INCI: Sorbitan olivate (and) Cetearyl olivate
Namjena: Emulgator za emulzije UV za sve tipove kože.
Prednosti: Vrlo jednostavan i jeftin, uglavnom mu nisu potrebni koemulgatori te mijenjanjem udjela Olivema 1000 lako mijenjamo viskoznost i teksturu krema. Emulzije su fine, glatke, optimalno filmogene. Manje filmogen od olivoil emulgatora.
Nedostaci: Gotovo i nema. Nekima možda jednostavno ne odgovara njegova tekstura.
Sukladnost COSMOS standardu: da
HLB vrijednost: 8-9
Olivem 1000 pripada klasi emulgatora koji je spomenut već u uvodu, a to su konjugati masnih kiselina s sorbitanom. Sorbitan je spoj dobiven iz prirodnog spoja, alkohola sorbitola, procesom uklanjanja molekule vode iz šećera, prilikom čega nastaje najčešće 1,4 anhidrosorbitol, ali i 1,5 anhidrosorbitol, te 1, 4, 3, 6 dianhidrosorbitol. Sorbitan je ishodišni spoj za mnoge druge emulgatore, među koje pripadaju svi esteri (uključujući i Olivem 900 i 1000), ali i emulgatori poput sorbitan oleata. Ti esteri poznati su pod nazivom Span. Reakcijom s etilen oksidom nastaje serija emulgatora naziva Tween ili Polysorbate. O njima ćemo odmah nakon ovog tipa emulgatora, ali ovo je ilustracija široke primjenjivosti sorbitola i sorbitana kao ishodišne molekule za mnoge emulgatore koji se naširoko koriste u komercijalnoj kozmetici. Striktno gledajući, Olivem 1000 pripada seriji Span, ali talijanska kompanija B&T upregnula je već poznati koncept Olivoila, a to je uporaba masnih kiselina maslinovog ulja a ne samo jedne masne kiseline. Olivem 1000 je opsežno ispitan emulgator koji i smanjuje crvenilo kože, a smanjuje i stvaranje upalnih medijatora u raznim bolestima kože. Stvara i film koji štiti kožu od doticaja s raznim faktorima koji ju nadražuju, poput peludi. Olivem je smjesa sorbitan olivata kao glavnog emulgatora, te cetearil olivata koji ugušćuje emulzije, ali je istovremeno i tvar koja djeluje kao emolijens odnosno omekšava kožu i snažno utječe na teksturu emulgatora. Molekule u Olivemu 1000 su vrlo raznolike jer postoji cijeli niz masnih kiselina u maslinovom ulju. Na slici su prikazane strukture najčešćih spojeva: sorbitan oleata, te cetil- i stearil-oleata.
Tali se na 65-70 °C a dodaje ga se 5-10%, obično 6-8%, što ovisi i o udjelu masne faze. Udio masne faze može varirati od 10-25%. 5% Olivema i 8-10% masne faze stvara emulzije konzistencije između mlijeka i kreme, a 10% s 20-25% masne faze stvara čvrste i dosta okluzivne kreme. HLB vrijednost mu je oko 9, što je relativno nisko za emulgator tipa U-V, ali mu matematički građenje emulzija niti ne ovisi samo o HLB, već se dio stabilnosti emulzija objašnjava s već upoznatim konceptom nastajanja tekućih kristala.
Olivem 1000 ili Olivoil avenate emulsifier pitanje je sad. Sami ćete isprobati koji vam više odgovara. Olivoil emulsifier i Olivoil avenate emulsifier su po mojem iskustvu više glatke, malo više filmogene i nešto “bogatije” teksture no vaša koža će donijeti odluku.
Praktični dio
Olivem 1000 vrlo je spretan i robustan emulgator kojem uglavnom ne trebaju drugi koemulgatori. Po nekim je karakteristikama komparabilan s olivoil serijom emulgatora premda su emulzije s olivoil emulgatorima uglavnom bogatije teksture. Njegova tekstura je glatka i nenametljiva, nešto okluzivnija od Hitecream 3000 i Simulgreen 18-2. Udio je uglavnom između 5 i 8% s dosta jednostavnom matematikom : 5 i 6% – 10% masne faze ; 6-7% – 15-20% masne faze i 7-8% za 20-25% masne faze. Kao modalno biljno ulje odabrat ćemo opet klasiku – badem.
Krenimo najprije u istraživanje tekstura različitih omjera masne i vodene faze. Koristit ćemo ravnopravno različite konzervanse.
Krema 1
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Olivem 1000 | 5 |
Ulje badema | 10 | |
B | Glicerol | 2 |
Voda | ad 100% | |
C | Geogard 221 | 0,4 |
Krema 2
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Olivem 1000 | 6 |
Ulje badema | 15 | |
B | Glicerol | 2 |
Voda | ad 100% | |
C | Geogard 221 | 0,4 |
Krema 3
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Olivem 1000 | 7 |
Ulje badema | 20 | |
B | Glicerol | 2 |
Voda | ad 100% | |
C | Geogard 221 | 0,4 |
Krema 4
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Olivem 1000 | 8 |
Ulje badema | 25 | |
B | Glicerol | 2 |
Voda | ad 100% | |
C | Geogard 221 | 0,4 |
Uzmite dvije staklene čašice i jednu malu čašicu (u slučaju do koristite Leucidal). Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. U malu čašicu odvažite Leucidal ako ga koristite. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte prethodno odvagani Leucidal ili Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.
Sada se poigrajte i s pojačivačima apsorpcije i gelom i dat ću tri primjera. Zbog edukativnih razloga isprobat ćemo kako izgleda krema s dva pojačivača apsorpcije ako se želite igrati teksturama i na taj način.
Krema 5
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Skvalan | 4 |
Olivem 1000 | 6 | |
Ulje badema | 11 | |
B | Hijaluronska kiselina | 0,2 |
Glicerol | 3 | |
Voda | ad 100% | |
C | Geogard 221 | 0,4 |
Krema 6
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Izopropil miristat | 4 |
Olivem 1000 | 6 | |
Ulje badema | 16 | |
B | Ksantan | 0,2 |
Glicerol | 3 | |
Voda | ad 100% | |
C | Geogard 221 | 0,4 |
Krema 7
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Cetiol C5 | 4 |
Olivem 1000 | 6 | |
Ulje badema | 16 | |
B | Ksantan | 0,2 |
Glicerol | 3 | |
Voda | ad 100% | |
C | Leucidal | 3 |
Krema 8
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Cetiol C5 | 3 |
Parafol 12-97 ("dry touch") | 3 | |
Olivem 1000 | 6 | |
Ulje badema | 16 | |
B | Hijaluronska kiselina (visokomolekulska) | 0,2 |
Glicerol | 3 | |
Voda | ad 100% | |
C | Geogard 221 | 0,4 |
Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i gel (ksantan ili hijaluronsku kiselinu). Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Za kremu 7 u malu čašicu odvažite Leucidal. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte prethodno odvagani Leucidal (krema 7) ili Geogard 221 (krema 6 i 8, oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.
Usporedite teksture ovih krema.
Krema mandarina, jednostavna
Miris agruma uvijek osvaja srca i stoga ih, uz mjere opreza s fototoksičnim uljima, uvijek rado sugeriram za početne formulacije. Radi punog užitka sugeriram ulje crvene mandarine ili tanđerine koje imaju vrlo ugodan miris. Oba ulja lagano će obojiti kremu zbog prisutnih karotenoida u ulju a žuta boja kreme naglašava optimistični aspekt. Kao hidrolat možete koristiti aromatične vode limuna ili grejpa za potpuni užitak agruma, miris lipe za jako slatku notu, hidrolat divlje lavande za neobičan osvježavajući spoj ili hidrolat sandala za parfemski užitak. Zadržat ćemo se kod ulja badema pa će to biti krema za sve tipove kože a samo ćemo malo “zakomplicirati” prirodnim vitaminom E za zaštitu kreme i – kože.
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | Prirodni vitamin E | 0,5 |
Olivem 1000 | 6 | |
Ulje badema | 15 | |
B | Glicerol | 2 |
Hidrolat (vidi tekst) | ad 100% | |
C | Eterično ulje crvene mandarine ili tanđerine | 0,3 |
D | Leucidal | 3 |
Uzmite dvije staklene čašice i jednu malu čašicu. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. U malu čašicu odvažite Leucidal ako ga koristite. Stavite čašice s fazama A i B u vodenu kupelj. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodajte eterično ulje crvene mandarine (5-6 kapi na 50g kreme) i promiješajte. Izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte prethodno odvagani Leucidal. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.
Krema tri lica naranče
Spojiti edukativno i luksuzno uvijek je veliko zadovoljstvo. Podsjetit ćemo se kako se neka eterična ulja mogu dobiti iz više dijelova jedne biljke. Najpoznatiji primjer je gorka naranča koja nam daje eterično ulje cvijeta (neroli), listova (petit grain) i usplođa (“kore”) ploda. Smirujuća i parfemska kombinacija imat će punu dozu luksuza i jednostavnosti s plodom divlje ruže, jojobom i pšeničnim klicama za pravu kozmetičku gozbu. Premda hranjiva kombinacija, bit će vrlo lagana za kožu. Zaštiti ćemo ulja CO2 ekstraktom ružmarina. Po aktivni sastojak otići ćemo u šetnje beskrajnim ruskim tajgama i odabrati esktrakt drveta sibirskog ariša Sibwhite (Aroma-zone: Actif concentré eclat & lumière) koji uravnotežuje boju tena i štiti stanice kože.
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni | 0,2 |
Cetiol C5 | 2 | |
Izo-propil miristat | 3 | |
Ulje (vosak) jojobe | 3 | |
Ulje pšeničnih klica | 3 | |
Olivem 1000 | 7 | |
Ulje ploda divlje ruže | 9 | |
B | Hijaluronska kiselina | 0,2 |
Dekspantenol | 2 | |
Glicerol | 3 | |
Ekstrakt sibirskog ariša | 3 | |
Hidrolat neroli | ad 100% | |
C | Eterično ulje gorke naranče | 0,1 |
Eterično ulje petit grain gorke naranče | 0,15 | |
Eterično ulje slatke naranče | 0,2 | |
D | Geogard 221 | 0,4 |
Uzmite tri staklene čašice. Najprije pripremite vodenu fazu koja je najkompliciranija. U jednu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. U drugu čašicu pažljivo odvažite dekspantenol kao što je opisano u tonicima, a potom odvažite hidrolat. Miješajte na vodenoj kupelji sve dok se dekspantenol u potpunosti ne otopi. Dodajte otopinu dekspantenola u hidrolatu nerolija u hijaluronsku kiselinu istrljanu u glicerolu. Miješajte sve dok gel ne nabubri i otopina bude bistra. Oprezno u tu otopinu gela i dekspantenola odvažite ekstrakt sibirskog ariša. Kada je tako vodena faza spremna, odvažite u posebnu čašicu sastojke faze A. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodajte u njega eterična ulja (gorke naranče dvije kapi, petit grain gorke naranče 3 kapi i slatke naranče 4 kapi na 50g kreme). Promiješajte. Izvadite iz vodene kupelju i dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.
Krema od jabuke
Osvježavajuća lagana krema univerzalne namjene diskretnog je mirisa zelene jabuke i štrudle od jabuka. Koristit ćemo dva tipa ekstrakta jabuke: suhi ekstrakt jabuke koji i daje diskretan miris jabuke te liposomalni ekstrakt matičnih stanica jabuke, tzv. PhytoCellTec (Malus Domestica PCT) anti age i regenerirajućeg djelovanja. Odlična za one koji imaju nečist ten i čija koža ne trpi “teške” kreme a žele anti age kremu. Koristit ćemo hidrolate različka te malo hidrolata cimetovca koji će začiniti kremu svojim mirisom. Ako ste alergični na cimet izbacite ga iz recepture i ne njegovo mjesto dodajte hidrolat različka. Kao opcija u ovoj kremi može se dodati vrlo neobično ulje kapske kamilice, Eriocephalus punctulatus, kojeg je sve teže za naći na tržištu i obično se mora posebno naručiti. Nećemo koristiti teška već lagana ulja papaje i kukuija s daškom jojobe.
Faza | Sastojak | Udio (%) |
---|---|---|
A | CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni | 0,2 |
Ulje (vosak) jojobe | 3 | |
Dikaprilil karbonat | 4 | |
Olivem 1000 | 7 | |
Ulje papaje | 7 | |
Ulje kukui | 7 | |
B | Hijaluronska kiselina | 0,2 |
Ekstrakt jabuke | 2 | |
Glicerol | 3 | |
Hidrolat cimetovac | 10 | |
Hidrolat različak | ad 100% | |
C | (Eterično ulje kapske kamilice) | (0,15) |
D | Malus domestica PCT | 3 |
E | Geogard 221 | 0,4 |
Uzmite tri staklene čašice i jednu malu čašicu. Najprije pripremite vodenu fazu koja je najkompliciranija. U jednu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. U drugu čašicu pažljivo odvažite hidrolate. Dodajte hidrolate u hijaluronsku kiselinu istrljanu u glicerolu. Miješajte sve dok gel ne nabubri i otopina bude bistra. Oprezno u tu otopinu gela odvažite ekstrakt jabuke. Dobro izmiješajte, nastala otopina bit će mutna čak i s vidljivim “mrvicama” i to je u redu. Kada je tako vodena faza spremna, odvažite u posebnu čašicu sastojke faze A (CO2 ekstrakt ružmarina 2-3 kapi na 50g kreme). U zasebnu čašicu dodajte liposomalni ekstrakt jabuke (Malus Domestica PCT). Ostavite ga po strani i njega ne zagrijavate. Stavite masnu i vodenu fazu u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodajte u njega eterično ulje kapske kamilice ako vam je dostupno, ako ne preskočite ovaj korak dodavanja (3 kapi na 50g kreme). Promiješajte. Izvadite iz vodene kupelju i dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Kada je još tekuće i ne toplije od 50 °C dodajte prethodno odvagani liposomalni ekstrakt jabuke. Izmiješajte. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.