20
BGlicerol2
Vodaad 100%
CLeucidal3
Krema 5
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril-monostearat SE7
Biljno ulje lješnjak25
BGlicerol2
Vodaad 100%
CLeucidal3

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte Prethodno odvagani Leucidal. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Krema sa samo 5% emulgatora vrlo je lagana, pomalo rijetka i treba paziti da se u nju ne dodaju razni dodaci koji bi ju mogli nestabilizirati. Taj udio dobar je za jednostavne kreme kao što je ova s lješnjakom. Preferirani udjeli su 6 i 7%, a 7% daje vrlo stabilne i odlične emulzije. Isprobajte i odaberite svoje miljenike. Volite li dosta okluzivne varijante probajte s 8-9% emulgatora i 20-25% masne faze.

Poigrajte se i s pojačivačima apsorpcije i gelovima. Komparirat ćemo skvalan (3-5%) i Cetiol V (3-5%) koji teksturno fino odgovaraju ovom emulgatoru. Probat ćemo klasične i vama dostupne hijaluronsku kiselinu ksantan. Dat ću dva primjera kako bi takve kombinacije mogle izgledati.

Krema 6
FazaSastojakUdio (%)
ASkvalan5
Gliceril-monostearat SE6
Biljno ulje lješnjak10
BKsantan0,2
Glicerol3
Vodaad 100%
CLeucidal3
Krema 7
FazaSastojakUdio (%)
ACetiol C54
Gliceril-monostearat SE7
Biljno ulje lješnjak20
BHijaluronska kiselina0,2
Glicerol3
Vodaad 100%
CLeucidal3

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i gel (ksantan ili hijaluronsku kiselinu). Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. U malu čašicu odvažite Leucidal. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte prethodno odvagani Leucidal. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Krema nevena, ružmarina i aloe

Krema za regeneraciju kože vrlo je jednostavna za sam početak. Koristit ćemo macerat nevena, a slobodno se poslužite i maceratima stolisnika ili ranjenika. Ispravit ću malu nepravdu i konačno koristiti aloe vera ekstrakt koji vlaži i regenerira kožu. Odlična je nakon sunčanja. Okoristit ćemo se finim ružmarinom za puni morski užitak.

FazaSastojakUdio (%)
AGliceril-monostearat SE7
Macerat nevena20
BGlicerol2
Aloe vera 10 :15
Hidrolat ružmarin verbenonad 100%
CEterično ulje ružmarin verbenon0.4
DLeucidal

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodajte eterično ulje ružmarin verbenon (oko 7-8 kapi na 50g kreme). Izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte Prethodno odvagani Leucidal. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Krema za stopala

Lice lice i samo lice. Vrijeme je da razmišljamo malo o stopalima. Osvježavajuća kombinacija zahvaljujući hidrolatu paprene metvice uz blagotvorni protugljivični učinak čajevca spas su za noge, pogotovo u toplim danima u godini. Ulje ricinusa omekšava stopala a sjemenke grožđa ih hrane.

FazaSastojakUdio (%)
AIzo-propil miristat4
Gliceril-monostearat SE6
Ulje ricinusa6
Ulje sjemenki grožđa6
BKsantan0.2
Glicerol2
Hidrolat paprene metvicead 100%
CEterično ulje paprene metvice0.2
Eterično ulje čajevac0.4
DGeogard 2213

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i ksantan. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo hidrolat u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodajte eterična ulja (8 kapi čajevca i 4 kapi paprene metvice na 50g kreme). Izvadite iz vodene kupelji. Dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Noćna krema s algama

Po prvi put ćemo se susresti s ekstraktima alge kako bismo malo fokus prebacili na ove vrijedne sastojke kozmetike. Zvijezda ove kreme je ekstrakt alge Laminaria digitata (Aroma-zone: Algo’boost jeunesse). Kao gel fazu iskoristit ćemo gel crvenih algi koji daje dodatno bogatstvo i zaštitnost kremi i sam je aktivna anti age komponenta. Napravit ćemo hranjivu noćnu kremu no nitko vas ne sprječava da ju koristite i preko dana. Kožu ćemo nahraniti esencijalnim masnim kiselinama kukuija i boražine, a sustav ćemo dobro zaštititi prirodnim antioksidansima. Zbog prisustva vitamina E i dekspantenola ova krema je i “vitaminska” krema. Malo iznenađenje bit će prisustvo eteričnih ulja kadulje i muškatne kadulje za pravi aromaterapijski užitak žena u najboljim godinama. Luksuzni dio ove kreme je eterično ulje nerolija koji možete izostaviti ako vam to financije ne omogućavaju.

FazaSastojakUdio (%)
ACO 2  ekstrakt ružmarina liposolubilni0.2
Prirodni vitamin E0.5
Skvalan4
Gliceril-monostearat SE8
Ulje kukui10
Ulje boražine10
BDekspantenol2
Glicerol2
Gel crvenih algi2.5
Hidrolat neroliad 100%
CEterično ulje kadulja0.1
(Eterično ulje neroli)0.1
Eterično ulje muškatna kadulja0.2
DLeucidal3
Ekstrakt  Laminaria digitata5

Uzmite dvije staklene čašice i jednu malu čašicu. Odvažite sastojke faze A u jednu čašicu (CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni 2-3 kapi na 50g kreme). Sastojke faze B odvažite u drugu. Tijekom vaganja faze B najprije odvažite dekspantenol koji je najnespretniji za vaganje zbog svoje ljepljivosti, a potom odvažite gel crvenih algi. U malu čašicu odvažite Leucidal i ekstrakt Laminaria digitata. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Miješajte fazu B da se dekspantenol, glicerol i gel algi otope. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodajte eterična ulja (oko 2 kapi kadulje, 2 kapi nerolija i 4 kapi muškatne kadulje na 50g kreme). Izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte prethodno odvagani Leucidali ekstrakt algi. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top