Kokum

kokum

Garcinia indica Choisy, Clusiaceae

Namjena: balzami za usnice i tijelo, emulzijski sustavi

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: dobar omjer nezasićenih i zasićenih masnih kiselina

Moja opaska: maslac koji je klasa ništa posebno, ali je ugodan, nenametljiv i dobro se upija. Prednost mu je tvrdoća, pa je i fleksibilan za spravljanje raznih proizvoda.

Oralna uporaba: prehrambeno ulje, rijetko se koristi kod nas.

Kokum je biljka samonikla u zapadnoj Indiji. Estetski je lijepo drvo koje se sadi ornamentalna biljka zbog crvenkaste boje mladih listova. Pripada rodu Garcinia koji je kod na postao poznat prije svega po mangosteen-u (Garcinia manogstana L.). Reklamirao se kao super-zdravi-sok, ali kako je sjaj svega iz reklama kratak, tako su ga pretekle neke nove mode poput aronije. Koristi se i kao začin u indijskoj kuhinji ali i kao hrana i lijek. Imao sam čast dobiti iz Azije sušeni plod ove biljke koji svim jelima daje intrigantnu crveno-smeđu boju i zanimljiv okus egzotičnih jela. Kao i drugi članovi roda Garcinia kokum sadrži hidroksi-limunsku kiselinu koja je (opet neko vrijeme) bila čarobna molekula mršavljenja. Biljka je vrlo zahvalna i za uzgoj ne zahtijeva puno gnojiva niti kemikalija.

Iz sjemenki se dobiva tvrd maslac koji se dobiva tiještenjem. Sadrži uglavnom oleinsku i stearinsku kiselinu. Vrlo fina tekstura daje mu primjenu u balzamima za tijelo, lice i usnice. Manje je “masni” od shea maslaca. Kokum je jedan od maslaca koji se relativno brzo upiju u kožu, premda ne očekujte super-brzinu kao kod kokosa ili babasua. Ugodna tekstura čini ga dobrim i za uljne pilinge za tijelo. Prednost mu je iznimna stabilnost – kokum maslac se vrlo teško kvari i oksidira. Njegova tvrdoća čini ga dobrim koemulgatorom, jer stabilizira emulzijske sustave i zgušnjava ih, što je korisno kod emulgatora koji ne ugušćuju emulzijske sustave.

Djelovanje kokum maslaca ne valja brkati s djelovanje soka ploda, ali niti s komercijalnim ekstraktima koji sadrže hidroksi-limunsku kiselinu kao aktivnu tvar i koji je neko vrijeme bio hit za tretiranje celulita.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeKrutina bijele do žute boje neutralnog mirisa.
Jodni broj32 - 40
Saponifikacijski broj180 - 193
Točka taljenja32 - 36 °C
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.0
Indeks loma svjetla na 40 °C1.4565 - 1.4575
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše 5.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 10.0
Udio masnih kiselina (%)
C14:0 miristinska kiselinanajviše 1.2
C16:0 palmitinska kiselina2.5 - 5.3
C18:0 stearinska kiselina52.0  - 56.4
C18:1 oleinska kiselina39.4  - 41.5
C18:2 linolna kiselinanajviše 1.7

*temeljem referenci i proizvođača.

Korisne reference
  • The identity and polymorphism of oleyldistearin from kokum butter. LUTTON ES. J Am Chem Soc. 1946 Apr;68:676-9.
  • Application of kokum (Garcinia indica) fat as cocoa butter improver in chocolate B Maheshwari and S Yella Reddy J Sci Food Agric 85:135–140 (2005)
  • The chemistry and medicinal uses of the underutilized Indian fruit tree Garcinia indica Choisy (kokum): A review. Baliga, Manjeshwar Shrinath; Bhat, Harshith P.; Pai, Ramakrishna J.; Boloor, Rekha; Palatty, Princy Louis Food Research International , Volume 44 (7) – Aug 1, 2011
  • Heat-resistant cocoa butter extenders from mahua ( Madhuca latifolia ) and kokum ( Garcinia indica ) fats T., Jeyarani; S., Reddy Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 76 (12) – Dec 1, 1999

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea