Kukuruz

kukuruz

Zea mays ssp. mays L. Poaceae

INCI: ZEA MAYS GERM OIL

Namjena: regeneracija kože, opekotine, kozmetika za sunčanje

Cijena: jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: tokoferoli, linolna kiselina

Moja opaska: rijetko korišteno ulje u prehrani i kozmetici, prava šteta. Ugodnog mirisa kukuruza, lijepe žute boje i može biti relativno jeftina sirovina za jednostavne kozmetičke formulacije.

Oralna uporaba: jedno od glavnih korištenih prehrambenih ulja u SAD-u.

Kukuruz ne prati povijest starog svijeta toliko dugo kao pšenica, ali čim je došao na naš kontinent, postao je vrlo popularan. Kruh je kruh, ali pravi, domaći 100% kukuruzni kruh prava je poslastica, domaća palenta iliti žganci danas su odveć rijetko na meniju naše djece. Zaboravljeni su i mnogi tradicionalni kolači od kukuruznog brašna i griza. Stoga, ako već niste, otkrijte ovu namirnicu na tisuću drugih načina. Slična je priča i s uljem kukuruznih klica. Vrlo ugodnog okusa, a pravi izvor vitamina E. Trebalo bi biti na našem jelovniku puno češće.

Ulje kukuruznih klica katkad nazivaju “zamjenom” za ulje pšeničnih klica, pogotovo za one koji iz nekih razloga ne smiju koristiti niti kozmetiku s uljem pšeničnih klica – celijakičari, te oni alergični ili intolerantni na proizvode od pšenice. No, tipični sadržaj ukupnih tokoferola je nešto niži, 1,2g/kg za nerafinirano ulje, 800 mg/kg za rafinirano. To je još uvijek relativno visoka razina.Od toga, preko 75% je γ-tokoferol, nešto iznad 20% je α-tokoferol, a ostatak je δ-tokoferol.

Za razliku od ulja pšeničnih klica, ulje kukuruznih klica nešto je manje viskozno, malo se brže i upija i ima sasvim drugačiji miris. Ulje sadrži drugačiji profil masnih kiselina od pšeničnih klica. U njemu u potpunosti dominiraju linolna i oleinska kiselina. Poput pšeničnih klica, zbog tokoferola, ovo je ulje vrlo stabilno.

Sadržaj fitosterola daju mu žutu boju, stoga je moja sugestija da uvijek razrijedite ovo ulje s nekim drugim biljnim ulje, ako ga koristite u uljima za lice i tijelo – može ga biti 10-40% u uljnim smjesama. Razmislite o njemu u uljima za masažu! U emulzijskim sustavima uglavnom nema limita jer je ionako udio masne faze do 25% u većini emulzijskih sustava. Njegova glavna namjena, ma u kojem proizvodu bio, je intenzivna ishrana kože, uglavnom suhe i mješovite. U emulzijskim sustavima daje karakterističnu žućkastu boju. Može se kombinirati s mnogim uljima, a pohvalno ga je kombinirati s uljima koji imaju povoljniji omjer ω-6/ ω-3, poput inca inchi, kukui i sjetvenog podlanka.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeBistra tekućina žute do intenzivno žute boje blagog mirisa kukuruza.
Specifična gustoća0.92 - 0.928
Saponifikacijski broj189 - 195
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše 10.0
Slobodne masne kiseline (%)najviše 2.5 nerafinirano
Jodni broj120 - 130
Indeks loma svjetla na 20 °C1.470 - 1.474
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.5
Vodanajviše 0.1
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina11.0 - 13.0
C18:0 stearinska kiselina2.0 - 3.0
C18:1 oleinska kiselina25.0 - 31.0
C18:2 linolna kiselina54.0 - 60.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 2.0

*prema organizaciji Corn.

Korisne reference
  • Food uses and health effects of corn oil. Dupont J, White PJ, Carpenter MP, Schaefer EJ, Meydani SN, Elson CE, Woods M, Gorbach SL. J Am Coll Nutr. 1990 Oct;9(5):438-70.
  • Final report of the safety assessment of cosmetic ingredients derived from Zea mays (corn). Andersen FA, Bergfeld WF, Belsito DV, Klaassen CD, Marks JG Jr, Shank RC, Slaga TJ, Snyder PW. Int J Toxicol. 2011 May;30(3 Suppl):17S-39S.
  • Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013 Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor) July 2013, Wiley-Blackwell
  • Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  • Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top