Kako početi?

Naučili smo biljna ulja onako knjiški, probali suziti i fokusirati odabir na temelju funkcionalnosti i kemijskog sastava, no sada je korak da krenemo u praktični svijet.

Opća pravila i konzervansi

Držite se već opisanih općih pravila spravljanja kozmetike. Spravljanje ulja ima jednu veliku prednost pred emulzijskim sustavima. Ona se mikrobiološki ne kvare, za razliku od emulzijskih sustava koji popljesnive u tili čas. To ne znači da vam to daje alibi da ne vodite računa o čistoći, ali možete u startu odahnuti. Ipak, kozmetički proizvod – ulje je pametno konzervirati konzervansom – antioksidansom, pogotovo ako spravljate nešto što će se koristiti više od mjesec dana. Stabilnost ulja ovisi o dva parametra:

  • ulja s polinezasićenim masnim kiselinama (linolna, a pogotovo α- i γ-linolenska kiselina) su nestabilna i lako oksidiraju. Potom slijede ulja s mono-nezasićenim masnim kiselinama kao što su ulja s oleinskom kiselinom. Ona su daleko stabilnija. Na kraju slijede ulja sa zasićenim masnim kiselinama poput kokosa koja su vrlo stabilna. Dakle pravilo je ovakvo u pogledu kritičnosti: masne kiseline s 3 dvostruke veze (α- i γ-linolenska kiselina)>masne kiseline s dvije dvostruke veze (linolna kiselina)>masne kiseline s jednom dvostrukom vezom (oleinska kiselina)>zasićene masne kiseline (starinska, palmitinska, miristinska, laurinska kiselina). Pametno se držati pravila da pripravke koji sadrže polinezasićene masne kiseline konzervirate CO2 ekstraktom ružmarina. Kod macerata podsjetite se kako i u kojoj koncentraciji. Ovo naravno nije naredba ali je sugestija. Naravno, većinu toga što spravite ćete vjerojatno brzo potrošiti, pa je odluka sada na vama. Nitko, ali baš nitko vam ne brani da kada kupite nestabilna ulja, da ih odmah konzervirate čim dođete doma. Bez obzira na rok valjanosti, to će osigurati da se ulja polakše kvare jednom kad ih otvorite. Tada ih nećete trebati dodatno konzervirati osim ako ih ne razrijedite uljem koje nije konzervirano.    Primjer: kupili ste ulje marelice i kukuija. Kukui ste konzervirali s 0,2% CO2 ekstrakta ružmarina a marelicu niste. Napravili ste pripravak koji sadrži pola marelice i pola kukuija. Dodajte onda 0,1% CO2 ekstrakta ružmarina. Ako ste zaboravili postotni račun molim podsjetite se. Važna opaska: CO2 biljna ulja sjemenki na našem tržištu već su konzervirana s tim ekstraktom.

  • ulja s visokim sadržajem prirodnih antioksidansa, kompleksa vitamina E, su stabilnija od onih koja su njima siromašna. Primjer: sjetveni podlanak (bogat α-linolenskom kiselinom) je daleko stabilniji od lana koji sadrži približno slične količine te iste kiseline. Zato su kod svakog ulja pregledno i dane razine vitamin E kompleksa u uljima. Ipak, bez obzira na ovaj sastav, pripravke u koje ste stavili polinezasićene masne kiseline konzervirajte već spomenutim ekstraktom.

Ambalaža

Za pakiranje ulja najviše volim staklenu ambalažu jer je staklo najinertnije. Silikonizirane alu bočice također su odlično rješenje, a tek onda iza toga ide plastična ambalaža koji baš i ne volim. Jednom kada napravite pripravak u ambalaži najrizičnije mjesto pripravka je navoj. Tijekom uporabe ulja ulaze u navoj i tu su izložena kisiku. Puno puta se znalo desiti ljudima da im pripravak počinje smrditi po užeglom ulju, međutim, proces oksidacije se desio samo na čepu a ne u bočici. Djelomično to možete izbjeći konzerviranjem, ali uputit sebe i ljude da uvijek obrišu navoj kako se ulje ne bi cijedilo preko navoja. Ako koristite staklene bočice one moraju biti tamne. Svjetlo djeluje vrlo destruktivno na karotenoide (ulja s karotenoidima, CO2 ekstrakti nevena i mrkve).

Odabir biljnih ulja

I kod nas postoji vrlo veliki odabir biljnih ulja, a vani još i više. Obično se možete sjesti i plakati jer biste isprobali baš sva biljna ulja a to će vas stajati malo bogatstvo. Prvo je rješenje da se udate za nogometaša ili oženite za bogatu i usamljenu menadžericu pa oko ovakvih sitnica nećete brinuti. Drugo je rješenje da budete racionalni. Jedna je mogućnost da se udružite s drugima i tako podijelite troškove. Glavni je problem kada neko ulje kupite u većoj količini a ne trošite ga. Šteta da se pokvari. No, bez brige, kasnije ćete postati kolekcionar i stalno istraživati novo. I to je dobro.

U odabiru prema kemizmu i funkcionalnost možda ste malo suzili odabir. Sad ću vam probati još malo pomoći ako ste početnik/ica. Tko od vas nije početnik, već ima svoju jasnu viziju. Odabir je naravno subjektivan i mnoga biljna ulja će se osjetiti uvrijeđena, ali neku selekciju moramo napraviti.

Prvo nabavite neko ulje koje je fino i jeftino. Moje omiljeno je marelica. Fini omjer linolne i oleinske kiseline, lijep i vrlo prihvatljiv miris čini ovo ulje odličnim i za ulja za tijelo i lice i kasnije za emulzijske sustave. Marelica doista ima prihvatljivu cijenu. U Japanu biste odabrali tsubaki/zeleni čaj, u Južnoj Americi pataua, u Africi marulu.

Kupite i jojobu. Nisam nikakav fetišist jojobe, ali je vrlo univerzalni vosak, i za masnu i mješovitu i suhu kožu, kojeg se u uljnim pripravcima koristi od 10-20%.

Dalje će ovisiti prilično o namjenama. Ako želite neko ulje za masnu i mješovitu kožu, jangu je odličan za početnike i vrlo je nenametljivog mirisa. Ako tražite pomoć za suhu kožu, argan je odabir za čestitati. Daljnji smjer razmišljanja je jednostavan. Ako imate ultra suhu kožu i argan vam dođe kao da ste namazali alkohol, kupite shea maslac. Ako imate suhu kožu ali vam se ulja općenito slabije upijaju kupite kukui. Tako se možete poigrati s tri iznimno različite teksture.Želite li neko ulje koje ostavlja kožu jako glatkom kupite ulje kao što je avokado koji se fino upija ali ostavlja ugodan zaštitni film.

Ako razmišljate o regeneraciji i “anti age”, no i za preparate za sunčanje, trebat će vam ulje s karotenoidima. Tu imate dva smjera. Jedan je plod divlje ruže. Druga je mogućnost kupiti ulje s iznimno visokim sadržajem karotenoida kojeg ćete trebati dodati malo u pripravak. Izbor je onda pulpa pasjeg trna. Primjerice, super vam je argan i htjeli biste ga malo “obogatiti”. Tada je pulpa pasjeg trna bolji odabir jer će i 1-2% pulpe pasjeg trna dati puno karotenoida ovom ulju, a nećete promijeniti teksturu koja vam se sviđa – dodavanjem pola volumena ploda divlje ruže, primjerice, jako biste promijenili teksturu.

Da biste naglasili izraziti nutritivni karakter, bacite se u malo luksuza i kupite CO2 biljna ulja. Sugeriram europsku brusnicu (izrazito bogatstvo α-linolenske kiseline) ili trputastu lisičinu (α- i γ-linolenska). Možda čak i ne morate – danas silno popularno ulje konoplje također je nutritivno iznimno vrijedno za kožu.

Za njegu za kosu odlično je odabrati neko od ulja s laurinskom kiselinom, a kokos je jeftina i odlična varijanta. Njega ćete obogatiti ili s nekim uljem s erucičnom kiselinom (abisinija) ili s klasicima kao što su argan ili maslinovo ulje.

Ovo naravno nije zakon. Samo ideja. Kako biste uživali u kreativnosti ići ćete dalje ili ćete sami smisliti svoj “starter kit”.

Sancta simplicitas

Mnogi od vas već uživaju u samo jednom ulju. Čestitam, to jako volim. Čak i kad je skupo – jeftino je jer je izdašno. Osam ulja u smjesi je fora, ali nije uvijek fora. Razmislite malo o kemizmu. Što vam znači pomiješano ulje badema i marelice? Ništa. Nije zabranjeno, ugodno je, ali vrlo slično po svemu. Izgubio sam jednu večer pišući tablice klasifikacije ulja po kemizmu da biste mogli odabrati ulja iz različitih klasa i da ne “duplicirate”. Primjerice, ako uzmete kukui, bogato α-linolenskom kiselinom, inka orah (inca inchi) ili sjemenke europske brusnice nisu štetne ali nisu nužne. Odaberite onda još neko ulje bogato tokoferolima (sjemenke borovnice, pšenične klice) i “dašak” karotenoida pulpe pasjeg trna ili buritija, i evo vrhunskog proizvoda. Avokado i indijska smokva su zanimljiva kombinacija, oboje bogato fitosterolima, ali možda ćete ipak uzeti jedno od tih ulja. Ubrzat ćete prodor u kožu (kukui, kokos) ili obogatiti drugom kasom fitosterola i usporiti prodor (argan). Uglavnom, neću izvoditi permutacije svih ulja, shvatili ste barem opću poantu. Naravno, miješanje ulja “istih” klasa nije zabranjeno, dapače. Bar ste u tom svijetu slobodni.

Tekstura i pojačivači apsorpcije

Već sam opisao pojednostavljeni postupak ispitivanja teksture biljnih ulja pa se prisjetite. Pojednostavnite postupak ako želite, ali imajte na umu da trebate pratiti onaj “brzi” dojam i efekt i “spori”, odnosno kako koža bude nakon nekoliko sati ili preko noći. Na isti način ćemo sada ispitati i pojačivače apsorpcije. Niste ih uopće dužni koristiti, dapače (to mora jedino kozmetička industrija). Pojačivači apsorpcije iznimno jako mijenjaju “brzi” dojam i efekt, što je bitno ako želite dati poklon osobi koja koristi klasičnu kozmetiku i koja je navikla na “efekt nestajanja” u koži. Možda se i vi želite poigrati. Imajte na umu, velika količina pojačivača apsorpcije radi čuda u smislu upijanja, ali trebate ispitati i onaj “spori” efekt da biste donijeli sud. Ako ste znatiželjni, dat ću vam tablicu kako ih ispitati. Postotke možete aproksimirati kapima.

Primjerice, 10% je (otprilike) 1 kap pojačivača apsorpcije i 9 kapi ulja, pod uvjetom da su iz iste kapalice. Uzet ćemo “modalna” biljna ulja vrlo različitih tekstura. To će biti: kukui (jako brzo upijanje), badem (srednje brzo upijanje) i argan ili maslinovo ulje (sporo upijanje). Nećemo uzeti sve pojačivače apsorpcije. Odabrat ćemo:

  • izopropil-miristat (IPM) ili parafol 12-97 (dodekan, “dry touch” na Aroma zone) ili Cetiol CC (dikaprilil karbonat) koji snažno ubrzavaju apsorpciju
  • Cetiol V (decil oleat) koji je dobar ali umjereni pojačivač
  • Cetio C5 (koko kaprilat) koji jako ubrzava ali i daje “soft touch”

Poanta je da ispitate utjecaj dvije koncentracije (5 i 10%) pojačivača na svako ulje. Za to će vam trebati 18 bočica (3 ulja x 3 pojačivača x 2 koncentracije). Bočice ćete složiti prema sljedećoj tablici:

Biljno uljePojačivač apsorpcije5%10%
arganIPM1+192+18
Cetiol V1+192+18
Cetiol C51+192+18
IPM1+192+18
bademCetiol V1+192+18
Cetiol C51+192+18
IPM1+192+18
kukuiCetiol V1+192+18
Cetiol C51+192+18

Masno otisnuto je označen broj kapi pojačivača apsorpcije, a običnim brojkama broj kapi ulja. Ponavljam da morate imate jednaku kapalicu, najbolje je staklena kapalica. Pomiješajte i imate za eksperimentirati – najprije probajte na ruci, pa ma licu. Naravno, ovo je “štreberski”. Slobodni ste pojednostavniti broj ulja ili broj pojačivača apsorpcije kako želite, ali princip ostaje isti. 10% nije gornji limit za te pojačivače apsorpcije, ali smatram ih sasvim dovoljnim.

Eterična ulja

Eterična ulja su čarobni sastojak kozmetike, zar ne? Em djeluju, em mirišu. Već ste zamijetili da sam napravio dosta veliku disproporciju između broja opisanih biljnih ulja i eteričnih ulja. Jedna od razloga je što ćemo se eteričnim uljima još i više pozabaviti kasnije, a time sam onima koji su tek krenuli u svijet kozmetike olakšao odabir. Vjerojatno najveća dilema koja se provlači kroz forume godinama je da li se eterična ulja smiju koristiti oko očiju. Naravno, uz oprez koja i u kojoj koncentraciji. Zato je za svako eterično ulje i dana smjernica limita IFRA za područje oko očiju. Ipak, osobno preferiram za uljne serume za lice da sadrže minimum eteričnih ulja. U brojnim recepturama dat ću i opciju da se eterična ulja ne koriste.

U aproksimacijama koristit ćemo staro pravilo: 1 mL eteričnog ulja je 20 kapi. To nije potpuno točno jer se ulja razlikuju u viskoznosti, a različiti proizvođači imaju i različite kapalice. Ipak, ovo pravilo dobro će nam doći radi jednostavnosti.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top