Orah

orah

Juglans regia L. Juglandaceae

Namjena: njega suhe kože, kozmetika za intenzivnu ishranu

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: α-linolenska kiselina, tokoferoli, steroli

Moja opaska: Ništa vas ne košta da se, dok ga koristite u kulinarstvu, namažete i po licu, čisto za probu. Ulja za zaštitu krvožilnog sustava imaju reputaciju po okusu loših ulja. Ovo to svakako nije! Intenzivna ishrana kože.

Oralna uporaba: kao i ulje lana, ulje je izvor α-linolenske kiseline.

Iznenadio sam se kada sam vidio koliko se u hrvatskoj kuhinji koriste orasi a koliko se malo koristi orahovo ulje. Prava šteta! Ne samo da je ukusno već je iznimno zdravo. U grupaciji ulja ovog tipa (ulje sjemenki maline, inca inchi, konoplja, lan, perila, chia, sjetveni podlanak) orah je doista najukusniji i nikome ga nije mrsko uzimati.

Intrigantan prehrambeni miris, baš kao i kod ulja lješnjaka, bude uvijek dobrodošao u mnogim pripravcima za njegu kože. Pogodan je za suhu kožu, što nije iznenađenje, no uživajte u ovom ulju i kao pakungu za kosu i nokte. Vrlo su zanimljive kompozicije ulja oraha i eteričnog ulja limuna, macerata vanilije, ulja makadamije i ulja sjemenki šljive, pogotovo ako želite da vam ulje ili krema imaju miris po kolačima. Nekima je to pravo iznenađenje kada ih dobiju na poklon. Razmislite malo o kulinarskim notama u kozmetici, kozmetička industrija to vrlo rijetko radi. Evo jednog primjera: zamislite jedan soft balzam-ulje kojeg spravite od 50% hladno prešanog i nerafiniranog kokosa (miris i brzo upijanje), 25% makadamije (izvor palmitoleinske kiseline) i 25% oraha (izvor α-linolenske kiseline). Pravi spoj biokemije, kozmetologije i kulinarstva.

Koju god da kozmetiku radite, ne zaboravite kako je ulje oraha bogato lako kvarljivim polinezasićenim mansim kiselinama. Stoga u svaki pripravak dodajte CO2 ekstrakt ružmarina da zaštitite kozmetički proizvod. Ukupnih tokoferola bude 268 – 436 mg/g, od kojih je najzastupljeniji γ-tokoferol. Zanimljivo, orah kao i ulje chaulmoogre sadrži ciklopropilne masne kiseline, no u vrlo maloj količini. Nejasno nam je kakva je njihova biološka uloga.

Pazite da ne zamijenite ulje jezgre oraha s maceratom lista oraha. Macerat lista oraha, bogat taninima, tradicionalno se koristio kao sredstvo za tamnjenje kože i kose, te kao protuupalno ulje. No, djeluje adstringentno na kožu (steže) i nije ni približno toliko ugodno. Ulje oraha katkad se spravlja od prženih oraha. Ono ima vrlo intenzivan miris po orasima. To vam se može dopadati, ali radije koristite ulje neprženih oraha, jer se prženjem djelomično oksidiraju ljekovite masne kiseline iz ulja.

Budite oprezni kod ljudi koji su inače alergični na orašide, te kod atopičara. Uvedite ovo divno ulje barem u prehranu. Nećete požaliti, ukusno je koliko i ljekovito.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeBistra žuta do intenzivno žuta tekućina karakterističnog mirisa oraha.
Relativna gustoća0.920 – 0.930
Indeks loma svjetla na 20 °C1.473 – 1.477
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 0.5
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Jodni broj147 - 157
Udio masnih kiselina (%)
Trans  masne kiselinenajviše 2.0
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.1
C16:0 palmitinska kiselina6.8 – 7.6
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 4.0
C17:0 heptadekanska kiselinanajviše 0.1
C18:0 stearinska kiselina2.1 - 2.8
C18:1 oleinska kiselina13.0 – 17.0
C18:2 linolna kiselina58.0 – 62.0
C18:3 α-linolenska kiselina11.0 – 15.0
C20:0 arahidična kiselinanajviše 0.5
C20:1 eikozenska kiselinanajviše 0.5
C22:0 behenična kiselinanajviše 0.2
*norma je indikativna i prema (3, 6, 7 i 8) i proizvođačima. Sadržaj i omjeri linolne, oleinske i α-linolenske kiseline mogu varirati ovisno o kultivaru. Preferira se ulje visokog sadržaja α-linolenske kiseline.
Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top