Ljetna krema s karotenoidima

Lagana ljetna krema koja štiti i obnavlja kožu tijekom ljetnih vrućina. Karotenoidi, vitamin E, brza upojnost, ugodan miris – želite li još nešto od ove kreme? Možda protuupalno djelovanje? I trenutačni „lifting“ efekt? Dobro proučite sve upute i krenite s izradom jer ova krema je prava blagodat za kožu tijekom cijele godine, ne samo po ljeti.

Što bismo trebali tražiti i očekivati od jedne dnevne kreme koju koristimo tijekom ljeta? Dobar omjer hranjivosti i hidratacije, svakako. Brzo upijanje, jer uz znojenje, ne treba nam i osjećaj masnoće na koži. Osjećaj glatkoće nakon što se krema nanese – to vrijedi uvijek, ne samo tijekom ljeta. I još, obilje nutrijenata kao što je vitamin E i karotenoidi, koji oporavljaju oštećenu kožu i jačaju njene prirodne obrambene mehanizme kod ekstremnih vremenskih uvjeta.

Sve nabrojane karakteristike ova krema ima. Ako se još doda blago protuupalno djelovanje i, možda nekima manje važno ali svejedno vrijedi spomenuti, vrlo ugodan miris, znate da je ovo krema koju sigurno vrijedi isprobati napraviti.

Da ne bi bilo zabune, ovdje nema govora o SPF-u. Bez obzira što krema sadrži biljna ulja za koje možete pronaći informaciju da sadrže vrlo visoki prirodni SPF (na primjer, ulje sjemenki maline kojem se nezasluženo pripisuje to svojstvo – budite oprezni s web stranicama koje neoprezno i neodgovorno „bacaju“ takve informacije), ovdje se nikako ne može pričati o pravoj zaštiti od UV zraka, samo o mogućem sprečavanju neželjenih posljedica.

Korištenjem ove kreme može se očekivati dvostruko djelovanje: ono kratkoročno koje se odmah osjeti (glatka i nahranjena koža) te dugoročno djelovanje, koje se suptilno pojavljuje nakon barem mjesec dana korištenja (koža otpornija na vanjske uvjete, smanjeno crvenilo, manja sklonost upalnim procesima).

Isprobajte izradu ove kreme, nije ništa kompliciranije od pripreme bilo koje emulzije, a mislim da ćete biti jako zadovoljni, bez obzira koji tip kože imate.

OPĆENITO: PRIPREMA, HIGIJENA, MATERIJALI

Ako ste početnici u izradi kozmetike u kućnoj radinosti, bilo bi dobro da prvo saznate osnovne informacije o prirodnoj kozmetici te da proučite opće upute izrade.

Korisne i detaljne tekstove možete pronaći na sljedećim poveznicama:

PRIBOR POTREBAN ZA IZRADU

Za izradu ove kreme trebat će vam sljedeći pribor:

 • 2 kemijske čašice (obje volumena 100 ml ili jedna od 100 ml i jedna od 150 ml)
 • Precizna vaga s korakom od 0,01 gram
 • Žličice
 • Vodena kupelj (pogledajte kako improvizirati vodenu kupelj)
 • Hladna vodena kupelj (posuda s hladnom (ne ledenom) vodom)
 • Termometar (digitalni ili klasičan alkoholni termometar koji mjeri temperaturu do 100 – 120 °C)
 • Lončić s poklopcem za krajnji proizvod – kremu
 • Papirnati ručnici
Ljetna krema mf
Masna faza

POPIS SASTOJAKA

OPIS SASTOJAKA

Biljno ulje buriti
Ulje bogato karotenoidima, prije svega β-karotenom, provitaminom A. Karotenoidi daju ulju intenzivnu crveno – narančastu boju zbog koje se ovo ulje ne koristi samo, već se uvijek miješa s drugim uljima neutralne boje. U emulzijama i serumima za svakodnevnu njegu udio buritija trebao bi biti do 5%, a kod preparata za sunčanje može ići i do 10%.

Kao i kod svih ulja bogatih karotenoidima, ulje buritija namijenjeno je zreloj i oštećenoj koži kojoj je potrebna regeneracija, koži oštećenoj UV zrakama te se koristi u pripravcima za sunčanje (prije sunčanja za pripremu kože, tijekom sunčanja za zaštitu kože od štetnih utjecaja UV zračenja i nakon sunčanja za oporavak kože i održavanje preplanulosti).

Prijedlozi korištenja: dnevne kreme tijekom ljetnih mjeseci, preparati za sunčanje, njega kože nakon sunčanja (ili solarija), balzami za usnice interesantne crveno – narančaste boje.

Pročitajte više o biljnom ulju buritija.
Biljno ulje buriti koristi se i u formulaciji za serum kukui i šljiva.

Biljno ulje sjemenki maline
Biljno ulje sjemenki maline, sa svojim obiljem vitamina E u obliku γ-tokoferola, prvi je izbor kod oštećene i nadražene kože sklone crvenilu, te kod zrele kože s borama. Iz tog razloga se vrlo često primjenjuje kod njege kože tijekom i nakon sunčanja. Odlična je kombinacija ulja sjemenki maline s uljima koja sadrže karotenoide poput buritija ili pulpe pasjeg trna.

Iako ulje sjemenki maline prati glas kako ima visoki prirodni SPF, no on je zapažen samo in vitro. U realnosti se više radi o smanjenju upalnog procesa izazvanog UV zrakama, prije svega zahvaljujući γ-tokoferolu.

Prijedlozi korištenja: njega oštećene i nadražene kože sklone crvenilu, upalni procesi na koži, njega kože prije, tijekom i nakon sunčanja, njega zrele kože s borama, tanka koža, osjetljiva koža, njega nakon depilacije ili brijanja, njega oštećene, upaljene kože ruku.

Pročitajte više o biljnom ulju sjemenki maline.

Biljno ulje sjemenki rajčice
Ulje sjemenki rajčice sadrži jedan zanimljiv karotenoid: likopen. Likopen ima izrazito povoljno djelovanje na kožu, prije svega na oštećenje stanica izazvanim UVA i UVB zrakama. Likopen je dobro kombinirati s oblikom vitamina E γ-tokoferolom, kojeg obilato sadrži na primjer biljno ulje sjemenki maline. Uz dodatak drugih karotenoida iz ulja poput buritija ili pulpe pasjeg trna, dobiva se kompletna zaštita i njega osjetljive i oštećene kože.

Prijedlozi korištenja: suha koža s borama, njega kože prije, tijekom i nakon sunčanja, gruba i dehidrirana koža, balzami za usnice.

Pročitajte više o biljnom ulju sjemenki rajčice.

Cetiol C5
Pojačivač apsorpcije i emolijent, bistra je tekućina bez mirisa. Ubrzava prodor biljnih ulja u kožu i ostavlja lagani, glatki, baršunasti osjećaj na koži – to je njegova najveća prednost u odnosu na druge pojačivače apsorpcije. Zbog „silikonskog“ efekta često se koristi za suha ulja te za njegu kose koju ne masti a daje sjaj.

Dodaje ga se 3-20% u kozmetičke pripravke.

Prijedlozi korištenja: uljni serumi za njegu lica i kose, kreme za lice i tijelo, balzami za usnice i tijelo, dekorativna kozmetika.

Cetiol C5 korišten je i u formulaciji za kremu cupuaçu, palmarosa i lavanda.

Pročitajte više o pojačivaču apsorpcije i emolijentu Cetiolu C5.

Emulgator Olivem 1000
Emulgator Olivem 1000 daje fine, glatke kreme. Prema mojem iskustvu, više je primjenjiv za kreme za normalnu, mješovitu ili čak masnu kožu. Kreme napravljene ovim emulgatorom dobro se upijaju, ne ostavljaju masni trag na koži i daju svilenkasti osjećaj.

Dodaje ga se 5-10% za izradu emulzija.

Pročitajte više o emulgatoru Olivem 1000.

Hidrolat hamamelis
Svestrani hidrolat koji se podjednako koristi za masnu, mješovitu i suhu kožu, kao i za kožu atopičara. Dobro je sredstvo za njegu kože sklone crvenilu. Blago steže pore i daje tonus koži.

Pročitajte više o hidrolatu hamamelisa.

Hidrolat hamamelisa koristi se i u formulaciji za tonik.

Kompleks pululan/sorbitol
Koristi se za trenutačni efekt zatezanja kože (lifting efekt). Stavlja se u dnevne kreme kako bi krajnji rezultat bio blago zategnuta koža. Učinak nije dramatičan – ne brinite da ćete izgledati neprirodno.

Koristi se kod dnevnih krema, seruma, krema za područje oko očiju.

Bisabolol
Bisabolol djeluje protuupalno, regenerira kožu i to u vrlo malim dozama. Odličan je dodatak kozmetici namijenjenoj osjetljivoj i oštećenoj koži.

Dodaje ga se 0,05-0,5% u pripravke.

Pročitajte više o bisabololu.
Bisabolol se koristi i u formulaciji za serum kukui i šljiva.

Eterično ulje sjemena mrkve
Svi se slažemo – eterično ulje sjemena mrkve je broj jedan kozmetičko ulje. Snažno regenerira kožu, dobro djeluje podjednako kod suhe i masne kože. Pomaže kod kroničnih upala kože, potiče zarastanje manjih ranica, pojačava elastičnost kože pa se koristi i u prevenciji strija, smanjuje ožiljke nastale nakon operacija i trauma kože, pomaže kod opekotina, ublažava hiperpigmentacijske mrlje…

Jedina mana je miris (mada je to vrlo subjektivno) – eterično ulje sjemena mrkve ima težak miris koji je nekima neugodan. Iz tog razloga dobro ga je miješati s drugim uljima ugodnijeg mirisa, za one koji su osjetljivi na to.

Pročitajte više o eteričnom ulju sjemena mrkve.

Eterično ulje ružinog drveta
Vjerojatno ćete prvo primijetiti vrlo ugodan miris ulja ružinog drveta. Dragocjeno ulje ne privlači pažnju samo mirisom, ono ima višestruko korisno djelovanje. Regenerira, sprječava preuranjeni nastanak bora, steže tkivo, a istovremeno povoljno djeluje i na masnu i problematičnu kožu s aknama i prištićima.

Konzervans Geogard 221/Cosgard
Mikrobiološki konzervans, iako je sintetski, odobren je za korištenje u eko- kozmetici. Ima protugljivično i antibakterijsko djelovanje širokog sprektra. Sprječava kvarenje kozmetičkih pripravaka koji sadrže vodu.

Pročitajte više o konzervansu Geogard 221.

U pravilu ne preporučujemo proizvođače, trgovačke marke i prodajna mjesta pribora i sirovina za izradu prirodne kozmetike.

Ukoliko naiđete na preporuku (poveznicu na proizvod, trgovački naziv, prodajno mjesto), to je isključivo naša dobronamjerna sugestija za koju Plantagea nije plaćena.

Ukoliko u preporuke uključimo i naše partnere (partnerski ili affiliate marketing), to ćemo i naglasiti kako biste znali da se radi o plaćenoj reklami.

Broj sastojaka

11

Vrijeme izrade

30 minuta

Trošak materijala

29,00 kuna ≈ 3,85 €
(Ovo je preporučeni trošak materijala, krajnji iznos ovisi o odabranim proizvođačima/prodavačima sirovina)

FORMULACIJA ZA 50 GRAMA KREME

Za zamjenske sastojke pogledajte popis niže*
FazaSastojak%Masa [g]
A
(masna faza)
Biljno ulje buriti*3,00 %1,50 grama
Biljno ulje sjemenki maline5,00 %2,50 grama
Biljno ulje sjemenki rajčice5,00 %2,50 grama
Cetiol C5*3,00 %1,50 grama
Emulgator Olivem 1000*6,00 %3,00 grama
B
(vodena faza)
Hidrolat hamamelis*75,60 %37,80 grama
C
(dodaci)
Kompleks pululan/sorbitol1,00 %0,50 grama
Bisabolol0,40 %0,20 grama (otprilike 5 kapi)
Eterično ulje sjemena mrkve0,10 %0,05 grama (otprilike 2 kapi)
Eterično ulje ružinog drveta*0,30 %0,15 grama
(otprilike 7 kapi)
Konzervans Geogard 221/Cosgard0,60 %0,30 grama

OPIS IZRADE

 1. Izvažite fazu A (masnu fazu – biljna ulja, Cetiol C5 i emulgator) u jednu staklenu čašicu. (Napomena 1)
 2. Izvažite fazu B (vodenu fazu – hidrolat) u drugu staklenu čašicu.
 3. Stavite obje čašice u vodenu kupelj i zagrijavajte dok obje faze ne dosegnu oko 70 °C. (Napomena 2)
 4. Kada temperatura dosegne 70 °C, izvadite obje čašice iz vodene kupelji. Polako ulijevajte fazu B (vodenu fazu) u fazu A (masnu fazu), istovremeno neprekidno miješajući žličicom.
 5. Miješajte otprilike 3-4 minute, dok se smjesa ne emulgira. (Napomena 3)
 6. Nastavite miješati i stavite čašicu u hladnu vodenu kupelj (lončić s hladnom (ne ledenom!) vodom). Miješajući, ostavite čašicu u hladnoj kupelji još otprilike 1-2 minute.
 7. Izvadite čašicu iz hladne vodene kupelji, malo pobrišite vanjsku stijenku čašice te je položite na vagu. Vrijeme je za dodatke.
 8. Uz pažljivo vaganje, odmjerite svaki dodatak (prvo kompleks pululan/sorbitol, zatim bisabolol, konzervans, eterična ulja). Nakon svakog zasebnog dodatka, promiješajte kremu žličicom. (Napomena 4)
 9. Nakon što ste dodali sve sastojke, još jednom dobro promiješajte kremu i ulijte je u kozmetički lončić.
 10. Lončić nemojte još zatvarati, ostavite ga otvorenim sve dok se krema u potpunosti ne ohladi. (Napomena 5)
Masna i vodena faza kreme

NAPOMENE

 1. Ukoliko koristite čašice različitih volumena (100 i 150 ml), masnu fazu odvažite u veću čašicu.
 2. Mali trik kod mjerenja temperature: kada vidite da se emulgator otopio uronite termometar u čašicu s hidrolatom (pazite da je termometar dobro dezinficiran alkoholom). Ostavite obje faze/čašice u vodenoj kupelji dok temperatura hidrolata ne dosegne 70 °C.
 3. Vrijeme potrebno da se smjesa emulgira može se razlikovati ovisno o raznim parametrima (krajnja temperatura, temperatura prostorije, veličina čašica, sirovine, pa čak i nadmorska visina). Emulgator Olivem 1000 ima specifično ponašanje tijekom emulgiranja koje olakšava vizualnu provjeru procesa. Otprilike za jednu minutu miješanja nastat će pomalo neprivlačna „bljuzgasta“ smjesa. Upornim daljnjim miješanjem smjesa postaje glatka – tada znate da je proces emulgiranja gotov.
 4. Kompleks pululan/sorbitol je u praškastom obliku, njega dodajte prvo i pazite da ste dobro izmiješali u kremu, grudice se ne smiju vidjeti.
 5. Dobra praksa za hlađenje i spremanje kreme je: nakon što ulijete kremu u lončić, ostavite je da se u potpunosti ohladi bez zatvaranja lončića, nakon toga zatvorite lončić poklopcem i ostavite još nekoliko sati (ili preko noći) na sobnoj temperaturi. Nakon toga, ukoliko želite, kremu možete spremiti u hladnjak.

*ZAMJENSKI (ALTERNATIVNI) SASTOJCI

Biljno ulje buriti
Buriti se može zamijeniti nekim drugim uljem bogatim karotenoidima, poput pasjeg trna (pulpa ili sjemenke) ili macerata mrkve. Ako se odlučite za pulpu pasjeg trna, smanjite postotak na 1% a povećajte udio ostalih ulja.
Tada će formulacija za masnu fazu izgledati ovako:

 • Biljno ulje pulpa pasjeg trna – 1,00%
 • Biljno ulje sjemenki maline – 7,00%
 • Biljno ulje sjemenki rajčice – 5,00%
 • Cetiol C5 – 3,00%
 • Emulgator Olivem 1000 – 6%

Cetiol C5
Funkcija ovog emolijenta/pojačivača apsorpcije u kremi je glatkoća, kako kreme tako i kože lice nakon nanošenja. Umjesto Cetiola C5 možete koristiti Natura Plantsil (INCI: Hydrogenated Ethylhexyl Olivate and, Hydrogenated Olive Oil Unsaponifiables)

Emulgator Olivem 1000
Ovaj emulgator možete zamijeniti emulgatorom Plantasens® HE20 (INCI: Cetearyl Glucoside, Sorbitan Olivate) ili Olive Emulsifier (INCI: Cetearyl Glucoside, Sorbitan Olivate, Cetearyl Alcohol).

Hidrolat hamamelis
Ako više volite dublje, zagasitije mirise, možete umjesto hamamelisa iskoristiti hidrolat sjemena mrkve, koji je odličan hidrolat za korištenje tijekom ljeta.

Eterično ulje ružinog drveta
Eterično ulje ružinog drveta možete zamijeniti eteričnim uljem drva ho. Dobit ćete odličnu kremu, mada ponešto inferiornijeg mirisa (koje će samo najbaždareniji nosovi prepoznati).

NAMJENA

Krema je namijenjena normalnu i mješovitu kožu, kao i za oštećenu kožu, kao dnevna krema.

Kod suhe kože, može se koristiti kao dnevna krema uz eventualni dodatak uljnog seruma koji se nanosi na kožu prije kreme.

Dobra kombinacije kod normalne kože koja teži k suhoj je: koristiti ovu kremu kao dnevnu njegu, a kremu cupuaçu, palmarosa i lavanda kao noćnu njegu.

Zbog svojih sastojaka, krema se može koristiti i kao primer (zaglađuje kožu i priprema je za nanošenje dekorativne kozmetike).

Kao i sve kreme za lice, može se koristiti kao krema za ruke.

KORIŠTENJE

Kremu nanesite na čistu kožu lica, vrata i dekoltea. Lagano umasirajte dok se u potpunosti ne upije.

Može se nanositi u kombinaciji s gel ili uljnim serumima i tonicima, tada prvo nanesite tonik, zatim serum a nakon toga kremu.

Prijedlog korištenja za normalnu kožu: kao dnevna krema, a za noćnu njegu koristite kremu cupuaçu, palmarosa i lavanda kao noćnu njegu.

Prijedlog korištenja za suhu kožu: kao dnevna krema, uz korištenje uljnog seruma koji se nanosi prije kreme.

ČUVANJE I ROK TRAJANJA

Kremu treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Procijenjeni rok trajanja je oko 6 mjeseci u hladnjaku i oko 3 mjeseca izvan hladnjaka.

Uzmite u obzir da rok trajanja ovisi u o uvjetima čuvanja.

UPOZORENJA

Kremu nemojte nanositi na oštećenu kožu. Izbjegavajte područje oko očiju.

Uvijek napravite test prije korištenja svakog novog kozmetičkog pripravka, naročito ako imate osjetljivu kožu. Malu količinu kreme nanesite na unutarnju stranu lakta ili na zapešće i dobro utrljajte. Pratite reakcije kože tijekom 24 sata. Ukoliko se ne pojave nikakve nepoželjne reakcije, kremu možete koristiti.

Gotova krema

DODATNO

Možda ste primijetili da se kod potrebnog pribora i kod uputa za izradu kreme ne spominje kozmetički mikser. On zaista nije potreban da bi krema dobro ispala, sasvim je dovoljno ručno miješanje žličicom. Naravno, ako ga želite koristiti, možete.

Kod korištenja emulgatora Olivem 1000, uvijek pazite da je krema potpuno emulgirana i glatka prije nego što je stavite u hladnu kupelj. Također, temperatura treba doći do 70 °C, u protivnom mogu ostati sitni komadići neotopljenog emulgatora.

Formulacija i mase sastojaka su namijenjene za kremu od 50 grama, no kod izrade uvijek malo gubite i krajnja masa kreme koju ćete izliti u lončić neće biti 50 grama, već nekoliko grama manje. Ako želite iz nekog razloga napraviti proizvod koji je točno 50 grama, tada povećajte količinu svake sirovine za 10%.

Kod vaganja i baratanja sirovinama, ne zaboravite da će urednost doprinijeti duljem trajanju sirovina (naravno, i krajnjeg proizvoda). Naročito pazite kada koristite tekuće sirovine iz bočice (biljna ulja, eterična ulja, tekući dodaci) da obavezno dobro pobrišete navoj boce papirnatim ručnikom.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top