Krastavci, sjemenke

krastavac

Cucumis sativus L. Cucurbitaceae

INCI: CUCUMIS SATIVUS SEED OIL

Namjena: svestrano ulje za njegu suhe, mješovite i masne kože. Uljni serumi i emulzijski sustavi.

Cijena: srednje skupo/ skupo

Tajna ljekovitosti: steroli, linolna kiselina, γ-tokoferol

Moja opaska: ulje iznimno ugodne teksture, lijepo se upija i ostavlja ugodan zaštitni film koji nije odveć okluzivni, glavna prednost je njegova svestranost za različite tipove kože.

Oralna uporaba: da, ali rijetko. Uglavnom je kozmetičko ulje.

Sjećam se jedne od lekcija francuskog gdje je Fofolle odlučila poraditi na ljepoti. Ključni moment je bilo stavljanje ploški krastavaca na oči, već tradicionalni kliše smiješne strane kozmetike. Nakon toga je pitala: “jesam li ti lijepa”, dok je slika prikazivala monstruma s kojeg se cijedi maska od meda a umjesto očiju imala je ploške od krastavaca s trepavicama. Fofolle nije polučila uspjeh, ali je bila u pravu: krastavci nisu samo kliše već stoljetna tradicija vlaženja kože. U emulzijskim sustavima učit ćemo o glicerolnom ekstraktu krastavaca koji je toliko dobar da se iza njega može sakriti i urnebesno popularna aloja. Voda (nesoljenih) krastavca bila je kućni lijek nakon što bi “pocrvenili” na suncu i činila bi čudo preko noći. To je stvarno jeftina kozmetika, zar ne? Sjemenke krastavaca, premda ih jedemo, najčešće su samo “višak” baš kao kod rajčica. Kako se puno uzgajaju, bilo je mudro početi proizvoditi ulje. To je bio pun pogodak.

Ulje je prilično bogato linolnom kiselinom kiselinom no ona nije najpresudnija. Ulje je bogato γ-tokoferolom. Postoje različite studije, od 432 do 700 mg/kg. Ulje je i vrlo bogato sterolima, sadrži 3,4-3,5 g/kg β-sitosterola, 1,1-1,2 g/kg avenasterola, 0,2-0,3 g/kg stigamsterola, te manje količine drugih sterola. Visok sadržaj sterola odgovoran je za finu teksturu i zaštitu kože a naglašen je i udjelom γ-tokoferola. To mu daje i univerzalnost, od kozmetike za svakodnevnu njegu suhe i mješovite kože do akni, pogotovo kod ljudi koji imaju problematični tip suhe kože s aknama što danas nije rijetkost. Ulje sjemenki krastavaca olfaktorno je vrlo ugodnog lagano vodenog mirisa pa je odličan dodatak u uljnim serumima za lice i njezi kože tijela. Uz dodatak karotenoida iz puple pasjeg trna i buritija začas postaje vrlo luksuzna kombinacija, a u uljnim pripravcima odlično odgovara s uljima inka oraha ili kukuija kao izvorima α-linolenske kiseline.

Zahtjev za kvalitetom

Relativno je malo podataka, no proizvođači uglavnom deklariraju u internim zahtjevima za kvalitetom 9-13% palmitinske, 6-9% stearinske, 14-20% oleinske i 60-68% linolne kiseline. Odstupanja su moguća ali su rijetka. Ulje sjemenki krastavaca tipično ima visoku razinu linolne kiseline.

Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PREDAVANJA

RIJEKA- BILJKE RASPOLOŽENJA
29.11.2019.

ZAGREB- IMUNITET
04.12.2019.

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Stribor Marković
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

PREDAVANJE RIJEKA

BILJKE RASPOLOŽENJA

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.
29.11.2019.

PREDAVANJE ZAGREB

IMUNITET

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.
04.12.2019.