Mrkva

uljni macerat mrkva

Daucus carota L., Apiaceae

Jesu li i vama govorili kako je mrkva dobra za vid? Uvijek mi je intrigantno kako su to naši stari znali bez znanja iz kemije i biokemije, daleko prije no što su otkriveni vitamini. Znali su naši stari podosta toga. Vjerojatno ne znate da je običan grincajg, kako ga još uvijek zovu stari urbani kajkavci, prava ljekovita smjesa pomno odabirana stoljećima: mrkva je izvor vitamina A, celer i peršin izvrsno stimuliraju rad bubrega i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, luk štiti od infekcija, a svi zajedno su bogati oligoelementima, poput bakra, cinka i mnogih drugih dragocjenih metala neophodnih našem organizmu. Razmislite stoga koliko je mudrosti satkano u jednoj običnoj, krepkoj povrtnoj juhi. Ima tu još znanstvenih mudrosti za naučiti: najfinije recepture za juhu govore kako je povrće, a pogotovo mrkvu, dobro predinstanti ili blago popržiti na biljnom ulju. Tu mudrost iskoristit ćemo u kozmetici. Naime, spojevi karotenoidi koji mrkvi daju narančastu boju, a od kojih u organizmu nastaje vitamin A, ne tope se u vodi već u ulju. Stoga, da bi se apsorbirali i djelovali, moramo mrkvu podvrći procesu ekstrakcije s biljnim uljem, baš kako su radile naše bake i prabake kuhajući juhu. Ispričavam se ako sam svojim farmaceutskim filozofiranjem uništio romantiku jedne juhe. Ja sam oduvijek volio kuhati i postao sam znanstvenik upravo zbog ljubavi prema kuhanju – je li to ubacivanje začina u juhu, ili ubacivanje gena fluorescentnog zelenog proteina meduza u stanice sisavaca – tko će ga znati što je bitnije i ljepše?

Macerat mrkve jednostavan je za pripravu. Trebat će vam očišćeni korijen mrkve i biljno ulje po želji (suncokret, sezam, badem, marelica, lješnjak…). Kako se koristi i u preparatima za sunčanje, ponekad se može macerirati u relativno skupim uljima sjemenki maline ili čileanskog lješnjaka. Postupak je sljedeći:

  • naribajte korijen mrkve na sitni ribež, rukom ili u nekoj od multipraktik mašina,
  • rasprostrite u tanki sloj i ostavite da se prosuši na zračnom i suhom mjestu tijekom jednog do dva dana, kako u mrkvi ne bi zaostalo previše vode,
  • vrlo rahlo posložite naribanu i prosušenu mrkvu u staklenu čašu,
  • prelijte biljnim uljem tako da biljnog ulja bude 3-5 cm iznad sloja mrkve,
  • ostavite 3-4 tjedna na tamnijem mjestu (nikako ne na direktnom suncu) uz povremeno lagano miješanje,
  • ocijedite.

Nastali macerat će biti blago do intenzivno crvenkasto narančast. Pazite na korak prosušivanja: stavite li odveć vlažnu mrkvu, moglo bi se desiti da vam macerat napadne plijesan. Premda prilikom priprave ovog macerata ne vršimo zagrijavanje, mudro je staviti neki antioksidans.

Macerat mrkve idealan je kao dodatak pripremi kože i u kozmetici za sunčanje. Koži vraća sjaj, djeluje protiv bora pa je idealan za devitaliziranu, blijedu kožu i djeluje kod svih onih stanja kada koži treba vratiti sjaj i blistav ten. Karotenoidi sprečavaju štetne utjecaje zračenja, zagađenog zraka velikih gradova, loših klimatiziranih bolesnih zgrada i svega što čini vašu kožu umornom. U Europskoj uniji macerat mrkve je i dodatak prehrani, popularna prirodna zamjena za razne kapsule za tamnjenje, pije se u dozi od 1 čajne žličice 2-3 x dnevno. Odličan je dodatak i u pakunzima za kosu, dajući vrlo blag crvenkast odbljesak vašoj kosi. Ovo je prva sirovina koja sadrži karotenoide, kasnije ćemo ih spominjati još: macerat urukuma, ulje ploda divlje ruže, pulpe pasjeg trna, ploda buriti palme. Tada ćete se sjetiti najjednostavnijeg od svih pripravaka pristiglog ravno iz kuhinje naših baka.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top