Actinidia chinensis Planch., Actinidiaceae
INCI: ACTINIDIA CHINENSIS SEED OIL
Namjena: vrlo hranjivo ulje za suhu kožu, anti-age kozmetika, serumi za ishranu lica, koža sklona iritaciji
Cijena: skupo ulje
Tajna ljekovitosti: α-linolenska kiselina, steroli, γ-tokoferol, linolna kiselina
Moja opaska: potpuno luksuz za lice, skupo ali vrijedno. U klasi nara, pasjeg trna i indijske smokve. Najviše ga volim u uljnim serumima, ali u emulzijskim sustavima je prava blagodat.
Oralna uporaba: da, ali je cijena takva da se uglavnom koristi u kozmetici.
Idemo samo razriješiti jednu botaničku dilemu. Biljka iz koje se dobiva ulje dolazi nam iz roda kivija, ali ovo je druga vrsta, iznimno slična, jestivog ploda čiji je uzgoj na Novom Zelandu počeo u ranom XX. stoljeću. Actinidia deliciosa C.F.Liang & A.R.Ferguson češće je uzgajana vrsta. Većina ulja kivija dolazi nam s Novog Zelanda i INCI sustav za sada je postavio vrstu A. chinensis. Prirodno stanište kivija su šume južne Kine. Plod je iznimno bogat vitaminima, pogotovo vitaminom C, ali već smo naučili da ne očekujemo kako se ovaj vitaminski sastav “prenosi” u ulje, premda ga neki tako znaju reklamirati.
Ulje je vrlo bogato α-linolenskom kiselinom i pripada klasi ulja inka oraha (inca inchi), kukuija, perile, chie i sjetvenog podlanka. Bogatstvo ove kiseline u potpunosti diktira njegovu primjenu kao iznimno hranjivog ulja za suhu kožu i kožu sklonu iritaciji. Ulje sadrži varijabilni sastojak sterola, ali ih tipično sadrži 2,69 g/kg, od kojih veliku većinu čini β-sitosterol (2,51 g/kg). To je manje od indijske smokve koju također koristimo u uljnim serumima, ali je prednost ulja kivija prisutnost ω-3 masne kiseline. Odmah si zamislite finu kombinaciju ulja kivija i indijske smokve u serumima naglašene hranjive teksture ili s uljima sjemenki ili pulpe pasjeg trna kao izvorom karotenoida. Ulje kivija tipično sadrži 312 mg/kg ukupnih tokoferola, od čega je najviše γ-tokoferola (263 mg/kg) i α-tokoferola (49 mg/kg).
Zahtjev za kvalitetom
Osnovne karakteristike | |
---|---|
Organoleptičke karakteristike | Blijedo žuta do žuta bistra tekućina blagog mirisa koje podsjeća na citruse. |
Relativna gustoća | oko 0.923 |
Saponifikacijski broj | 180 - 195 |
Peroksidni broj mEq O2/Kg | najviše 15.0 |
Udio masnih kiselina (%) | |
C16:0 palmitinska kiselina | 4.0 - 6.0 |
C18:1 oleinska kiselina | 8.0 - 11.0 |
C18:2 linolna kiselina | 12.0 - 15.0 |
C18:3 α-linolenska kiselina | 62.0- 67.0 |
*temeljem proizvođača i referenci.
Korisne reference
- Characterization of the seed oils from kiwi (Actinidia chinensis), passion fruit (Passiflora edulis) and guava (Psidium guajava) Georges PIOMBO, Nathalie BAROUH, Bruno BAREA, Renaud BOULANGER, Pierre BRAT, Michel PINA, Pierre VILLENEUVE Oilseeds and fats, Crops and Lipids VOL. 13 N° 2-3 MARS-JUIN 2006 195 -199
- Extraction of kiwi seed oil: Soxhlet versus four different non-conventional techniques. Cravotto G, Bicchi C, Mantegna S, Binello A, Tomao V, Chemat F. Nat Prod Res. 2011 Jun;25(10):974-81.
- Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013