Kokos

kokos

Cocos nucifera L., Arecaceae

INCI: COCOS NUCIFERA OIL

Namjena: pakunzi, dodatak maslacima i emulzijskim sustavima, za intrigantne macerate, izrada sapuna

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: zasićene masne kiseline , nije posebno ljekovit ali se lijepo upija čini kožu i kosu sjajnom i glatkom

Moja opaska: vrlo različite mirisne note. Volim one jakog mirisa na kokos.

Oralna uporaba: apsolutno, prava delicija ne samo za slastice već i mesna jela, čak i riblja jela s daškom vijetnamske kuhinje. Moderno zbog LCHF prehrane.

Kokos je na sobnoj temperaturi, uglavnom oko 20 °C, kruta mast, dok se po ljeti topi. U kemijskom sastavu ističu se zasićene masne kiseline stoga ulje nije toliko hranjivo poput ulja noćurka ili badema. No, ugodno je za kožu, koristi se i u pakunzima za kosu dajući joj sjaj. Zamislite jedan simpatičan pakung od kokosa i makadamije. Nazvao sam ga pakung – puslica, jer sliči na neki neobični kolač. Ili ćete razmišljati geografski i spojiti brazilski orah i kokos? Intrigantna i vrlo brzo upijajuća kombinacija je kokos i abisinija. Kokosovo ulje možete primijeniti i u balzamima za kožu i usnice zajedno s hranjivim uljima ili ljekovitijim maceratima. Nemojte isto tako zaboraviti da kokos može biti odličan za izradu macerata, sjetite se macerata nevena u kokosu, a probajte i napraviti macerat vanilije u kokosu. Red gladnih susjeda bit će do sljedećeg kvarta.

Čisto se ulje kokosa vrlo brzo upija u kožu, a u smjesama lako “povuče” za sobom ulja koja se teško upijaju (boražinu, maslinovo ulje…). Zanimljiva je ideja pomiješati kokos s CO2 biljnim uljima i povezati mekoću kokosa s beskrajnom hranjivosti ovakvih ulja. Razmišljate li još jedan kvant dublje, onda ćete vidjeti kako kokos ne mijenja omjere ω-6/ω-3 u konačnom proizvodu jer ne sadrži linolnu kiselinu već uglavnom zasićene masne kiseline. To ćete možda znalački iskoristiti kada dizajnirate proizvod temeljem sastava masnih kiselina. Ukoliko ga koristite u maslacima za tijelo, pomiješajte ga s drugim maslacima koji se ne tope tijekom ljetnih mjeseci (shea maslac, mango, kokum). U suprotnom, na višoj temperaturi imat ćete ulje, a ne maslac. Govoreći isključivo o mirisu, kokosovo ulje intenzivinijeg mirisa lijepo se kombinira s eteričnim uljima egzotičnog mirisa (ylang ylang extra superior i extra, pačuli) te mirisima koji daju kulinarski miris, poput prave vanilije, destiliranog Peru balzama, ali i citrusnih ulja. Slatka naranča i kokos – to je pravi “naranđolino”. Čak i koketna ruža zna se neobično stopiti s kokosom baš kao i, posve neočekivano, kaledonijski sandal. Daljnje kombinacije sputane su jedino vašom maštom.

Kokos je odlična ideja u emulzijskim sustavima jer im daje prozračnost i dobro upijanje čak i bez pojačivača apsorpcije.

Kao što sam već rekao u opaski, ovisno o proizvođaču, ulje kokosa ima različite mirisne note od potpuno neutralnog i koji je prošao fazu dezodoriziranja kao argan ili suncokret do ulja vrlo intenzivnog mirisa po kokosu. Ne bi vjerovali, ali ima ljudi koji ne vole miris kokosa pa se zbog ovo ulje zna dezodorizirati. Koja ćete odabrati ovisi koliko volite miris kokosa koji lako “probije” u kremama i uljima. Ipak, pazite da kupujete hladno prešano i nerafinirano ulje kokosa i nemojte nasjedati uljima namirisanim sintetskim mirisom kokosa. Hladno prešano ulje mirisa kokosa možete i probati pojesti. Iznenadit će vas ugodan, masnjikav okus Bounty-a pa će vas nagnati da ga probate i u kulinarstvu. Palačinke pečene na kokosu su poseban doživljaj baš kao i čupavci.

Zasićene, kratkolančane masne kiseline dominiraju ovim uljem: kaprilna, laurinska i miristinska kiselina. Takve kratkolančane kiseline lako ulaze u strukturu kose i isto tako lako penetriraju u kožu. U nekim popularnim knjigama ulje kokosa se jako hvali kao svelijek i prehrambeno ulje koje smanjuje kolesterol. Moje je mišljenje da ga ne treba shvatiti kao lijek, ali su kratkolančane masne kiseline stabilne, ne oksidiraju, lako se probavljaju, pa ga svakako može koristiti u prehrani. Ostavljam to vašim iskustvima. Ulje kokosa doživjelo je i svoj revival i u danas popularnoj LCHF prehrani. Osim triglicerida, nerafinirani kokos sadrži 0,4-1,2g sterola (što je relativno puno), te manje količine ukupnog vitamina E, 0,15-0,2 g/kg, uglavnom α-tokoferol i α-tokotrienol. Od sterola prevladavaju β-sitosterol, Δ5 avenasterol i stigmasterol, slično babasu maslacu.

Last but not least, sadržaj laurinske kiseline čini kokos idealnim za sapune. Premda ćemo o tome učiti posebno, natrijeva i kalijeva sol laurinske kiseline odlično se pjeni, pa dodatak kokosa kao sirovine za izradu sapuna uvijek povećava pjenjenje. No, za razliku od ulja bogatih palmitinskom kiselinom (palma, shea maslac), ne daju odveć jako tvrdoću sapunu. To je prednost i mana, ovisno kako volite, prednost je prije svega u lakoći lijevanja sapunske mase.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeGusta pastozna masa bijele boje karakterističnog okusa i mirisa kokosa. Dezodorirana ulja su bez mirisa.
BojaBijela.
Temperatura skrutnjavanja20 - 28 °C
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 2.0
Udio masnih kiselina (%)
C6:0 kaproična kiselinanajviše 1.0
C8:0 kaprilna kiselina4.0 – 12.0
C10:0 kapratna kiselina4.0 – 12.0
C12:0 laurinska kiselina44.0 – 53.0
C14:0 miristinska kiselina13.0 – 21.0
C16:0 palmitinska kiselina6.0 – 11.0
C18:0 stearinska kiselina1.0 – 4.0
C18:1 oleinska kiselina4.0 – 10.0
C18:2 linolna kiselina0.5 – 3.0

*Codex alimentarius, Ph. Eur.

Kvalitetu definira i indijska norma. Najkvalitetnije je ulje klase 1A dobiveno iz svježeg mokrog kokosa koje i odgovara opisu (kiselinski broj do 2.0). Niže klase postoje na tržištu, 1B (kiselinski broj do 6.0) i 2 (kiselinski broj do 8.0).

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top