Neven

Calendula officinalis L., Asteraceae

Najčešća asocijacija na melem od nevena govori kako se ova prelijepa biljka vezuje uz proces smirivanja upale. Neven je samozatajni kralj dermokozmetike. On je svima poznata vrtna biljka koja cvate od kasnog proljeća pa sve do duboke jeseni, stoga je dostupan duže vrijeme u godini. Korisne su sorte koje imaju intenzivno narančaste cvjetove.

Korak 1: obrada biljke

Za pripravu nevenovog macerata ne trebaju hektari zasađene biljke, dovoljno vam je malo vrta ili je dovoljno poznavanje nekog tko ima malo čiste zemlje pa da si priskrbite količinu dovoljnu za mnogo litara macerata. Cvjetove berite redovito. U nekim ćete knjigama naći podatak da se macerira cijela biljka. To, po mom mišljenju, a i službenim fitoterapijskim preporukama, nije potrebno. Bere se i macerira isključivo cvijet, odnosno cvat nevena. Naći ćete podatak i da se mora macerirati svježi cvijet nevena. To isto nije točno,  dapače, može biti i pogubno jer izaziva kvarenje, odnosno razvitak plijesni u maceratu.

Ja obično koristim svježe prosušen cvijet. Nakon branja rasprostre se cvijet u jedan sloj u dobro prozračenoj prostoriji bez direktnog izlaganja sunčevom svjetlu, dok se ne osuši. U ljetnim mjesecima ovo kratko sušenje traje četiri do sedam dana. Cvijet se može sušiti i spremati na duže. Stručnjaci u Pierre Fabre su mi rekli da su mjerenjem aktivnih ljekovitih sastojaka utvrdili da se može skladištiti do 3 mjeseca prije maceriranja, no ja više volim da se macerat spravlja od što svježijih suhih cvjetova.

Želite li napraviti tzv. extra superior neven, onda ćete si dati dodatnog truda. Odvojit ćete tzv. “latice” nevena. Botanički se ne radi o laticama već modificiranim cvjetovima, ali ih mi tako zovemo. Posebno fini macerat spravljate upravo od njih, no za to treba stvarno veliki trud koji sliči na već zaboravljeno “čehanje” perja.

Korak 2: odabir biljnog ulja

Komercijalno se nabavlja macerat u maslinovom ulju, bademu i eventualno suncokretu. Probao sam raznorazne kombinacije ulja, od neobičnih poput ricinusa, avokada i jojobe, pa do badema, marelice, sjemenki grožđa, tamanua, oraha i kokosa. Nakon svega probanog zamijetio sam kako je kokos posebno podesan za ekstrakciju. Već u roku nekoliko dana nastaje macerat narančaste boje, a nakon mjesec dana macerat je intenzivno narančast i niti jedan drugi macerat spravljen u drugim uljima se ne može mjeriti u intenzitetu boje. Očito da je ekstrakcija narančastih karotenoida, jednih od ljekovitih spojeva uz faradiol estere, izvrsna. To ne znači da u drugim uljima ekstrakcija nije dobra. Dapače, macerati u bademu, suncokretu ili marelici vrlo su dobri.

Odakle uopće ideja o kokosu? Da bih odgovorio na to pitanje, treba krenuti od tradicionalnih narodnih receptura. Naime, neven se spravljao grijanjem cvjetova nevena u neutralnoj svinjskoj masti. Štogod mislili o tome, svinjska mast se tradicionalno pokazala kao izvrsno sredstvo za ekstrakciju dajući macerate intenzivne boje i dobre ljekovitosti. U današnje doba, kada je sve manje zdravih svinja (odnosno svinja koje nisu odrasle šopane hormonima i antibioticima), htio sam mast zamijeniti prikladnom biljnom varijantom. I naravno, da macerat bude prihvatljiv i veganima. Kako je svinjska mast uglavnom sastavljena od kratkolančanih, zasićenih masnih kiselina poput laurinske, prvi logičan odabir mi je pao na kokos, koji je upravo karakterističan po takvim masnim kiselinama. Ideja iz knjiškog znanja pokazala se izvrsnom. Toliko izvrsnom da danas već neki isto rade veće količine macerata upravo u hladno prešanom i organskom kokosu. Blagi miris kokosa do sada nikom nije predstavljao problem, dapače…

Mali je problem što je hladno prešani kokos po ljeti tekuć, a po zimi krut. Stoga je nezgodno odabrati prikladnu ambalažu za punjenje.

Naravno, ne morate me poslušati u vezi kokosa. Slobodno macerirajte u maslinovom, bademomovom, suncokretovom i drugim uljima.Korak 3: priprema ulja

Budući da je biljni materijal suh i ulje se ne izlaže suncu, to je daleko manji stres za ulje. Stoga eventualno konzerviranje prepuštam vašem odabiru. Kokos je kao ulje bogato zasićenim masnim kiselinama i iznimno je stabilan. Ipak, razmislite o dodavanju konzervansa iz dva razloga:

  • antioksidansi će zaštiti druga biljna ulja koja nisu toliko stabilna poput kokosa, poput marelice, badema i suncokreta
  • oni će zaštititi i aktivne spojeve (karotenoide i faradiol estere) iz nevena
Korak 4: postupak maceriranja

Cvjetovi se maceriraju, poput kantariona, u kemijskim čašama ili staklenkama za zimnicu. Suhi cvjetovi (ili latice za extra superior neven) se pritisnu rukama kako bi bili kompaktniji i potom se preliju s biljnim uljem tako da ulja bude 3-4 cm iznad razine cvjetova. Čaše se hermetički zatvore parafilmom ili kućnom plastičnom folijom, dok se čaše za zimnicu jednostavno zatvore poklopcem. Uz povremeno miješanje (2-3x tjedno), maceracija traje 4-6 tjedana. Za razliku od gospine trave, neven nije potrebno macerirati na suncu. Nije niti dobro da bude na suncu jer su spojevi osjetljivi na intenzivno izlaganje sunčevim zrakama. Dovoljna je topla prostorija pa je dobro macerirati u ljetnim mjesecima.

Nakon što se završi proces maceriranja, cijeđenje se vrši na isti način kao i kod kantariona. U ovom slučaju sugeriram upotrebu malih preša (“za čvarke”), jer su cvjetovi nevena, za razliku od kantariona, daleko čvršći i teže se prešaju rukama. Jedna od prednosti nevenovog macerata je to što je odmah prilično bistar. Kako je materijal suh, nema nikakve potrebe za dodavanjem sredstava za sušenje.

Ipak, ostavite ga nakon cijeđenja još tjedan dana da se slegne pelud i manje nečistoće, a potom ulijte u tamne posude da odvojite talog. Imajte na umu: macerat u kokosu je u zimskim mjesecima krutina te pazite da ga stavite u prikladne posudice iz koji se može uzimati.

Djelovanje macerata nevena

Macerat nevena ima brojne primjene, neke od njih slične su kantarionu. Štiti nježnu kožu beba i male djece i smiruje nadražaje i upale, obavezan je dodatak kozmetici kod raznih kožnih tegoba poput seboroičnog dermatitisa, potiče regeneraciju kože nakon opekotina ili drugih oblika oštećenja. Dodaje se u balzame za usne, pogotovo kod osoba koje su vrlo osjetljive na djelovanje hladnoće i sunca. Svim dojiljama je poznat blagotvoran utjecaj na bradavice iritirane ili oštećene dojenjem. Koristi se i u svakodnevnoj njezi, a od kvalitetnog nevena nastaju intenzivno žute kreme i mlijeka za svakodnevnu njegu lica i tijela. Za razliku od macerata kantariona, koji se koristi i za tegobe zglobova i mišića, macerat nevena je potpuno posvećen koži.

Moram priznati da sam se uvijek pitao kako je moguće dobiti bijelu kremu od macerata nevena. Na žalost, vrlo lako možete naći takve kreme na tržištu. Vrhunac je bila “krema od nevena” koju sam dobio na probu, a koja je sadržavala vazelin s mentolom. I ništa više. Nije došao samo meni. Prodavao se turistima na obali i još me sram kad se sjetim da će turisti nositi iz naše lijepe zemlje prijevaru kao suvenir.

Kvalitetan macerat nevena obično je i skup pa se doista nadam kako sada imate motiv da sami spremate svoj vlastiti macerat, skrojen prema vašim željama.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top