Opći postupak izrade emulzija

Potreban pribor

Općenito za spravljanje emulzija treba vam:

 • vaga što bolje osjetljivosti, najbolje 0,1 g. Većina ljudi u kućnoj kozmetici radi kremu u masi od 50-100g pa je ovakva osjetljivost neophodna. Točno vaganje supstancija ključno je za uspjeh emulzija i tu nema mogućnosti “žličica ovoga, pola žličice onoga” jer su žličice krajnje varljiva stvar. Podsjetite se pravila vaganja.
 • za emulzije koje se izrađuju grijanjem (što je većina emulgatora) trebat će vam čašica od kemijskog stakla željene veličine. Za jednu kremu od 50g najbolja je čašica od 100 mL, ali uska. Postoje dva tipa čašica od 100mL, široki i uski. Uski je pametniji odabir jer ćete manje pjeniti mikserom. 100-200g kreme radit ćete u čašici od 250mL. Isto tako, u čašicama ćete pripremati vodenu fazu i za kreme koje se spravljaju hladnim postupkom. Za emulzijske sustave koje spravljate hladnim postupkom (lanolin, sukroester) bit će potrebna patena koja je obično melaminska, te pistil (tučak). Za malene mase, dovoljna je patena 120mm, za veće mase kupite veće patene.
 • stakleni štapić ili još bolje uska metalna žličica za miješanje. Ne koristite preširoku jer će vam biti nespretna. Imate za nabaviti i laboratorijske metalne žličice. To je bitno i za vaganje, ali i za početno miješanje emulzija prije miksera.
 • mikser. Mikser mora biti oblika kao za capuccino, ali ne smije imati žičicu za miješanje već nastavak koji izgleda u obliku turbine. To je bitno jer se inače emulzija pjeni. Već je kultni mali mikser s Aroma-zone koji je vrhunske kineske kvalitete što znači da odmah kupite dva. On vam je dostupan i u Hrvatskoj. Miješanje mikserom je esencijalno i on čini razliku između grubih loših emulzija i finih, profesionalnih.
 • vodena kupelj. Podsjetite se kako improvizirati vodenu kupelj u poglavlju o balzamima.
Pazite na čistoću

Posuđe i pribor s kojim radite te sama ambalaža mora biti potpuno čista i suha, a najbolje ih je dezinficirati brisanjem sa 70vol% etanolom. Nemojte koristiti druge dezinficijense za posude koje dolaze u kontakt s proizvodom! Oni ostavljaju rezidue (ostaje dio dezinficijensa), to ćete vi nanositi na kožu pa vam ne trebaju dezinficijensi u kremama. Neki su i štetni. Etanol je jedini koji ispari u potpunosti. Dezinficiranje je bitno najviše zbog spora plijesni koje se vole taložiti na sve pa i na ambalažu. Ambalaža zna biti dugo skladištena, pa se na njoj skuplja vrlo fina prašina nevidljiva oku, ali kada ju obrišete etanolom, tek na vati ili papirnom ručniku vidite koliko je bila prljava. Idealno je i da radite u prostoru koji ima što čist zrak – pljesnivi podrum sigurno nije idealno mjesto. Propuh koji nosi prašinu i spore plijesni također nije poželjan. Čak i direktno puhanje klima uređaja zna donositi spore plijesni jer ih je većina kontaminirana plijesnima i bakterijama. Idealno je sterilizirati prostoriju UV zračenjem kao u bolnicama ali to je vrlo vrlo opasan sport ako niste profesionalci i ne znate načine zaštite od zračenja. Ako naiđete na takve savjete na internetu i čak nabavite uređaje za UV sterilizaciju imajte na umu da bez mjera opreza možete izgubiti vid. A toga nije vrijedna niti jedna kozmetika.

Prije početka rada dobro operite ruke i po potrebi ih isto dezinficirajte etanolom. Na nekim stranicama su sugerirane maske za lice jer smo mi najveći izvor mikroorganizama pa ih disanjem, pričanjem, kašljanjem i kihanjem izbacujemo u okoliš. No, od toga male vajde jer su spore plijesni svuda oko nas u zraku.


Postupak

Napravite plan i definirajte faze

Definirajte recepturu unaprijed i zapišite na papiru. Kako ćemo mi raditi emulzije? Bit će vam dan plan odnosno receptura. Dat ću jedan primjer kreme. Kada definirate sastojke treba dobro odrediti koje tvari ulaze u masnu fazu, koje u vodenu. Razvrstavanje sastojaka na masnu, vodenu i druge faze je iznimno bitno.

 • u masnu fazu dodaju se sva biljna ulja, maslaci, emulgatori, voskovi, vitamin E, CO2 ekstrakti, svi pročišćeni karotenoidi. Znači, sve što je topivo u ulju ili se barem jasno može raspršiti u ulju (primjerice, sukroester se ne otapa u ulju, ali se dobro rasprši).
 • vodenu fazu u glavnini čine voda, hidrolati, vodni ekstrakti biljaka, esencijalne vode, eventualno oligoelementi. Druge poznatije tvari koje se otapaju u vodenoj fazi su glicerol, dekspantenol, aloe vera (vodeni ekstrakt/sok), vitamini topivi u vodi (primjerice askorbil-fosfat koji je stabilizirani vitamin C), svi gelovi (kako se otapaju pročitajte dalje u tekstu).
 • eterična ulja su mala zaseban faza koja se dodaje isključivo u masnu fazu kada je emulgator otopljen a kako bi se što kraće podvrgnula toplini.
 • mikrobiološki konzervans je zasebni dodatak koji se dodaje obično kada je emulzija pomiješana i još tekuća.
 • aktivni dodaci se dodaju kad i konzervans. Kod liposomskih dodataka pazite da je temperatura emulzije ispod 45 °C.

Kod svake recepture jasno ćemo naglasiti koja komponenta ulazi u koju fazu. Kada jednom krenete kreirati svoje kombinacije dobro razvrstajte sirovine. Odredite slijed dodavanja. Eterična ulja dodaju se tek kada se emulgator otopio i masnoj fazi. Neke tvari (većina aktivnih tvari u kozmetici) i mikrobiološki konzervans dodaju se tek kada je emulzija gotova, još topla i tekuća. Zato imamo više faza označene slovima A, B, C, D… A je glavna masna faza, B je glavna vodena faza. Ostale fazu su dodaci koje dodajete posebno kao što se može vidjeti.

FazaSastojakUdio (%)
ACetiol C53
Biljno ulje marelice7
Phytocream 20005
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol2
Vodaad 100%
CEterično ulje lavande0,4
DGeogard 2210,4
ECeramidi liposomski kompleks5

Postupak:
Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu. U drugu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte hijaluronsku kiselinu u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Stavite u vodenu kupelj na 70-75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Phytocream 2000 u potpunosti otopljen u ulju marelice, dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4 kapi). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Kada je ohlađeno na 45 °C dodajte Ceramide liposomski kompleks. Miješajte mikserom i dok je konzistencije svježe kuhanog pudinga, ulijte u prikladnu posudicu.

U recepturama svi su udjeli prikazani u postocima. To je najispravniji način jer vam omogućuje točan izračun ovisno o ukupnoj masi koju želite spraviti. Najprije moramo riješiti pitanje što znači “ad 100%“. To znači da se ukupni postotak svih drugih sastojaka mora oduzeti od 100. Za ovu konkretnu recepturu, to će biti 77,05%. Potom ćete odrediti masu koju želite spremiti. Primjerice, htjet ćete spraviti 50g kreme. Tablicu ćete preformulirati ovako:

FazaSastojakUkupno 50g
ACetiol C51,5 g
Biljno ulje marelice3,5 g
Phytocream 20002,5 g
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,075 g
Glicerol1 g
Voda38,525 g
CEterično ulje lavande0,2 g
DGeogard 2210,2 g
ECeramidi liposomski kompleks2,5 g

Zaokružite brojke. Nemate dovoljno osjetljivu vagicu da odvažete točno 38,525 g vode, pa ćete odvagati 38,5-38,6 g vode. Greške u vaganju neka ne budu veće od 10% za kućnu kozmetiku. Primjerice, Cetiol C5 može biti izvagan 1,35-1,55g. Znači, budite točni. Ako je emulzija kompleksna, tijekom vaganja kvačicom označite što ste odvagali. Ako vam zazvoni telefon riskirate da ste zaboravili što ste odvagali. Mali problem predstavljaju tvari koje se dodaju u malim količinama. To je najčešće gel. Većina vas ima vagice koje precizno važu do 0,1g. Stoga ćete takve sastojke morati aproksimirati. To je otprilike na vrh noža. Nije baš točno ali vam to jedino ostaje na raspolaganju.

Priprema faza

Bez obzira koji tip emulgatora i emulzijskog sustava odabrali, postoji jedno zlatno pravilo: uvijek pripremite odvojeno vodenu i masnu fazu u zasebnim posudama. Ovo je vrlo bitno pravilo. Uvijek ćete ulijevati vodenu fazu u masnu fazu, bez obzira radilo se o emulzijama tipa UV ili VU. U suprotnom, desit će vam se kolaps emulzije i čak niti jako miješanje neće spasiti situaciju. U industriji nije uvijek tako no industrija i barata miješalicama koje uvijek lako naprave emulziju. Neovisno o HLB vrijednosti emulgatora, njega ćemo uvijek otapati u masnoj fazi. Opet, u industrijskim procesima to se ne radi na taj način jer odabir gdje će se otopiti emulgator ovisi o HLB vrijednosti. Neki emulgatori visoke HLB vrijednosti otopit će se u vodenoj fazi. No, za izradu ručno rađene kozmetike bit će vam lakše ako poslušate savjet da emulgatore topite u masnoj fazi.

Faze koje spravljate moraju prije konačnog povezivanja biti homogene. To znači da moraju biti otopljene, bez grudica ili većih čestica. One mogu biti opalescentne (mutne) ali svakako dobro otopljene. Ponekad će izrada samih faza biti kompliciraniji proces.

Masna faza je obično jednostavna. Sva biljna ulja, maslaci, emulgatori, antioksidansi odlično se tope i mogu se odvagati odmah jedan za drugim. Ako dodajete antioksidans (vitamin E, CO2 ekstrakt ružmarina) obavezno ga dodajte odmah jer će štititi uljnu fazu od rizika oksidacije koja raste grijanjem. To je velika razlika u odnosu na mikrobiološki konzervans koji se obično dodaje u već gotovu i tekuću emulziju. Masnu fazu vagat ćete u pateni ako radite emulziju hladnim postupkom, a u čašici ako radite grijanjem. Eterična ulja obično dodajemo u masnu fazu kada je otopljen emulgator i zato su razvrstani kao zaseban faza. Osim iznimno, ne dodajte ih kada je emulzija već gotova jer može doći do nejednolikog raspoređivanja eteričnog ulja u emulziji a to može štetiti koži.Vodena faza je obično kompliciranija. Bez obzira na tip emulzije vodenu fazu je najbolje spravljati u kemijskoj čašici jer se najbolje vidi otapanje i priprema.

 • ako spravljate vodenu fazu bez gela, postupak je nešto jednostavniji. Odvažete supstancije (glicerol, aloe vera 10:1, dekspantenol, niacinamid, alantoin…), potom hidrolat ili vodu, a potom stavite grijati u vodenu kupelj u isto vrijeme kada i masnu fazu.
 • ako stavljate gel, tada dobro vodite računa o slijedu. Najprije otopite sve tvari u vodenoj fazi (osim glicerola), po potrebi i sa zasebnim zagrijavanjem, ovog puta bez istovremenog grijanja i masne faze. Kada je sve u potpunosti otopljeno. Dok se tvari otapaju, u zasebnu čašicu odvažite glicerol i gel. Ako je gel praškast (ksantan, hijaluronska kiselina), jednostavno istrljajte u glicerolu. Gel crvenih algi samo odvažite, s ili bez glicerola. Na taj način spriječit ćete formiranje grudica. Tek potom dodajte na gel već pripremljenu i otopljenu vodenu fazu. Miješajte rukom ili mikserom dok gel u potpunosti ne nabubri i nema vidljivih čestica gela. Trebat će malo strpljenja i katkad i 15-60 minuta bubrenja. Ako koristite u kremama aloe vera 10:1, moja je sugestija da njega dodajete u vodenu fazu tek na kraju, kada je gel već nabubrio. Aloe vera katkad usporava bubrenje nekih gelova, pogotovo gela crvenih algi.
Proces emulgiranja

Ako ćete spravljati emulzije bez zagrijavanja, poput lanolina i sukroestera, pazite da se vodena faza ohladila na sobnu temperaturu ako ste ju prethodno grijali. Radit ćete u pateni, pa dobro izmiješajte masnu fazu. Lanolin i ulje će se spojiti u homogenu fazu. Sukroester će se jednostavno istrljati u ulju i neće se otopiti, ali ne smije biti vidljivih grudica. Potom ćete polako dodavati vodenu fazu u masnu fazu u pateni. Otprilike dodajte “obroke” od jedne petine volumena vodene faze. Dobro miješajte dok se vodena faza ne emulgira. Potom dodajte sljedeću petinu, pa opet miješajte. Kada ste dodali svu vodenu fazu dodajte mikrobiološki konzervans i punite u posudice.

Većina emulzija spravlja se grijanjem na temperaturama od 60-75 °C, ovisno o emulgatoru. Iznimno je bitno da se zagrijavaju i masna i vodena faza, i to istovremeno. Tipična početnička pogreška je odvagati masnu fazu s emulgatorom, staviti ju grijati u vodenu kupelj a potom vagati i pripremati vodenu fazu dok se uljna faza već grije. Voda ima veći toplinski kapacitet od ulja (sporije se grije), tako da je potrebno u vodenu kupelj i vodenu i masnu fazu istovremeno. Ako je vodena faza odveć hladna, emulzija će biti pregusta i neće se lijepo emulgirati niti lijepo lijevati u posudice. Napravite li tako, dobar vodič kada su faze spremne je trenutak kada je emulgator u potpunosti otopljen. Izvadite čašice iz vodene faze, obrišite ih izvana da vam u emulziju ne kapne voda iz vodene kupelji.

Kod većine emulzijskih sustava, lijevanje vodene faze uz masnu fazu mora biti optimalno, ni prepolako niti prebrzo. I ovdje se možemo voditi pravilom petine volumena. Spajanje dviju faza mora pratiti dobro miješanje. Pazite da ne pjenite previše i isto tako pazite da miješanjem ne ostavite na stijenkama čašice veliku masu kreme. Bez obzira na uporabu malog ručnog miksera u početku miješajte žličicom. Upotrijebite li odmah mikser jako ćete zapjeniti emulziju. Dodajte petinu po petinu volumena vodene faze uz miješanje. Tijekom dodavanja vodene faze nastaju svakojaka čuda i to se pogotovo odnosi na emulzije UV. Mogu nastati “oblaci”, gel mase koje se naizgled odvajaju. Ne obazirite se na to. Jednostavno miješajte. Naime, mala količina vodene faze nije u skladu s HLB vrijednostima i emulgator traži još vodene faze, pa otuda takve neobične pojave. Sam proces dodavanja cijele vodene faze traje oko jedne do dvije minute uz miješanje. Kada dodate svu vodenu fazu emulzija mora biti još tekuća. Bit će obično gušća, ali mora biti tekuća. Odmah uzmite mali ručni mikser. Stavite ga na poziciju da bude skroz blizu dna ali ne na dnu da ne stružete čašicu. Ne smije biti u sredini jer će nastati prejaki vrtlog koji pjeni kremu. Neka bude uz stijenke čašice. Oprezno ga uključite. Mala kineska čuda znaju biti čudovišta pa ako se prebrzo vrti pazite da vam ne izbaci pola mase kreme van čašice. Isto tako pazite stalno da se što manje pjeni. Trebat će vam malo prakse. Ako se zapjeni, lupnite par puta čašicom po stolu da izlete mjehurići. U industriji se zato koriste vakuum miješalice kako ne bi došlo do inkorporiranja mjehurića zraka. Vi to nemate. Odveć intenzivno miješanje i pjenjenje od vaših će emulzija napraviti nešto što sliči na šlag. Može biti i dopadljivo, ali potiče kvarenje emulzije i silno povećava volumen kreme. Potom se takve kreme slegnu što je ružno. U trenutku kada miješate mikserom dodajte sastojke koji se dodaju na kraju, poput mikrobioloških konzervansa i nekih aktivnih kozmetičkih dodataka. Pazite na liposomske dodatke, krema ne bi trebala biti toplija od 45 °C.

Ako vam se krema stvrdne prerano kada još niste uspjeli izmiješati mikserom, nije nikakav problem vratiti ju u vodenu kupelj i zagrijati dok ne poprimi tekuću konzistenciju te potom ponovo miksati. No, nemojte to raditi ako ste već dodali osjetljive liposomske aktivne tvari.

Spremanje u ambalažu

Ulijte u ambalažu. Kao i kod balzama i melema, kada je emulzija već u ambalaži nemojte ju zatvarati odmah ako se radi o klasičnim posudicama za kreme s poklopcem. Tijekom hlađenja orosit će se poklopac a ta vlaga može ubrzati kvarenje. Stoga toplu emulziju prekrijte papirnim ručnikom da po njoj ne pada prašina i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. To ne vrijedi za emulzije koje se rade na sobnoj temperaturi bez zagrijavanja te za emulzije tipa mlijeka za tijelo koje ionako ostaju tekuće konzistencije i pakiraju se u drugačije posudice od onih s poklopcem.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top