Kombo

Pycnanthus angolensis (Welw.) Warb., Myristicaceae

INCI: PYCNANTHUS ANGOLENSIS NUT OIL

Namjena: regeneracija kože, protuupalno ulje, sredstva za sunčanje, izrada sapuna, bolni zglobovi i mišići

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: kinonski terpenoidi (kombo i sargokinska kiselina), u puno manjoj mjeri zasićene masne kiseline

Moja opaska: iznimno nepoznat maslac ne samo kod nas već i u kozmetičkom svijetu. Vrlo neobične smeđe boje, iznimno unikatni kemijski sastav. Balzami za regeneraciju, uljni pripravci i maslaci za sunčanje. Vjerujem da ćemo tek istražiti puni potencijal kombo maslaca. Razmisliti kao o mogućem nosaču eteričnih ulja kod bolnih zglobova i mišića.

Oralna uporaba: ne, premda su aktivne tvari bile ispitivane kao potencijalni lijekovi.

Među prirodnim proizvodima najviše me zaintrigiraju oni “nesavršene”, grudaste, neugledne ili čak odbojne boje, čudnog mirisa. Jedan mango maslac mi je sve samo ne zanimljiv, ali čim sam vidio kombo maslac odmah mi je oko zapelo za njega. Grudast, crveno smeđe boje, čudnovat miris… sve ono što mi govori da se tu skrivaju zanimljivi spojevi. Idemo od početka.

Biljka kombo raste u vlažnim područjima zapadne Afrike. Katkad ju znaju zvati “lažni muškatni orah”, ili “afrički muškatni orah” jer biljka pripada istoj obitelji a hlapive tvari imaju pomalo sličan miris muškatnom orahu. Stablo vrlo brzo prorasta područja čistina u šumama. Biljka ima vrlo opsežnu etnomedicinsku primjenu, od malarije, filarijaze, anemije pa sve do gube. Kombo maslac proizvodi se stoljećima i zbog jakog okusa nije jestiv, uglavnom se koristio u kozmetici za izradu sapuna te za kao ulje za lampe i izradu svijeća. Primjena za izradu sapuna dosta je logična zbog kemijskog sastava jer je dominantna kiselina miristinska kiselina. Ulje sadrži i relativno rijetku mononezasićenu miristoleinsku kiselinu. Kombo maslac sadrži iznimno veliku razinu neosapunjive frakcije, čak 20% i to je gotovo rekorder među uljima i maslacima (200g/kg!). Većinu tog materijala čine kombo i sargokinska kiselina.

kombo spojevi

Kombo kiselina je postala vrlo zanimljiva i u patentnim bazama podataka možete naći puno podataka o patentnim zaštitama nekih od bioloških svojstava ili primjena kombo kiseline. Cijela grupa spojeva inače pokazuje i antidijabetički učinak s dosta jasno opisanim mehanizmom djelovanja. U kozmetici nas zanima jako protuupalno djelovanje ovih spojeva i potencijalni preventivni učinak oštećenja i karcinogeneze izazvane UV zrakama.

Kombo maslac je zbog toga vrlo svestran. Prva je ideja kuhanje ljekovitih sapuna. Druga su balzami za regeneraciju kože i njegu kože sklone upalama. Treća ideja su, uz ulja poput karanje i karotenoidima bogata ulja, pripravci za sunčanje. Tradicionalno se maslac koristi i za bolne zglobove i mišiće, pa može biti zanimljiv kao nosač analgetičkih eteričnih ulja (ružmarin kemotip kamfor, paprena metvica…).

U godinama koje dolaze kombo maslac će sigurno postati jedna od omiljenih sirovina prirodne kozmetike. Istražite ju.

Zahtjev za kvalitetom

Odveć malo podataka, prema podacima (1,3), tipičan sastav je:

  • 5,5% C12:0 laurinske kiseline
  • 61,5% C14:0 miristinske kiseline
  • 23,6% C14:1 miristoleične kiseline (ω-5, Δ9)
  • 5,7% oleinske kiseline

Temperatura taljenja je 40-45 °C, jodni broj 15-25, a saponifikacijski broj 240-250.

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top