Noćurak

noćurak

Oenothera biennis L. Onagraceae

INCI: OENOTHERA BIENNIS OIL

Namjena: lijek za kožu, za suhu kožu, kod raznih upalnih bolesti kože, atopija

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: γ-linolenska kiselina (GLA)

Moja opaska: ulje – profesionalac u kozmetici s velikim ugledom i iskustvom. Kao i boražina, nezamjenjivo za upalne bolesti kože osim akni. Ne zaboraviti primjenu iznutra!

Oralna uporaba: zlatni standard u oralnoj primjeni ulja, od atopije do psorijaze (oralno i kod akni), ali i za ljepotu iznutra.

Ovdje ću biti kratak i jasan i bez puno filozofiranja. Noćurak je simbol uspjeha prirodnih tvari u dermokozmetičkoj primjeni, jedno od ulja kojeg su i prije već upoznali dermatolozi. Ako i jednog dana noćurak zamijene neka druga ulja, treba mu podignuti spomenik kao i Albertu Einsteinu. Kao i Einstein u fizici, noćurak nam je otvorio sasvim novu dimenziju shvaćanja biokemije masnih kiselina van standardnog koncepta esencijalnih masnih kiselina. O mehanizmu djelovanja γ-linolenske kiseline već je rečeno jako puno i u poglavlju o masnim kiselinama i o boražini.

Noćurak se, kao i boražina, koristi u dermokozmetičkim preparatima za njegu suhe i atopične kože, kod psorijaze, ali općenito u njezi kože kada joj je potrebna intenzivna ishrana. Vrlo je koristan u “anti age” kozmetici. Kao i boražina, na koži ostavlja pomalo “metalni” miris koji je srećom dovoljno diskretan. Odlično ga je kombinirati s uljima bogatim α-linolenskom kiselinom a koja se brzo upijaju, kao što su kukui i inka orah. Uz malo pulpe pasjeg trna, začas dobijete iznimno hranjiv serum za lice. Ako ga koristite u emulzijskim sustavima, ne zaboravite ga konzervirati CO2 ekstraktom ružmarina jer sadrži jako puno polinezasićenih masnih kiselina. Uglavnom se ne koristi kod akni i masne kože, ali tu može biti koristan iznutra.

Noćurak je spasitelj kože u pravom smislu riječi. Ne zaboravite i njegovu oralnu uporabu, tu vrijedi čak i više no u kozmetici.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeBistra žuta do žuto zelena tekućina. Karakterističnog blagog mirisa.
Relativna gustoća0.921 - 0.931
Indeks loma svjetla na 20 °C1.476 – 1.482
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  8.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 2.5
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina5.0 – 7.0
C18:0 stearinska kiselina1.0 – 3.0
C18:1 oleinska kiselina5.0 – 10.0
C18:2 linolna kiselina68.0 – 76.0
C18:3 γ-linolenska kiselinanajmanje 9.0
Druge masne kiseline1.0 – 3.0
*prema Ph. Eur.
Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top