Makadamija

makadamija

Macadamia integrifolia Maiden et Betche, Protaceae

INCI: MACADAMIA INTEGRIFOLIA SEED OIL

Namjena: ulja za njegu, kreme

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: palmitoleinska kiselina

Moja opaska: ugodno i brzoupijajuće ulje, primjenjivo u mnogim recepturama

Oralna uporaba: prava delicija. Ne hranite pse s makadamijom, ona je za njih toksična.

Tko je od vas probao namaz makadamije shvatit će što znači opsesija ovim egzotičnim oraščićem. Nakon što ga probate sve nutele i slični namazi završavaju u smeću. Počastite svoju kožu tom slasnom namirnicom iz koje se dobiva vrlo lagano, blijedo ulje neponovljive teksture i osjećaja na koži. U engleskoj literaturi su ga prozvali vanishing oil, ulje koje nestaje, zbog svoje sposobnosti brzog prodora kroz kožu. Čak i vrlo masna koža nesklona upijanju ulja, poklekne i rado ga upija. Ovisno o proizvođaču ulje može imati nježan, blago orašast miris ali i vrlo snažan miris koji više podsjeća na hranu, nego na kozmetiku. Koje ćete koristiti ovisi o vama. Ja osobno više volim ulja diskretnijeg mirisa u kojem mogu doći do izražaja eterična ulja. Zatražite od prodavača uzorak da probate intenzitet mirisa. Ulje makadamije se u aromaterapiji rado koristi kao nosač eteričnih ulja koja djeluju na dublje slojeve kože, primjerice, u uljima protiv celulita. U smjesi sa uljima koja se sporije upijaju, poput boražine, ubrzat će prolazak u dublje slojeve kože.

Palmitoleinskoj kiselini polako se smanjuje koncentracija u koži tijekom godina, premda nije esencijalna kiselina i organizam je sam može sintetizirati. Gle čuda, makadamija sadrži relativno velike količine ove masne kiseline pa će makadamijino ulje biti koristan dodatak u njezi zrele kože. Imajući na umu kako druga ulja za njegu zrele kože, poput konoplje, argana i sličnih ulja, budu “teža” i polakše se upijaju, vidimo ovdje svu prednost makadamije koja će, ne samo ubrzati prodor takvih ulja već će i metabolički nahraniti kožu. S druge strane, lako upijanje ovog ulja čini ga pogodnim i za mješovitu i masnu kožu, pogotovo u smjesi s uljima lješnjaka ili uljem sjemenki grožđa. Osim palmitoleinske kiseline, makadamija sadrži skvalen. On se ne nalazi u impresivnim količinama (72-171 mg/kg), ali vjerojatno sinergizira s drugim spojevima u povoljnom djelovanju na kosu i vlasište. Sadrži relativno malo tokotrienola (31.92 mg/kg). Prisutni su α- δ- i γ-tokotrienoli, ali u vrlo varijabilnim udjelima ovisno o godini uroda, što govori da klimatski čimbenici snažno utječu na ove spojeve (8). Ovakvu pojavu srećemo opisanu i kod shea maslaca. Dva opisana rada pokazuju kako se tokoferoli ne nalaze u ulju makadamije.

Makadamija je fino ulje i za spravljanje macerata ljekovitih biljaka (centela, kantarion, neven, gavez, brđanka), jer se brzo upija i lako odnosi ljekovite tvari u kožu. No, s obzirom na niski udio antioksidansa obavezno konzervirajte CO2 ekstraktom ružmarina.

Makadamija se odlično nadopunjuje raznim uljima. U domeni anti-age kozmetike evo prijedloga načina razmišljanja: makadamija (palmitoleinska kiselina), oko 1% pulpe pasjeg trna (karotenoidi), oko 20% ulja europske brusnice (da “pojačamo” α-linolensku i linolnu kiselinu i povećamo hranjivost). Vrlo vrlo lagane teksture postići ćemo kombinacijom kukuija i makadamije uz fino komplemetiranje masnih kiselina (opet palmitoleinska + α-linolenska kiselina), a ako sve začinite s 10% ulja sjemenki nara (punicična kiselina), dobit ćete pravu poslasticu.

Ništa manje važno: ovo ulje je izvrsno za prehranu, bilo u intrigantnim salatama, bilo u vrhunskim kolačima.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeBistro ulje vrlo blijedo žute do žute boje, karakterističnog okusa i mirisa koje može biti manje ili više intenzivnog okusa ploda makadamije.
BojaVrlo blijedo žuta do žuta.
Relativna gustoća0.905 - 0.920
Apsorbancija na 270 nmnajviše 0.3
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Udio masnih kiselina (%)
C12:0 laurinska kiselinanajviše 0.1
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.1
C16:0 palmitinska kiselina5.0 – 11.0
C16:1 palmitoleinska kiselina15.0 – 30.0
C18:0 stearinska kiselina2.0 – 4.5
C18:1 oleinska kiselina55.0 – 65.0
C18:2 linolna kiselina1.0 – 8.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0
C20:0 arahidična kiselina1.3 – 3.5
C20:1 eikozenska kiselina1.0 – 4.0
C22:0 behenična kiselinanajviše 1.0
C22:1 erucična kiselinanajviše 1.0
C24:0 lignocerična kiselinanajviše 1.0

*temeljem proizvođača i referenci.

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top