Garcinia indica Choisy, Clusiaceae
Namjena: balzami za usnice i tijelo, emulzijski sustavi
Cijena: relativno jeftino ulje
Tajna ljekovitosti: dobar omjer nezasićenih i zasićenih masnih kiselina
Moja opaska: maslac koji je klasa ništa posebno, ali je ugodan, nenametljiv i dobro se upija. Prednost mu je tvrdoća, pa je i fleksibilan za spravljanje raznih proizvoda.
Oralna uporaba: prehrambeno ulje, rijetko se koristi kod nas.
Kokum je biljka samonikla u zapadnoj Indiji. Estetski je lijepo drvo koje se sadi ornamentalna biljka zbog crvenkaste boje mladih listova. Pripada rodu Garcinia koji je kod na postao poznat prije svega po mangosteen-u (Garcinia manogstana L.). Reklamirao se kao super-zdravi-sok, ali kako je sjaj svega iz reklama kratak, tako su ga pretekle neke nove mode poput aronije. Koristi se i kao začin u indijskoj kuhinji ali i kao hrana i lijek. Imao sam čast dobiti iz Azije sušeni plod ove biljke koji svim jelima daje intrigantnu crveno-smeđu boju i zanimljiv okus egzotičnih jela. Kao i drugi članovi roda Garcinia kokum sadrži hidroksi-limunsku kiselinu koja je (opet neko vrijeme) bila čarobna molekula mršavljenja. Biljka je vrlo zahvalna i za uzgoj ne zahtijeva puno gnojiva niti kemikalija.
Iz sjemenki se dobiva tvrd maslac koji se dobiva tiještenjem. Sadrži uglavnom oleinsku i stearinsku kiselinu. Vrlo fina tekstura daje mu primjenu u balzamima za tijelo, lice i usnice. Manje je “masni” od shea maslaca. Kokum je jedan od maslaca koji se relativno brzo upiju u kožu, premda ne očekujte super-brzinu kao kod kokosa ili babasua. Ugodna tekstura čini ga dobrim i za uljne pilinge za tijelo. Prednost mu je iznimna stabilnost – kokum maslac se vrlo teško kvari i oksidira. Njegova tvrdoća čini ga dobrim koemulgatorom, jer stabilizira emulzijske sustave i zgušnjava ih, što je korisno kod emulgatora koji ne ugušćuju emulzijske sustave.
Djelovanje kokum maslaca ne valja brkati s djelovanje soka ploda, ali niti s komercijalnim ekstraktima koji sadrže hidroksi-limunsku kiselinu kao aktivnu tvar i koji je neko vrijeme bio hit za tretiranje celulita.
Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike | |
---|---|
Organoleptičke karakteristike | Krutina bijele do žute boje neutralnog mirisa. |
Jodni broj | 32 - 40 |
Saponifikacijski broj | 180 - 193 |
Točka taljenja | 32 - 36 °C |
Sadržaj neosapunjive tvari (%) | najviše 1.0 |
Indeks loma svjetla na 40 °C | 1.4565 - 1.4575 |
Peroksidni broj mEq O2/Kg | najviše 5.0 |
Kiselinski broj mg KOH/g | najviše 10.0 |
Udio masnih kiselina (%) | |
C14:0 miristinska kiselina | najviše 1.2 |
C16:0 palmitinska kiselina | 2.5 - 5.3 |
C18:0 stearinska kiselina | 52.0 - 56.4 |
C18:1 oleinska kiselina | 39.4 - 41.5 |
C18:2 linolna kiselina | najviše 1.7 |
*temeljem referenci i proizvođača.
Korisne reference
- The identity and polymorphism of oleyldistearin from kokum butter. LUTTON ES. J Am Chem Soc. 1946 Apr;68:676-9.
- Application of kokum (Garcinia indica) fat as cocoa butter improver in chocolate B Maheshwari and S Yella Reddy J Sci Food Agric 85:135–140 (2005)
- The chemistry and medicinal uses of the underutilized Indian fruit tree Garcinia indica Choisy (kokum): A review. Baliga, Manjeshwar Shrinath; Bhat, Harshith P.; Pai, Ramakrishna J.; Boloor, Rekha; Palatty, Princy Louis Food Research International , Volume 44 (7) – Aug 1, 2011
- Heat-resistant cocoa butter extenders from mahua ( Madhuca latifolia ) and kokum ( Garcinia indica ) fats T., Jeyarani; S., Reddy Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 76 (12) – Dec 1, 1999