Macadamia integrifolia Maiden et Betche, Protaceae
INCI: MACADAMIA INTEGRIFOLIA SEED OIL
Namjena: ulja za njegu, kreme
Cijena: relativno jeftino ulje
Tajna ljekovitosti: palmitoleinska kiselina
Moja opaska: ugodno i brzoupijajuće ulje, primjenjivo u mnogim recepturama
Oralna uporaba: prava delicija. Ne hranite pse s makadamijom, ona je za njih toksična.
Tko je od vas probao namaz makadamije shvatit će što znači opsesija ovim egzotičnim oraščićem. Nakon što ga probate sve nutele i slični namazi završavaju u smeću. Počastite svoju kožu tom slasnom namirnicom iz koje se dobiva vrlo lagano, blijedo ulje neponovljive teksture i osjećaja na koži. U engleskoj literaturi su ga prozvali vanishing oil, ulje koje nestaje, zbog svoje sposobnosti brzog prodora kroz kožu. Čak i vrlo masna koža nesklona upijanju ulja, poklekne i rado ga upija. Ovisno o proizvođaču ulje može imati nježan, blago orašast miris ali i vrlo snažan miris koji više podsjeća na hranu, nego na kozmetiku. Koje ćete koristiti ovisi o vama. Ja osobno više volim ulja diskretnijeg mirisa u kojem mogu doći do izražaja eterična ulja. Zatražite od prodavača uzorak da probate intenzitet mirisa. Ulje makadamije se u aromaterapiji rado koristi kao nosač eteričnih ulja koja djeluju na dublje slojeve kože, primjerice, u uljima protiv celulita. U smjesi sa uljima koja se sporije upijaju, poput boražine, ubrzat će prolazak u dublje slojeve kože.
Palmitoleinskoj kiselini polako se smanjuje koncentracija u koži tijekom godina, premda nije esencijalna kiselina i organizam je sam može sintetizirati. Gle čuda, makadamija sadrži relativno velike količine ove masne kiseline pa će makadamijino ulje biti koristan dodatak u njezi zrele kože. Imajući na umu kako druga ulja za njegu zrele kože, poput konoplje, argana i sličnih ulja, budu “teža” i polakše se upijaju, vidimo ovdje svu prednost makadamije koja će, ne samo ubrzati prodor takvih ulja već će i metabolički nahraniti kožu. S druge strane, lako upijanje ovog ulja čini ga pogodnim i za mješovitu i masnu kožu, pogotovo u smjesi s uljima lješnjaka ili uljem sjemenki grožđa. Osim palmitoleinske kiseline, makadamija sadrži skvalen. On se ne nalazi u impresivnim količinama (72-171 mg/kg), ali vjerojatno sinergizira s drugim spojevima u povoljnom djelovanju na kosu i vlasište. Sadrži relativno malo tokotrienola (31.92 mg/kg). Prisutni su α- δ- i γ-tokotrienoli, ali u vrlo varijabilnim udjelima ovisno o godini uroda, što govori da klimatski čimbenici snažno utječu na ove spojeve (8). Ovakvu pojavu srećemo opisanu i kod shea maslaca. Dva opisana rada pokazuju kako se tokoferoli ne nalaze u ulju makadamije.
Makadamija je fino ulje i za spravljanje macerata ljekovitih biljaka (centela, kantarion, neven, gavez, brđanka), jer se brzo upija i lako odnosi ljekovite tvari u kožu. No, s obzirom na niski udio antioksidansa obavezno konzervirajte CO2 ekstraktom ružmarina.
Makadamija se odlično nadopunjuje raznim uljima. U domeni anti-age kozmetike evo prijedloga načina razmišljanja: makadamija (palmitoleinska kiselina), oko 1% pulpe pasjeg trna (karotenoidi), oko 20% ulja europske brusnice (da “pojačamo” α-linolensku i linolnu kiselinu i povećamo hranjivost). Vrlo vrlo lagane teksture postići ćemo kombinacijom kukuija i makadamije uz fino komplemetiranje masnih kiselina (opet palmitoleinska + α-linolenska kiselina), a ako sve začinite s 10% ulja sjemenki nara (punicična kiselina), dobit ćete pravu poslasticu.
Ništa manje važno: ovo ulje je izvrsno za prehranu, bilo u intrigantnim salatama, bilo u vrhunskim kolačima.
Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike | |
---|---|
Organoleptičke karakteristike | Bistro ulje vrlo blijedo žute do žute boje, karakterističnog okusa i mirisa koje može biti manje ili više intenzivnog okusa ploda makadamije. |
Boja | Vrlo blijedo žuta do žuta. |
Relativna gustoća | 0.905 - 0.920 |
Apsorbancija na 270 nm | najviše 0.3 |
Kiselinski broj mg KOH/g | najviše 4.0 |
Peroksidni broj mEq O2/Kg | najviše 10.0 |
Udio masnih kiselina (%) | |
C12:0 laurinska kiselina | najviše 0.1 |
C14:0 miristinska kiselina | najviše 0.1 |
C16:0 palmitinska kiselina | 5.0 – 11.0 |
C16:1 palmitoleinska kiselina | 15.0 – 30.0 |
C18:0 stearinska kiselina | 2.0 – 4.5 |
C18:1 oleinska kiselina | 55.0 – 65.0 |
C18:2 linolna kiselina | 1.0 – 8.0 |
C18:3 α-linolenska kiselina | najviše 1.0 |
C20:0 arahidična kiselina | 1.3 – 3.5 |
C20:1 eikozenska kiselina | 1.0 – 4.0 |
C22:0 behenična kiselina | najviše 1.0 |
C22:1 erucična kiselina | najviše 1.0 |
C24:0 lignocerična kiselina | najviše 1.0 |
*temeljem proizvođača i referenci.
Korisne reference
- The Antioxidant Activity and Oxidative Stability of Cold-Pressed Oils. Prescha A, Grajzer M, Dedyk M, Grajeta H. J Am Oil Chem Soc. 2014;91:1291-1301. Epub 2014 May 16.
- Tocopherol and tocotrienol levels of foods consumed in Hawaii. Franke AA, Murphy SP, Lacey R, Custer LJ. J Agric Food Chem. 2007 Feb 7;55(3):769-78.
- Fatty acid profile, tocopherol, squalene and phytosterol content of walnuts, almonds, peanuts, hazelnuts and the macadamia nut. Maguire LS, O’Sullivan SM, Galvin K, O’Connor TP, O’Brien NM. Int J Food Sci Nutr. 2004 May;55(3):171-8.
- Allergic reactions to macadamia nut. Lerch M, Egger C, Bircher AJ. Allergy. 2005 Jan;60(1):130-1. Review.
- Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013 Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor) July 2013, Wiley-Blackwell
- Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
- Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
- Functional lipid characteristics, oxidative stability, and antioxidant activity of macadamia nut (Macadamia integrifolia) cultivars Wall, Marisa M. Food Chemistry , Volume 121 (4) – Aug 15, 2010
- Tocopherols and total phenolics in 10 different nut types Kornsteiner, Margit; Wagner, Karl-Heinz; Elmadfa, Ibrahim Food Chemistry , Volume 98 (2) – Jan 1, 2006