Makadamija

makadamija

Macadamia integrifolia Maiden et Betche, Protaceae

INCI: MACADAMIA INTEGRIFOLIA SEED OIL

Namjena: ulja za njegu, kreme

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: palmitoleinska kiselina

Moja opaska: ugodno i brzoupijajuće ulje, primjenjivo u mnogim recepturama

Oralna uporaba: prava delicija. Ne hranite pse s makadamijom, ona je za njih toksična.

Tko je od vas probao namaz makadamije shvatit će što znači opsesija ovim egzotičnim oraščićem. Nakon što ga probate sve nutele i slični namazi završavaju u smeću. Počastite svoju kožu tom slasnom namirnicom iz koje se dobiva vrlo lagano, blijedo ulje neponovljive teksture i osjećaja na koži. U engleskoj literaturi su ga prozvali vanishing oil, ulje koje nestaje, zbog svoje sposobnosti brzog prodora kroz kožu. Čak i vrlo masna koža nesklona upijanju ulja, poklekne i rado ga upija. Ovisno o proizvođaču ulje može imati nježan, blago orašast miris ali i vrlo snažan miris koji više podsjeća na hranu, nego na kozmetiku. Koje ćete koristiti ovisi o vama. Ja osobno više volim ulja diskretnijeg mirisa u kojem mogu doći do izražaja eterična ulja. Zatražite od prodavača uzorak da probate intenzitet mirisa. Ulje makadamije se u aromaterapiji rado koristi kao nosač eteričnih ulja koja djeluju na dublje slojeve kože, primjerice, u uljima protiv celulita. U smjesi sa uljima koja se sporije upijaju, poput boražine, ubrzat će prolazak u dublje slojeve kože.

Palmitoleinskoj kiselini polako se smanjuje koncentracija u koži tijekom godina, premda nije esencijalna kiselina i organizam je sam može sintetizirati. Gle čuda, makadamija sadrži relativno velike količine ove masne kiseline pa će makadamijino ulje biti koristan dodatak u njezi zrele kože. Imajući na umu kako druga ulja za njegu zrele kože, poput konoplje, argana i sličnih ulja, budu “teža” i polakše se upijaju, vidimo ovdje svu prednost makadamije koja će, ne samo ubrzati prodor takvih ulja već će i metabolički nahraniti kožu. S druge strane, lako upijanje ovog ulja čini ga pogodnim i za mješovitu i masnu kožu, pogotovo u smjesi s uljima lješnjaka ili uljem sjemenki grožđa. Osim palmitoleinske kiseline, makadamija sadrži skvalen. On se ne nalazi u impresivnim količinama (72-171 mg/kg), ali vjerojatno sinergizira s drugim spojevima u povoljnom djelovanju na kosu i vlasište. Sadrži relativno malo tokotrienola (31.92 mg/kg). Prisutni su α- δ- i γ-tokotrienoli, ali u vrlo varijabilnim udjelima ovisno o godini uroda, što govori da klimatski čimbenici snažno utječu na ove spojeve (8). Ovakvu pojavu srećemo opisanu i kod shea maslaca. Dva opisana rada pokazuju kako se tokoferoli ne nalaze u ulju makadamije.

Makadamija je fino ulje i za spravljanje macerata ljekovitih biljaka (centela, kantarion, neven, gavez, brđanka), jer se brzo upija i lako odnosi ljekovite tvari u kožu. No, s obzirom na niski udio antioksidansa obavezno konzervirajte CO2 ekstraktom ružmarina.

Makadamija se odlično nadopunjuje raznim uljima. U domeni anti-age kozmetike evo prijedloga načina razmišljanja: makadamija (palmitoleinska kiselina), oko 1% pulpe pasjeg trna (karotenoidi), oko 20% ulja europske brusnice (da “pojačamo” α-linolensku i linolnu kiselinu i povećamo hranjivost). Vrlo vrlo lagane teksture postići ćemo kombinacijom kukuija i makadamije uz fino komplemetiranje masnih kiselina (opet palmitoleinska + α-linolenska kiselina), a ako sve začinite s 10% ulja sjemenki nara (punicična kiselina), dobit ćete pravu poslasticu.

Ništa manje važno: ovo ulje je izvrsno za prehranu, bilo u intrigantnim salatama, bilo u vrhunskim kolačima.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro ulje vrlo blijedo žute do žute boje, karakterističnog okusa i mirisa koje može biti manje ili više intenzivnog okusa ploda makadamije.
BojaVrlo blijedo žuta do žuta.
Relativna gustoća0.905 - 0.920
Apsorbancija na 270 nmnajviše 0.3
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Udio masnih kiselina (%)
C12:0 laurinska kiselinanajviše 0.1
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.1
C16:0 palmitinska kiselina5.0 – 11.0
C16:1 palmitoleinska kiselina15.0 – 30.0
C18:0 stearinska kiselina2.0 – 4.5
C18:1 oleinska kiselina55.0 – 65.0
C18:2 linolna kiselina1.0 – 8.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0
C20:0 arahidična kiselina1.3 – 3.5
C20:1 eikozenska kiselina1.0 – 4.0
C22:0 behenična kiselinanajviše 1.0
C22:1 erucična kiselinanajviše 1.0
C24:0 lignocerična kiselinanajviše 1.0

*temeljem proizvođača i referenci.

Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.