Marula

marula

Sclerocarya birrea (A. Rich.) Hochst., Anacardiaceae

INCI: SCLEROCARYA BIRREA SEED OIL

Namjena: hidratantne kreme i ulja lagane teksture, opća njega kože

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: oleinska kiselina

Moja opaska: ugodno lagano ulje, odlično za uljne serume sastava sličnog drugim uljima s visokim udjelom oleinske kiseline. Popularnost mu raste u zadnjih nekoliko godina.

Oralna uporaba: da, ali vrlo rijetko u razvijenom svijetu

Marula je stablo visoko do 18 metara. Samoniklo je u južnoj Africi, te u području Sahela i na Madagaskaru. Plod sliči na šljivu, zeleno je do žute boje. Jestiva je sama pulpa ploda bogata vitaminom C i koju prehrambena industrija koristi kao pire pulpe, plod, sokove i liker (Amarula). Sjemenke su također prehrambena namirnica, bogate su proteinima i uljem. U prehrani su ju prvi počeli koristiti Bantu. Prije nekoliko godina kozmetičku industriju je zainteresiralo ulje marule koje se dobiva iz sjemenki. Premda nije osobito bogato esencijalnim masnim kiselinama (oleinska kiselina je dominantna) ulje marule plijeni pažnju svojoj egzotičnosti, laganom teksturom i neutralnim mirisom. Kao i svako ulje bogato oleinskom kiselinom pogodno je za sve tipove kože te pomaže u zadržavanju vlažnosti kože. Odlično je kao i osnovno ulje za emulzijske sustave.

Sadržaj tokoferola je iznimno varijabilan. Prema (1) u samo 15 dana nakon dozrijevanja ploda koncentracija tokoferola pada s impresivnih 1,68 g/kg na samo 0,03 g/kg. I druge biljke pokazuju varijacije, ali ne tolike. To govori kako proizvođač mora dobro paziti na vrijeme branja kako bi osigurao optimalne razine vitamina E. Kada ulje ima najveći sadržaj vitamina E, najveći je udio α-tokoferola (1,16 g/kg) i γ-tokoferola (0,37 g/kg). Tijekom perioda kada je plod zreo također pada i udio stearinske kiseline s 15,2% na 8,8%, dok raste udio oleinske (58,9 na 67,3%) i linolne kiseline (4,3 na 5,9%). Udio polifenola raste u tom periodu s 122 g/kg na 226 g/kg. Sadržaj polifenola daje dodatnu stabilnost ulju i naglašava njegov povoljni učinak na kožu.

Marulu bismo mogli usporediti s drugim uljima s oleinskom kiselinom: badem, zeleni čaj/tsubaki, pataua.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeŽuta do zeleno-žuta tekućina karakterističnog mirisa koji podsjeća na bobice.
Relativna gustoća0.910 - 0.925
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 10.0
Saponifikacijski broj180 - 220
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina8.0 - 15.0
C18:0 stearinska kiselina4.0 - 10.0
C18:1 oleinska kiselina65.0 - 75.0
C18:2 linolna kiselina5.0 - 12.0

*temeljem proizvođača i referenci. Treba imati na umu varijabilnost sadržaja: u periodu nakon dozrijevanja pada razina stearinske kiseline i tokoferola, a raste razina oleinske i linolne kiseline i polifenola. Stoga su moguća odstupanja. Tokoferoli (za sada) ne čine dio specifikacija proizvođača premda bi trebali s obzirom na ogromnu varijabilnost. Većina proizvođača preferira viši udio oleinske i linolne kiseline u svojim lotovima.

Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea