Limnanta, bijela

Limnanta, bijela

Limnanthes alba Benth., Limnanthaceae

INCI: LIMNANTHES ALBA SEED OIL

Namjena: iznimno svestrano ulje za sve tipove kože, njegu kose, dekorativnu kozmetiku, uljne serume, balzame za usnice i emulzijske sustave.

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: C20 i C22 masne kiseline

Moja opaska: vremenom će postati industrijski standard kozmetike kao i jojoba. Odlična tesktura, doista vrhunska. Zaista odlično ulje za serume, ali je toliko svestrano da je teško nabrojati sve funkcije.

Oralna uporaba: sadrži puno erucične kiseline. Ne koristiti oralnim putem.

Bijela limnanta je biljka samonikla u Oregonu, SAD. Naraste do visine od 30cm i upečatljivih bijelih cvjetova promjera do 1,5 cm. Iznimno voli vlažna područja. Sjemenke su vrlo male, do 3mm u dužini i sadrže 20-30% ulja. Bijela limnanta je pravi specijalist za dugolančane masne kiseline, kao precizni kemičar koncentrira C22 masne kiseline: erucičnu i dokozadiensku kiselinu. Osim njih sadrži i C20 eikozensku kiselinu. Zbog toga svakako nije za jelo, ali je odlična u kozmetici. Elementis Specialties plasirao je na tržište Fancor Meadowfoam Oil kao zamjenu za primjenu jojobe u kozmetici, pogotovo u dekorativnoj kozmetici, proizvodima za njegu usnica, suhe i normalne kože te za njegu kose. Po svojem kemizmu i brzini upijanja u kožu pomalo sliči na ulje abisinije, ali je daleko manje viskozno. Na tržištu prevladava rafinirano ulje, katkad i s eko certifikatom.

Druga velika prednost ulja limnante je izrazita stabilnost. Jojobu smo oduvijek percipirali kao iznimno stabilno ulje (vosak) i to je točno. Ali ulje limnante je još stabilnije što nam je vrlo bitno u kozmetičkim formulacijama. Prema (2) 18 puta je stabilnije od sojinog ulja. Razlog njegove stabilnost je “hot” tema jer ulje limnante ne sadrži posebno visoke razine vitamin E kompleksa ili polifenola. Smatra se kako je razlog njegove stabilnosti C20:1 Δ5-eikozenska kiselina koja u potpunosti dominira u sastavu – oleinske kiseline gotovo da i nema. Δ5-eikozenska kiselina je mononezasićena masna kiselina potpuno analogna oleinskoj koja je C18 kiselina, ali je pet puta stabilnija na procese oskidacije od oleinske kiseline i 18 puta stabilnija od drugih mononezasićenih masnih kiselina.

Njegova tekstura vrlo blago viskoznog i gotovo bezbojnog ulja odlična je za sve koji vole takav tip tekstura na koži. Gdje će se koristiti?

 • u pakunzima za kosu s uljima s laurinskom kiselinom (kokos, babasu…) ili uljima s oleinskom kiselinom (chufa, moringa, maslinovo ulje). Isto tako samo ili u kombinacijama u šamponima i regeneratorima za kosu.
 • u balzamima za usnice, najčešće s maslacima bogatim palmitinskom i stearinskom kiselinom (mango, kokum, shea maslac)
 • u emulzijskim sustavima neovisno o tipu kože kao sredstvo za zaštitu, njegu i ovlaživanje kože
 • u uljnim serumima. Kako ulje limnante sadrži uglavnom C20 i C22 masne kiseline, pametno ga je kombinirati s uljima bogatijim vitamino E kompleksom. Moja omiljena kombinacija i sugestija je ulje sjemenki borovnice. Isto tako, radi zadržavanja lakoće teksture, odlično je u kombinaciji s kukuijem ili inka orahom. Ako volite ipak malo masnije serume, ulje limnante možete pomiješati s klasicima kao što je argan a intrigantne kombinacije su moguće i s avokadom i uljem indijske smokve.
Zahtjev za kvalitetom

Za sada imamo samo podatke o tipičnom sastavu. Δ5-eikozenska kiselina čini oko 60%m a oko 20% čine C22:1 erucična i Δ13,16 dokozadienska kiselina.

Korisne reference
 • Meadowfoam derivatives: technologically advanced cosmetic ingredients. Wohlman A.J Cosmet Sci. 2001 Mar-Apr;52(2):149-50.
 • Nutraceutical and Specialty Lipids and their Co-Products Nutraceutical Science and Technology. F Shahidi (Editor) 2006 CRC Press
 • Effect of processing conditions on the oxidative stability of meadowfoam press oil R., Holser; T., Isbell Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 79 (10) – Oct 1, 2002
 • The structure of the triacylglycerols of meadowfoam oil Boryana, Nikolova-Damyanova; William, Christie; Bengt, Herslof Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 67 (8) – Aug 1, 1990
 • Extraction of oil from meadowfoam flakes Kenneth, Carlson; Bliss, Phillips; Terry, Isbell; Terry, Nelsen Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 75 (10) – Oct 1, 1998
 • Effect of processing conditions on the oxidative stability ofmeadowfoam press oil R., Holser; T., Isbell Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 79 (10) – Oct 1, 2002
 • The isolation and recovery of fatty acids with Δ5 unsaturation from meadowfoam oil by lipase-catalyzed hydrolysis and esterification Douglas, Hayes; Robert, Kleiman Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 70 (6) – Jun 1, 1993

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.