Odabir sastojaka prema funkcionalnosti

Regeneracija kože (manje ozljede, udarci, manje opekotine, postoperativna primjena)

Biljna uljaUljni maceratiEterična uljaCO2 ekstrakti
tamanukantarionsjeme mrkveneven
plod divlje ružegotu kolalavanda pravabrđanka
pasji trn, sjemenke i pulpgavezružmarin ct verbenonnjemačka kamilica
narbrđanka (arnika)smiljemrkva
bakuritepezkohuitenjemačka kamilica
pšenične kliceneven
ranjenik
stolisnik

“Anti age” sastojci

Anti age biljna ulja uglavnom pripadaju su bogata esencijalnim masnim kiselinama uključujući i α-linolenski kiselinu (inka orah, kukui), ili sadrže karotenoide (plod divlje ruže, pasji trn, buriti) ili zanimljive tokoferole i tokotrienole (brusnica američka, pšenične klice) ili su vrlo bogata sterolima (indijska smokva).

Biljna uljaUljni maceratiEterična uljaCO2 ekstrakti
plod divlje ružegotu kolasjeme mrkveneven
pasji trn, sjemenke i pulpasmiljesmiljemrkva
tamanuranjenikbušin
brusnica, američkamrkvatamjanovac arapski
indijska smokva
argan
pšenične klice
buriti
inka orah
kukui

Ulja za suhu kožu

Gotovo sva biljna ulja su dobra za suhu kožu jer pomažu ishrani kože ili djeluju okluzivno. No, postoje ulja koja su se u praksi pokazala vrlo korisnima. Najčešće su to ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama ili fitosterolima. Od okluzivnih ulja najpoznatiji su shea maslac i kakao maslac, premda i drugi maslaci bogati palmitinskom i stearinskom kiselinom pokazuju dobro svojstvo okluzivnosti (vidi tablicu prema masnim kiselinama). Što se tiče macerata, jako puno će ovisiti o tome koje ulje se koristi za maceraciju. Eterična ulja su pomoćni dodatak samim biljnim uljima.

Biljna ulja

Uljni macerati

Eterična uljaCO2 ekstrakti
argangotu kolasjeme mrkvenjemačka kamilica
inka orahsmiljenjemačka kamilicaneven
plod divlje ružesmilje
pasji trn, sjemenkepalmarosa
brusnica, europskageraniji
kukuiruža
lubenica, sjemenke
shea maslac
kakao maslac
baobab
riža
sjetveni podlanak
konoplja
pšenične klice

Ulja za njegu kože atopičara

Kod atopičara, djece ili odraslih, po mogućnosti izbjegavamo eterična ulja te potencijalno alergena ulja: sezam, lješnjak, badem, brazilski orah, marelica, suncokret i brojna druga ulja koja se često koriste u kozmetici.

Zlatni standard za njegu kože atopičara je shea maslac, te ulja bogata γ-linolenskom kiselinom (boražina, noćurak, trputasta lisičina, sjemenke ribiza). Neki macerati se također koriste (neven, stolisnik) ali uz određenu dozu opreza jer pripadaju obitelji Asteraceae koja kod iznimno osjetljivih ljudi mogu izazvati alergije.

Od ulja bogatih α-linolenskom kiselinom uglavnom se koriste konoplja (koja sadrži i manje razine γ-linolenske kiseline), te sjetveni podlanak.

Ulja za masnu i mješovitu kožu

Postoji relativno manji broj ovakvih ulja, u odnosu na ulja za suhu kožu. Klasika koja se koristi su lješnjak, sjemenke grožđa, jangu, papaja te vosak jojobe. U uljnim smjesama, vosak jojobe se obično koristi u udjelima od 10-20%.

Od eteričnih ulja, uglavnom se koristi mirta kemotip cineol, ružmarin kemotip verbenon te neroli. Ukoliko se pojavljuju akne, koriste se ulja čajevca, manuke i eukaliptusa divesa kemotip piperiton/piperiton oksid. U poglavlju o eteričnim uljima pogledajte sugestije koncentracija ovih ulja i njihove primjene.

Ulja za sunčanje

Već je bilo rečeno kako od ulja ne može očekivati spektakularni zaštitni faktor. Želimo li imati faktor koji prelazi 10, morat ćemo posegnuti za emulzijskim sustavima s cink oksidom i titan dioksidom. Mehanizam kojim biljna ulja ostvaruju svoj učinak su direktna apsorpcija spektra UV-A i/ili UV-B (shea maslac, čileanski lješnjak, malina, karanja), ili protuupalno djelovanje odnosno sprječavanje oštećenja stanica izazvanog UV zrakama (malina zbog γ-tokoferola; buriti, pulpa pasjeg trna, sjemenke rajčice te druga ulja i macerati bogati karotenoidima). Eterična ulja uglavnom se ne koriste u preparatima za sunčanje. Od drugih ekstrakata može nam biti zanimljiv CO2 ekstrakt mrkve.Ulja kod hiperpigmentacija

U današnje doba sklonost hiperpigmentacijama je jednostavno uklopljena u klasifikaciju tipova kože. Od macerata i biljnih ulja koriste se ulja s karotenoidima (plod divlje ruže, pulpa pasjeg trna).
Među europskim dermatolozima macerat gotu kole sve je popularniji kao prirodna aktvna tvar, dok su macerati tratinčice i ljiljana tradicionalno korišteni.
Od eteričnih ulja ističu se ulje sjemenki mrkve i celera.

Ulja za pakunge za kosu

Ulja za pakunge za kosu možemo klasificirati prema kemizmu:

  • ulja bogata laurinskom i miristinskom kiselinom koja brzo prodiru u kosu. To su kokos, babasu, ali i murumuru, ucuuba i tukuma. Obično se koriste u kombinaciji s drugim uljima drugačijeg kemizma.
  • ulja bogata erucičnom kiselinom su sjemenke brokule i abisinija. Odlična su u kombinaciji s uljima s laurinskom kiselinom.
  • ulja bogata skvalenom. To su brazilski orah, amarant i maslinovo ulje. Maslinovo ulje je kod nas stoljećima poznato kao pakung za kosu.
  • ulja bogata palmitoleinskom kiselinom također su odlična za pakunge za kosu, najpoznatije je makadamija, a bakuri je tek na putu da postane zvijezda.
  • ulja drugog kemizma pripadaju različitim klasama. Najpoznatiji i često korišteni su ricinus koji potiče rast kose, te ulje sjemenki maline, argan, chufa i sapote. Sapote, koji sadrži karotenoide, koristan je kao i ricinus kod seboroičnog dermatitisa.

Morat ćete malo eksperimentirati da vidite koja je vaša omiljena kombinacija. Za početak, moja je sugestija ulja s laurinskom kiselinom plus ulje s erucičnom kiselinom no o tome ćete vi odlučiti sami.

Ulja za čišćenje šminke

Premda danas poznajemo cijeli niz proizvoda, od mlijeka od micelarnih otopina, još uvijek neke žene preferiraju čista ulja za čišćenje šminke. Ricinus je u svim kombinacijama osnovno biljno ulje, a kombinira se u jednakim omjerima zajedno s jojobom ili eventualno uljem abisinije.

Ulja repelenti

Od biljnih ulja već kultni status ima neem te andiroba, ulja bogata limonoidima. Andiroba ima prihvatljiviji miris od neema, premda se i miris neema može dobro maskirati. Ulje karanje ima prednost pred neemom jer ima daleko prihvatljiviji miris a klasa aktivnih spojeva nisu limonoidi, već spojevi karanjin i pongamol. Prakaksi maslac je za nas novotarija premda se u svojoj postojbini stoljećima koristi u tu svrhu. Klasični macerati uglavnom nemaju tu ulogu.

Od eteričnih ulja cijeli niz ih se koristi kao repelenti. Najčešće su to aldehidna ulja od kojih je za kožu najblaži limunski eukaliptus, a potom i citronele i limunske trave. Geraniji, pačuli, vetiver i lavandini (bogatiji su kamforom od lavande) također se koriste, uz aldehidna ulja, kao repelenti.

Ulja koja povoljno djeluju na venski i limfni sustav

Od biljnih ulja najpoznatiji je tamanu koji je jedan od rijetkih biljnih ulja koji pokazuje dobro venetonično djelovanje. Od uljni macerata zlatni standard je macerat gotu kole koji je vrlo siguran za primjenu, premda se koriste i macerati lista vinove loze i bršljana. Eterična ulja koja su dobri venetonici su čempres i tršlja, a limfotonici atlaski i himalajski cedar, te borovica.

Ulja i macerati kod celulita

Kako celulit ima u javnosti gori status od ebole, gotovo mi je neugodno pisati o ovome jer tu već svi sve znaju. Ipak, dobro je ponoviti kako se kod celulita uglavnom koriste macerati, moj omiljeni odabir je macerat gotu kole, no popularni su i macerati lista vinove loze i bršljana.

Ulja kod hematoma (modrica)

U ovu klasu pripada manji broj ulja, najpoznatiji su biljno ulje tamanu i eterično ulje smilja.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top