Lecitin

INCI: Lecithin (za hidrogenirani – Hydrogenated Lecithin)

Namjena: dodatak kao koemulgatora i funkcionalne tvari, rijetko kao samostalni emulgator. Uglavnom za normalnu i suhu kožu. Kao samostalni emulgator pogodniji za VU emulzije.

Prednosti: ugodno okluzivan za njegu kože, ostavlja vrlo fini glatki film na koži koji štiti od isušivanja

Nedostaci: Nezgodan kao samostalni emulgator, pretjera li se u količini emulzije postaju ljepljive.

Sukladnost COSMOS standardu: da

HLB vrijednost: 4-7 ovisno o izvoru

Ovo je pravi 100% prirodni emulgator. Dobiva se iz četiri izvora, žumanjaka jaja, i to najčešće purećih jaja te iz ulja repice, suncokreta i soje. U prirodnoj kozmetici koristimo biljne lecitine. Razlog nije samo etički. Naime, alergija na proteine jaja je relativno učestala, pa bi primjena životinjskih lecitina u masovnoj upotrebi bila loša reklama za samog proizvođača. Lecitin pripada skupini spojeva koji se nazivaju fosfatidil kolini. On sliči na trigliceride (masti), ali se na alkohol glicerol nalaze vezane samo dvije masne kiseline (koje mogu biti zasićene i nezasićene), dok se umjesto treće masne kiseline nalazi vezana fosforna skupina i kolin. Upravo ove dvije zadnje navedene skupine snažno vole vodu, dok preostale dvije masne kiseline vole ulja. I eto nam prirodnog emulgatora kao amfipatske molekule. Njegova HLB vrijednost je 4-7. Njegovu strukturu smo već naučili kod definicije emulzija.

lecitin

Ovisno o izvoru razlikuje se i sastav masnih kiselina. Znajući da je ovo pravi prirodni emulgator, pomislili biste da je najčešći emulgator u prirodnoj kozmetici. No, on to nije. Lecitin ima svoje prednosti, ali i brojne mane. Njegova slaba strana je HLB vrijednost pa nije idealan emulgator za najpopularnije emulzije tipa UV. Druga mana je to što ne ugušćuje emulzije pa mu uvijek treba prisustvo koemulgatora jer se emulzije lako raspadaju. Njegova treća mana je neobična filmogenost. On je iznimno dobar zaštitni emulgator ali ako se nalazi u većoj koncentraciji izaziva jak osjećaj ljepljivosti emulzije što nije ugodno. Sam lecitin postoji u više komercijalnih oblika. Industrija mu zamjera – njegovu cijenu. Vi to ne osjetite u maloprodaji, ali industrija i te kako to osjeti kada kupuje na tone. Stoga ćete lecitin iznimno rijetko sresti u uobičajenoj kozmetici a samo sporadično u prirodnoj kozmetici. Postoji i komercijalni oblik lecitina gdje su masne kiseline u sastavu lecitina hidrogenirane, odnosno zasićene, kako bi sam emulgator bio što trajniji. Hidrogenirani lecitin je također sukladan COSMOS standardu. Jedna od najpoznatijih tvrtki koja proizvodi visokokvalitetne lecitine je švicarski Lipoid. Neki od njenih lecitina su: • Phosal 40 IP s 40% fosfatidili-kolina u ulju suncokreta, GMO free (tekući)
 • Phosal 50 SA s 40% fosfatidili-kolina u ulju šafranike (tekući)
 • Phosal 53 MCT s 53% fosfatidili-kolina u trigliceridima srednje dugačkih lanaca (tekući)
 • Phosal 75 sa 75% fosfatidili-kolina u ulju šafranike (tekući)
 • Lipoid P 45 s 45% fosfatidili-kolina iz soje (prašak), GMO free
 • Lipoid P 75 s 70% fosfatidili-kolina iz soje (prašak), GMO free
 • Lipoid P 100 s 95% fosfatidili-kolina iz soje (prašak), GMO free
 • Lipoid H 100 s 95% fosfatidili-kolina iz suncokreta (prašak), GMO free
 • Lipoid R 100 s 95% fosfatidili-kolina iz repice (prašak), GMO free
 • Lipoid P 75-3 s 70% fosfatidili-kolina iz soje (prašak), hidrogenirani, GMO free
 • Lipoid P 100 s 95% fosfatidili-kolina iz soje (prašak), hidrogenirani GMO free

U toj šumi različitih proizvoda treba vam dosta formulacijskog iskustva. Srećom, spašava vas dostupnost u maloprodaji. Uglavnom vam je dostupan:

 • tekući u obliku uljne otopine, gdje lecitina bude 40-60% dok ostatak čini ulje repice, šafranike, soje ili neke druge masnoće. Takav lecitin je viskozan poput meda, ljepljiv i dosta nespretna za vaganje, no zato se odlično topi u masnoj fazi i s njim je vrlo elegantno raditi.
 • praškasti oblik sa 70 i više posto fosfatidil kolina. On se lako važe ali se teško topi u masnoj fazi. Ako ga otapate u njoj ostat će u obliku malih čestica koje se moraju dobro miješati dodavanjem vodene faze tijekom izrade emulzije. Nešto ga je bolje topiti u vodenoj fazi ali je potrebno dugo miješanje dok ne nastane emulzija lecitina u vodenoj fazi.

U emulzijske sustave ga se dodaje 0,5-3%. Odveć velika koncentracija lecitina čini kremu ljepljivom i nezgrapnom za korištenje. Ako ga i ne koristite kao glavni emulgator, dodatak gotovo svim emulzijskim sustavima u udjelu od 0,5% povećava zaštitni osjećaj kreme bez velikog osjećaja težine kao kod voskova. Gotovo redovito lecitin ćemo koristiti ili s nekim drugim emulgatorom ili, rjeđe, s koemulgatorom.

Osim što jedini nosi krunu pravog prirodnog emulgatora lecitin je i iznimno ljekovit za kožu. Sprječava isušivanje kože, pomaže njenu regeneraciju, štiti kožu čak i nakon što se operemo jer je prilično otporan na ispiranje vodom. To osjetite ako vam tekući lecitin iscuri po rukama: trebat ćete ih oprati nekoliko puta dok ga ne isperete. Ako se koristi u umjerenim količinama daje nevjerojatno lijep, glatki osjećaj na koži. Lecitinske kreme su obično bogate i hranjivog osjećaja čak i kada imaju vrlo mali udio masne faze. Stoga nema razloga da od njega bježimo a upoznat ćemo ga u nekoliko emulzija. Budući da je sam filmogen, nije ga dobro kombinirati se jako filmogenim emulgatorima ili voskovima, jer takav emulzijski sustav može biti odveć težak za kožu, no to ovisi i o vašim željama i osobnom ukusu.Praktični dio

Jedini pravi prirodni emulgator lecitin ima svoje male mane. Zbog relativno niske HLB vrijednosti i činjenice da ne ugušćuje emulzije, lecitin uvijek zahtijeva prisutnost drugog emulgatora. Lecitin time postaje koemulgator koji ima zanimljive teksturne osobine. On omogućuje korištenje manjih količina drugih emulgatora i povišenje udjela ulja u emulzijama. Za razliku od sukroestera koji emulzijama daje vodeni karakter i laganu teksturu, lecitin daje bogatu teksturu sa zaštitnim ali ugodnim filmom. Stoga je idealan za sve koji vole hranjive i zaštitne teksture i uglavnom se koristi kod suhe i normalne kože. Treba samo razmišljati s kojim se emulgatorima dobro udružuje. Obično će to biti emulgatori koji dobro ugušćuju. Mi ćemo ga koristiti s Phytocream 2000, Hitecream 3000 i sa sukroesterima kako biste vidjeli moguće panele tekstura. Za početnike najspretniji je tekući lecitin kojeg imate za nabaviti na Aroma-zone jer se brzo topi. Kod nas se nabavlja pročišćeniji lecitin u prahu. Koristite li njega trebat će vam duže vrijeme i obično se neće do kraja otopiti u masnoj fazi ; proces topljenja završit će se tijekom dodavanja vodene faze.

Krenimo u istraživanje. Koristit ćemo “banalno” ulje repice koje je vrlo zapostavljeno u kozmetici a hranjivo. Malim varijacijama udjela masne faze i emulgatora naći ćete svoju omiljenu kombinaciju.

Krema 1
FazaSastojakUdio (%)
ALecitin tekući2
Phytocream 20004
Ulje repice20
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4
Krema 2
FazaSastojakUdio (%)
ALecitin tekući2
Phytocream 20005
Ulje repice30
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4
Krema 3
FazaSastojakUdio (%)
ALecitin tekući2
Hitecream 30004
Ulje repice20
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4
Krema 4
FazaSastojakUdio (%)
ALecitin tekući2
Hitecream 30005
Ulje repice30
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu počevši s lecitinom kojeg važete izlijevanjem iz male žličice. Sastojke faze B odvažite u drugu čašicu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Sada razmislite o gelovima i pojačivačima apsorpcije. Kako smo ih već puno puta naučili u primjerima Phytocream 2000 i Hitecream 3000 navest ću samo dva primjera mogućih receptura.

Krema 5
FazaSastojakUdio (%)
ALecitin tekući2
Phytocream 20004
Ulje repice20
BKsantan0,2
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4
Krema 6
FazaSastojakUdio (%)
ALecitin tekući2
Hitecream 30004
Ulje repice20
BHijaluronska kiselina0,2
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i gel (ksantan ili hijaluronsku kiselinu). Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu počevši s lecitinom kojeg važete izlijevanjem iz male žličice. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Sada ćemo se poigrati sa pomalo neobičnom kombinacijom sukroestera i lecitina gdje dobijemo tekući fluid i možda će vam se dopasti baš takva tekstura. Ova krema može se spravljati hladnim postupkom u pateni, no ja preferiram ipak uz grijanje i mikser kako biste dobili što finiju emulziju koju teško postignete u pateni. Kao neophodni stabilizator koristit ćemo gel, u ovom primjeru ksantan.

Krema 7
FazaSastojakUdio (%)
ASukroester2
lecitin tekući5
Ulje repice20
BKsantan0,2
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i ksantan. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu počevši s lecitinom kojeg važete izlijevanjem iz male žličice. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Neka se ohladi uz miješanje na sobnu temperaturu. Ulijte u prikladne posudice za mlijeka.

Hranjiva krema karité

Jednostavna kombinacija za sve vas koji volite shea maslac ali mu zamjerate pretjeranu okluzivnost i masnoću. Koristit ćemo olein shea maslaca, frakciju shea maslaca bogatu oleinskom kiselinom i fitosterolima. Okluzivnost zasićenih masnih kiselina “običnog” shea maslaca zamijenit ćemo sasvim drugačijom okluzivnosti lecitina. Kao vodenu fazu koristit ćemo hidrolat gospine trave koji, bez brige, nije fototoksičan. Idealna za njegu jako suhe kože a neobično jednostavna.

FazaSastojakUdio (%)
ALecitin tekući2
Hitecream 30004
Olein shea maslaca20
BKsantan0,2
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu počevši s lecitinom kojeg važete izlijevanjem iz male žličice. Odvažite sastojke faze B u drugu čašicu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Mango & kamelina

Ako pripadate skupini ljudi kojima većina krema nisu dovoljno zaštitne, a ne volite lanolin ili čiste maslace, ovo može biti odlična ideja. Nutritivno ćemo kremi pomoći uljem sjetvenog podlanka (kameline) bogatom omega-3 kiselinama dok će za zaštitni film biti zadužen mango maslac. Zbog osjetljivih polinezasićenih masnih kiselina kremu ćemo zaštititi CO2 ekstraktom ružmarina. Zaštitnost ćemo naglasiti hijaluronskom kiselinom. Malo ćemo pobjeći od eteričnih ulja i kremi dodati ekstrakt manga kako bismo dobili asocijativnu voćnu notu. Voćni mirisi su dosta nestabilni, ovo je recept za pravu kućnu kozmetiku. Malo se hidrolata slaže s njim, pa će intrigantni hidrolat bambusa biti odličan za njegu suhe kože.

FazaSastojakUdio (%)
ACO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni0,2
lecitin tekući2
Hitecream 30004
Mango maslac6
Ulje sjetvenog podlanka

20
BHijaluronska kiselina0,2
Glicerol3
Hidrolat bambusaad 100%
CGeogard 2210,4
DEkstrakt manga0,4

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo hidrolat bambusa u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu počevši s lecitinom kojeg važete izlijevanjem iz male žličice. CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni možete dodati 2-3 kapi na 50g kreme. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme) i ekstrakt manga (6-8 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Krema s narom

Ulje nara već ima kultni status u kozmetici. Bogato rijetkom punicičnom kiselinom obnavlja kožu i nezaobilazno je u nekim rješenjima za zrelu kožu. Ima i malu manu a to je miris koji podsjeća na tri dana odstajali bijeli kruh, a ako se ne dodaje antioksidans lagano prelazi u miris pečenih jaja. Stoga će trebati obazriva procjena udjela ulja nara. Kremi ćemo dodati ulje inka oraha bogato polinezasićenim masnim kiselinama. Aktivna tvar će nam biti Sculptessence (Aroma-zone: Actif cosmétique Bio-Remodelant), ekstrakt lana koji je popularan u high class kozmetici. Čak će i gel biti pomalo neobičan i maknut ćemo se od klasične hijaluronske kiseline, uzet ćemo Biosaccharide gum 1 (Aroma-zone: Fucocert) koji daje odlične teksture, vrlo glatke i ugodne. Ostaje na vama da modificirate kombinacije hidrolata, a ja ću predložiti vrlo neobični drvenastu kombinaciju hidrolata crnog ribiza i eteričnog ulja plavog čempresa (Callitris intratropica). Plavi čempres smiruje kožu i bogat je gvajazulenima. I ovdje ćemo se zadržati kod Hitecream 3000 premda po želji, ako volite malo okluzivnije kombinacije, volite Phytocream 2000.

Faza

Sastojak

Udio (%)

ACO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni0,2
Lecitin tekući2
Hitecream 30004
Ulje sjemenki nara4
Ulje inka oraha18
BBiosaccharide gum (Fucocert)6
Hidrolat crnog ribizaad 100%
CEterično ulje plavog čempresa0,2
DSculptessence (Bio-Remodelant)5
EGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. U jednu čašicu odvažite Fucocert i hidrolat i izmiješajte da se gel otopi. Odvažite Sculptessence u malu čašicu i njega ne grijte u kupelji. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu počevši s lecitinom kojeg važete izlijevanjem iz male žličice. CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni možete dodati 2-3 kapi na 50g kreme. Stavite faze A i B u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodajte eterično ulje plavog čempresa. Ono zna, ovisno o lotu, biti dosta viskozno, pa otvorite kapalicu i oprezno kapajte iz bočice. Trebat će vam oko 4 kapi plavog čempresa za 50g kreme. Izmiješajte. Dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme) i prethodno odvagani Sculptessence. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top