Noćurak

noćurak

Oenothera biennis L. Onagraceae

INCI: OENOTHERA BIENNIS OIL

Namjena: lijek za kožu, za suhu kožu, kod raznih upalnih bolesti kože, atopija

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: γ-linolenska kiselina (GLA)

Moja opaska: ulje – profesionalac u kozmetici s velikim ugledom i iskustvom. Kao i boražina, nezamjenjivo za upalne bolesti kože osim akni. Ne zaboraviti primjenu iznutra!

Oralna uporaba: zlatni standard u oralnoj primjeni ulja, od atopije do psorijaze (oralno i kod akni), ali i za ljepotu iznutra.

Ovdje ću biti kratak i jasan i bez puno filozofiranja. Noćurak je simbol uspjeha prirodnih tvari u dermokozmetičkoj primjeni, jedno od ulja kojeg su i prije već upoznali dermatolozi. Ako i jednog dana noćurak zamijene neka druga ulja, treba mu podignuti spomenik kao i Albertu Einsteinu. Kao i Einstein u fizici, noćurak nam je otvorio sasvim novu dimenziju shvaćanja biokemije masnih kiselina van standardnog koncepta esencijalnih masnih kiselina. O mehanizmu djelovanja γ-linolenske kiseline već je rečeno jako puno i u poglavlju o masnim kiselinama i o boražini.

Noćurak se, kao i boražina, koristi u dermokozmetičkim preparatima za njegu suhe i atopične kože, kod psorijaze, ali općenito u njezi kože kada joj je potrebna intenzivna ishrana. Vrlo je koristan u “anti age” kozmetici. Kao i boražina, na koži ostavlja pomalo “metalni” miris koji je srećom dovoljno diskretan. Odlično ga je kombinirati s uljima bogatim α-linolenskom kiselinom a koja se brzo upijaju, kao što su kukui i inka orah. Uz malo pulpe pasjeg trna, začas dobijete iznimno hranjiv serum za lice. Ako ga koristite u emulzijskim sustavima, ne zaboravite ga konzervirati CO2 ekstraktom ružmarina jer sadrži jako puno polinezasićenih masnih kiselina. Uglavnom se ne koristi kod akni i masne kože, ali tu može biti koristan iznutra.

Noćurak je spasitelj kože u pravom smislu riječi. Ne zaboravite i njegovu oralnu uporabu, tu vrijedi čak i više no u kozmetici.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra žuta do žuto zelena tekućina. Karakterističnog blagog mirisa.
Relativna gustoća0.921 - 0.931
Indeks loma svjetla na 20 °C1.476 – 1.482
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  8.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 2.5
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina5.0 – 7.0
C18:0 stearinska kiselina1.0 – 3.0
C18:1 oleinska kiselina5.0 – 10.0
C18:2 linolna kiselina68.0 – 76.0
C18:3 γ-linolenska kiselinanajmanje 9.0
Druge masne kiseline1.0 – 3.0
*prema Ph. Eur.
Korisne reference

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.