Papaja

papaja

Carica papaya L. Caricaceae

INCI: CARICA PAPAYA SEED OIL

Namjena: ulje za masnu i mješovitu kožu, akne, pakunzi za kosu

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: benzil izo-tiocijanat, oleinska kiselina, linolna kiselina

Moja opaska: uz jangu odlično ulje kod akni, masne i mješovite kože, unikatni sastav neosapunjive frakcije daje mu prednost u odnosu na druga ulja namijenjena masnoj koži. Ne zaboravite ga u kremama za kosu.

Oralna uporaba: da, ali vrlo rijetko kod nas.

Kako sam odrastao u doba kada je egzotično voće bilo rijetkost, tako sam papaju više povezivao s papainom, proteolitičkim enzimom (enzimom koji cijepa proteine): papain se, između ostalog, koristi u tehnologiji proizvodnje posebnih oblika protutijela za znanstvena istraživanja i ljudsku terapiju. Omogućio je nastanak antitoksina protiv zmijskih, paukovih i škorpionovih otrova. Današnja djeca papaju dobro poznaju a nutricionisti i farmaceuti uglavnom se isto prisjete papaina koji pomaže i ljudskoj probavi. Postojbina papaje je središnja Amerika u kultivirana je davno prije pojave konkvistadora. Papaja je ukusna namirnica izrazito bogata karotenoidima, provitamin A molekulama, te je vrlo zdrava u prehrani. Na žalost, vrlo velika količina papaje dolazi iz GMO (genetski modificiranih organizama), a GMO je kreiran zbog otpornosti na virusne bolesti papaje. Naravno, dobavljači sirovina za eko kozmetiku nabavljaju iz ne-GMO izvora jer je GMO zabranjen prema COSMOS standardu.

Ulje papaje dobiva se iz sjemenki što je, kao kod manga, vrlo korisno zbog smanjenja otpadne biomase. Profil masnih kiselina sliči na maslinovo ulje: najveći je udio oleinske kiseline, dijelom palmitinske, dok polinezasićenih masnih kiselina ima vrlo malo, a od njih ima najviše linolne kiseline. Profil masnih kiselina daje opće karakteristike ovom ulju: njega kose, relativno brza penetracija u kožu, lagana emulzijski sustavi i uljni serumi. No, ono što nam je najzanimljivije u ulju papaje je iznimno unikatni profil neosapunjivih tvari. Ulje papaje sadrži 4.0 – 23.3 g/kg benzil izotiocijanata. Ovaj spoj nastaje u sjemenkama iz ishodnog spoja, benzil glukozinolata, pod utjecajem enzima mirozinaze. Slobodni benzil izotiocijanat dobro se topi u uljnom matriksu tijekom proizvodnje ulja. Ovog relativno agresivnog spoja bude baš toliko koliko treba, s maksimumom od 2,3% to je više nego sigurno za nanošenje za kožu i kod vrlo osjetljive kože. Benzil izotiocijanat postao je vrlo “hot” molekula jer in vitro i in vivo djeluje protutumorski. Bojim se uopće to spominjati jer će već sutra osvanuti 10mL ovog ulja na fejsbuku za ciglih 1000,00 kuna. Ovaj je spoj zanimljiv jer smanjuje upalne procese u koži pa je potencijalno primjenjiv u procesima zacjeljivanja kože i kod akni i psorijaze. Glavna namjena ulja papaje je masna i mješovita koža sklona aknama i čestim upalnim procesima. Relativno “suha” tekstura i teksturno opravdava uporabu za takav tip kože. Miris varira od relativno ugodnog do pomalo “voćno-trulog”mirisa, no sam intenzitet mirisa je slab i rijetko kada smeta. Uporaba kod atopije može biti dvojbena (premda ne i opasna). Uglavnom, za atopiju imamo druge isprobane kombinacije.

Papaja je uz neko ulje s erucičnom kiselinom (abisinija, sjemenke brokule) jako ugodno u emulzijskim sustavima za njegu kose (kremama za kosu) i tu ga čak više volim od pakunga za kosu s papajom. Ako imate masnu ili mješovitu kožu možda će vas upravo ulje papaje oduševiti čak i više od jangu ulja. Uživajte.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeBistro blijedo žuto ulje slabo intenzivnog i karaterističnog mirisa.
Relativna gustoća0.910 - 0.930
Slobodne masne kiseline (prema oleinskoj)najviše 3.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Saponifikacijski broj180 - 200
Jodni broj65 - 100
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina8.0 - 16.0
C18:0 stearinska kiselina2.0 - 6.0
C18:1 oleinska kiselina60.0 - 75.0
C18:2 linolna kiselina10-0 – 25.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0

*temeljem proizvođača i referenci. Odstupanja su rijetka. Sadržaj benzil izotiocijanata obično se ne deklarira.

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top