INCI:
Lanette SX – Cetearyl Alcohol (and) Sodium
Lauryl Sulfate (and) Sodium Cetearyl Sulfate
Lanette N – Cetearyl Alcohol (and) Sodium Cetearyl Sulfate
Namjena: Univerzalni emulgatori za emulzije tipa UV
Prednosti: jeftini, jednostavni emulgatori
Nedostaci: okluzivnost, što ovisi i o udjelu emulgatora. Radi se o sulfatnom tipu emulgatora koji više iritiraju kožu. Nisu pogodni za kožu sklonu iritacijama primjerice kod atopije i rozacee.
Sukladnost COSMOS standardu: da, Ecocert certifikat
HLB vrijednost: oko 18, kalkulativno s obzirom na udio sulfata od 8,7-10% u masi emulgatora
Emulgatori Lanette N i Lanette SX jedni su od prvih koji su bili dostupni na hrvatskom tržištu. Iznimno dugo se koriste u kozmetici i farmaciji katkad s netočnim nazivom cera emulsificans odnosno emulgirajući vosak jer po svojoj kemijskoj strukturi to nisu voskovi. Ipak, takav naziv opraštamo iz povijesnih razloga. Kemijski sastav im je jednostavan. Sadrže koemulgator i modifikator konzistencije cetilni i stearilni alkohol, dok je emulgator anionski – imaju negativan naboj u kosturu molekule i nalaze se u obliku natrijeve soli. Lanette SX sadrži dva sulfata, natrij lauril sulfat i natrij cetearil sulfat, dok Lanette N sadrži samo natrij cetearil sulfat. Oba sadrže 8,7-10% sulfata. Ovi sulfati nastaju procesom esterifikacije masnih alkohola (laurilnog, cetilnog i stearilnog) sa sulfatnom kiselinom. Nastaje naboj koji vrlo snažno povisuje HLB vrijednost jer uvodi iznimno hidrofilnu skupinu, tako da HLB vrijednost s 15,5 (masni alkoholi) raste preko 40. HLB vrijednost nije toliko dizajnirana za anionske emuglatore, ali je svejedno primjenjiva. Na slici su prikazane strukture emulgatora.
Sulfatni emulgatori nekoć nisu bili rado viđen gost u striktnoj eko kozmetici zbog većeg iritativnog potencijala ovih spojeva i vremenom smo ih zamijenili drugim, “nježnijim” emulgatorima – lipoamidima (Phytocream, Hitecream, Olivoil serija…), sukroesterima i poliglicerolima (Emulium Kappa, Prolix RB). Danas imaju Ecocert certifikat na moje iznenađenje. Lanette SX sadrži ne baš omiljeni spoj natrij lauril sulfat (SLS) kojem najviše zamjeramo iritativnost. Zašto je SLS iritativan? Iritativnost emulgatora raste s jakim nabojem (sulfatna skupina), te skraćenjem ugljikovodičnog lanca – lauril alkohol ima 12 ugljikovih atoma, dok cetil ima 16 a stearil 18 ugljikovih atoma. No, nalazi se u mnogim klasičnim komercijalnim emulzijama i iskreno rijetko se sreće iritacija kod normalne kože. Moja je preporuka izbjegavati ih kod kože sklone iritaciji.
Usprkos tome naučit ćemo raditi i s ovim emulgatorima jer su emulzije stabilne, nesklone mikrobiološkom kvarenju a sami emulgatori su klasika kozmetičke industrije. Koristi ih se 5% s 10% masne faze ili 8-10% s 20% masne faze. Emulzije znaju biti dosta filmogene i teške (efekt znojenja), pa uglavnom nisu pogodne za masnu kožu.
Praktični dio
Lanette emulgatori su također vrlo jednostavni emulgatori za početnike što ne znači da je zabranjeno koristiti ih ako i imate već puno iskustva. Vrlo su efikasni i samougušćujući. 6-7% je dovoljno za emulgiranje 10-20% ulja, no udjeli i do 10% su mogući ako volite okluzivne kreme. Što je viši udio emulgatora emulzija će brže postati gušća. Kod Lanette emulgatora probat ću vas inspirirati na kreme-pilinge a te ideje lako prenesete na druge emulzijske sustave po želji. Razlog zašto sam odabrao upravo Lanette N za pilinge je njegova odlična perivost jer se sulfatni emulgatori koriste i kao tenzidi u gelovima za tuširanje.
Isprobajmo najprije različite omjere emulgatora i masne faze. Ulje suncokreta koristit ćemo kako bi ga upoznali kao dragocjeno kozmetičko ulje. Koristit ćemo Lanette N koji vam je i dostupan. Kao i kod gliceril monostearata SE koristit ćemo Leucidal, ali možete slobodno koristiti i Geogard 221.
Krema 1
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Lanette N | 6 |
Biljno ulje suncokreta | 10 | |
B | Glicerol | 2 |
Voda | ad 100% | |
C | Leucidal | 3 |
Krema 2
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Lanette N | 6 |
Biljno ulje suncokreta | 15 | |
B | Glicerol | 2 |
Voda | ad 100% | |
C | Leucidal | 3 |
Krema 3
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Lanette N | 6 |
Biljno ulje suncokreta | 20 | |
B | Glicerol | 2 |
Voda | ad 100% | |
C | Leucidal | 3 |
Krema 4
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Lanette N | 8 |
Biljno ulje suncokreta | 20 | |
B | Glicerol | 2 |
Voda | ad 100% | |
C | Leucidal | 3 |
Uzmite dvije staklene čašice i jednu malu čašicu. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. U malu čašicu odvažite Leucidal. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte prethodno odvagani Leucidal. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.
Usporedite teksture krema. Krema 1 je vrlo hidratanta i lagane teksture, dok s povećanjem udjela ulja i emulgatora ona postaje masnijeg i hranjivijeg osjećaja. Udjeli s više od 7% Lanette emulgatora postaju i više okluzivni, što nekima odgovara a nekima ne, pa birajte po svojoj volji.
Isprobajte kako gelovi i pojačivači apsorpcije utječu na teksturu emulzija s ovim emulgatorom. Za vrlo lagane emulzije s 6% emulgatora i 10% ulje koristit ćemo kao primjer hijaluronsku kiselinu, a za zaštitne kreme s više emulgatora ksantan. Vi slobodno probajte sve druge kombinacije.
Krema 5
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Cetiol C5 | 2 |
Lanette N | 6 | |
Ulje suncokreta | 8 | |
B | Hijaluronska kiselina | 0,2 |
Glicerol | 3 | |
Voda | ad 100% | |
C | Geogard 221 | 0,4 |
Krema 6
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Dikaprilil karbonat (Cetiol CC) | 4 |
Lanette N | 7 | |
Ulje suncokreta | 16 | |
B | Ksantan | 0,2 |
Glicerol | 3 | |
Voda | ad 100% | |
C | Leucidal | 3 |
Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i gel (ksantan ili hijaluronsku kiselinu). Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Za kremu 6 u malu čašicu odvažite Leucidal. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte prethodno odvagani Leucidal (krema 6) ili Geogard 221 (krema 5, oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.
Usporedite teksture ovih krema.
Krema poslije brijanja s grejpom
Napravit ćemo jedno vrlo jednostavnu kremu poslije brijanja osvježavajućeg mirisa. Macerat ranjenika će nam biti zvijezda ali ako ga nemate koristit ćete macerate stolisnika ili nevena. Svi oni imaju za zadaću smiriti nadraženu kožu. Koristit ćemo i alantoin, a mirisno ćemo napraviti prihvatljivu kombinaciju grejpa koja osvježava. Danas je na tržištu prisutno eterično ulje grejpa bez furanokumarina pa sugeriram da uzmete njega. U pomoć ćemo prizvati ione srebra koji regeneriraju kožu i djeluju antibakterijski pa ćemo kremu konzervirati Silverion 2400.
Faza | Sastojak< | Udio (%) |
---|---|---|
A | Lanette N | 6 |
Macerat ranjenika (ili stolisnika ili nevena) | 12 | |
B | Alantoin | 0,3 |
Glicerol | 2 | |
Aromatična voda grejpa | ad 100% | |
C | Silverion 2400 | 0,2 |
Uzmite dvije staklene čašice i jednu malu čašicu. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol i alantoin otope. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte Silverion 2400 (oko 4 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.
Piling za tijelo s maslinom
U uvodu sam rekao da ćemo upoznati mogućnost spravljanja pilinga za tijelo u emulzijskim sustavima. Spravit ćemo jednu jeftinu kombinaciju u kojoj u vodenoj fazi koristimo običnu vodu, no ako želite zamijenite ju hidrolatom borovice koje potiče tok limfe. Njegujuće i nježno maslinovo ulje začinit ćemo himalajskim cedrom i limunom. Himalajski cedar također je limfotonik. Nećemo koristiti pojačivače apsorpcije jer nam za piling nisu niti potrebni. Glicerola stavljamo više iz istog razloga te zbog dodatnog vlaženja kože. Kako sastojci nisu skupi, pogotovo ako radite vodom, vrlo lako si priuštite 100-200g kreme. Ksantan dodajemo jer omogućava bolje klizanje po koži tijekom nanošenja pilinga.
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Lanette N | 7 |
Ulje suncokreta | 18 | |
B | Ksantan | 0,2 |
Glicerol | 5 | |
Voda (ili hidrolat borovice) | ad 100% | |
C | Eterično ulje cedar | 0,4 |
Eterično ulje limun | 0,2 | |
D | Geogard 221 | 0,4 |
E | Piling koštica masline | 4 |
Uzmite tri staklene čašice i jednu malu čašicu. U jednu čašicu odvažite glicerol i ksantan. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu (hidrolat) u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu. Odvažite piling masline u malu čašicu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Dok je još tekuće dodajte brzo prethodno odvagani piling masline i izmiješajte rukom ili mikserom kako bi piling bio jednoliko izmiješan u kremi. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga ili prebacite žličicom. Koristite prije tuširanja ili isperite vodom.
Fini piling za lice s narančom
Za lice potrebni su nam pilinzi sitnih čestica o čemu je bilo riječi u poglavlju o pilinzima. Stoga ćemo koristiti vrlo fini i meni drag piling naranče koji vam je i dostupan. Kako se radi o pilingu za lice priuštit ćemo si malo skuplja biljna ulja poput buritija s kokosovim maslacem. Buriti ovdje ima i estetsku ulogu bojenja kreme u narančasto. Budite kreativni: buriti možete zamijeniti i s 1% ulja pulpe pasjeg trna. Malo ćemo se još poigrati i s udjelima gela i emulgatora te povećati udio ksantana zbog nježnije teksture.
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Ulje buriti | 2 |
Lanette N | 6 | |
Kokosov maslac | 13 | |
B | Ksantan | 0,3 |
Glicerol | 5 | |
Hidrolat neroli | ad 100% | |
C | Eterično ulje slatke naranče | 0,2 |
Eterično ulje gorke naranče | 0,2 | |
D | Geogard 221 | 0,4 |
E | Piling naranče sitnih čestica | 3 |
Uzmite tri staklene čašice i jednu malu čašicu. U jednu čašicu odvažite glicerol i ksantan. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo hidrolat u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu. Odvažite piling naranče u malu čašicu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Dok je još tekuće dodajte brzo prethodno odvagani piling naranče i izmiješajte rukom ili mikserom kako bi piling bio jednoliko izmiješan u kremi. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga ili prebacite žličicom. Koristite prije tuširanja ili isperite vodom.
Trostruki piling
Zadaća ovog pilinga je edukativna i zabavna. Počuti će vas da u jednom pilingu koristite čestice vrlo različite veličine kako biste postigli potpuni piling efekt grubljim i vrlo finim česticama: marelice (najgrublji), naranče (fini) i silicija (mikro piling). Silicij možete naći na Aroma-zone pod nazivom Microsphère de silice. U masnoj fazi koristit ćemo shea maslac i marelicu zbog drugačije teksture same kreme. Smirit ćemo kožu hidrolatima njemačke ili rimske kamilice a sam maslac imat će autentičan biljni miris.
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Lanette N | 7 |
Ulje marelice | 6 | |
Shea maslac | 6 | |
B | Ksantan | 0,3 |
Glicerol | 5 | |
Hidrolat njemačke ili rimske kamilice | ad 100% | |
C | Geogard 221 | 0,4 |
D | Silicij | 1 |
Piling naranče | 1 | |
Piling koštica marelice | 2 |
Uzmite tri staklene čašice i jednu malu čašicu. U jednu čašicu odvažite glicerol i ksantan. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu (hidrolat) u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu. Odvažite sva tri sastojka pilinga u malu čašicu i stavite po strani. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Dok je još tekuće dodajte brzo prethodno odvagane pilinge kako bi bili jednoliko izmiješani u kremi. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga ili prebacite žličicom. Koristite prije tuširanja ili isperite vodom.