Limnanta, bijela

Limnanta, bijela

Limnanthes alba Benth., Limnanthaceae

INCI: LIMNANTHES ALBA SEED OIL

Namjena: iznimno svestrano ulje za sve tipove kože, njegu kose, dekorativnu kozmetiku, uljne serume, balzame za usnice i emulzijske sustave.

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: C20 i C22 masne kiseline

Moja opaska: vremenom će postati industrijski standard kozmetike kao i jojoba. Odlična tesktura, doista vrhunska. Zaista odlično ulje za serume, ali je toliko svestrano da je teško nabrojati sve funkcije.

Oralna uporaba: sadrži puno erucične kiseline. Ne koristiti oralnim putem.

Bijela limnanta je biljka samonikla u Oregonu, SAD. Naraste do visine od 30cm i upečatljivih bijelih cvjetova promjera do 1,5 cm. Iznimno voli vlažna područja. Sjemenke su vrlo male, do 3mm u dužini i sadrže 20-30% ulja. Bijela limnanta je pravi specijalist za dugolančane masne kiseline, kao precizni kemičar koncentrira C22 masne kiseline: erucičnu i dokozadiensku kiselinu. Osim njih sadrži i C20 eikozensku kiselinu. Zbog toga svakako nije za jelo, ali je odlična u kozmetici. Elementis Specialties plasirao je na tržište Fancor Meadowfoam Oil kao zamjenu za primjenu jojobe u kozmetici, pogotovo u dekorativnoj kozmetici, proizvodima za njegu usnica, suhe i normalne kože te za njegu kose. Po svojem kemizmu i brzini upijanja u kožu pomalo sliči na ulje abisinije, ali je daleko manje viskozno. Na tržištu prevladava rafinirano ulje, katkad i s eko certifikatom.

Druga velika prednost ulja limnante je izrazita stabilnost. Jojobu smo oduvijek percipirali kao iznimno stabilno ulje (vosak) i to je točno. Ali ulje limnante je još stabilnije što nam je vrlo bitno u kozmetičkim formulacijama. Prema (2) 18 puta je stabilnije od sojinog ulja. Razlog njegove stabilnost je “hot” tema jer ulje limnante ne sadrži posebno visoke razine vitamin E kompleksa ili polifenola. Smatra se kako je razlog njegove stabilnosti C20:1 Δ5-eikozenska kiselina koja u potpunosti dominira u sastavu – oleinske kiseline gotovo da i nema. Δ5-eikozenska kiselina je mononezasićena masna kiselina potpuno analogna oleinskoj koja je C18 kiselina, ali je pet puta stabilnija na procese oskidacije od oleinske kiseline i 18 puta stabilnija od drugih mononezasićenih masnih kiselina.

Njegova tekstura vrlo blago viskoznog i gotovo bezbojnog ulja odlična je za sve koji vole takav tip tekstura na koži. Gdje će se koristiti?

  • u pakunzima za kosu s uljima s laurinskom kiselinom (kokos, babasu…) ili uljima s oleinskom kiselinom (chufa, moringa, maslinovo ulje). Isto tako samo ili u kombinacijama u šamponima i regeneratorima za kosu.
  • u balzamima za usnice, najčešće s maslacima bogatim palmitinskom i stearinskom kiselinom (mango, kokum, shea maslac)
  • u emulzijskim sustavima neovisno o tipu kože kao sredstvo za zaštitu, njegu i ovlaživanje kože
  • u uljnim serumima. Kako ulje limnante sadrži uglavnom C20 i C22 masne kiseline, pametno ga je kombinirati s uljima bogatijim vitamino E kompleksom. Moja omiljena kombinacija i sugestija je ulje sjemenki borovnice. Isto tako, radi zadržavanja lakoće teksture, odlično je u kombinaciji s kukuijem ili inka orahom. Ako volite ipak malo masnije serume, ulje limnante možete pomiješati s klasicima kao što je argan a intrigantne kombinacije su moguće i s avokadom i uljem indijske smokve.
Zahtjev za kvalitetom

Za sada imamo samo podatke o tipičnom sastavu. Δ5-eikozenska kiselina čini oko 60%m a oko 20% čine C22:1 erucična i Δ13,16 dokozadienska kiselina.

Korisne reference
  • Meadowfoam derivatives: technologically advanced cosmetic ingredients. Wohlman A.J Cosmet Sci. 2001 Mar-Apr;52(2):149-50.
  • Nutraceutical and Specialty Lipids and their Co-Products Nutraceutical Science and Technology. F Shahidi (Editor) 2006 CRC Press
  • Effect of processing conditions on the oxidative stability of meadowfoam press oil R., Holser; T., Isbell Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 79 (10) – Oct 1, 2002
  • The structure of the triacylglycerols of meadowfoam oil Boryana, Nikolova-Damyanova; William, Christie; Bengt, Herslof Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 67 (8) – Aug 1, 1990
  • Extraction of oil from meadowfoam flakes Kenneth, Carlson; Bliss, Phillips; Terry, Isbell; Terry, Nelsen Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 75 (10) – Oct 1, 1998
  • Effect of processing conditions on the oxidative stability ofmeadowfoam press oil R., Holser; T., Isbell Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 79 (10) – Oct 1, 2002
  • The isolation and recovery of fatty acids with Δ5 unsaturation from meadowfoam oil by lipase-catalyzed hydrolysis and esterification Douglas, Hayes; Robert, Kleiman Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 70 (6) – Jun 1, 1993

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Priče iz šume Striborove

Znanstveni podaci bez emocija su kao jedrenjak bez vjetra. Njihova ljepota ne može doći do izražaja.