Pasji trn, pulpa

Hippophae rhamnoides L., Elaeagnaceae

INCI: HIPPOPHAE RHAMNOIDES FRUIT OIL

Namjena: luksuzne kreme i ulja, protuupalna i anti-age kozmetika, izvrsno za zacjeljivanje rana, sredstva za sunčanje i nakon sunčanja

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: karotenoidi, palmitoleinska kiselina i α-linolenska kiselina i karotenoidi (sjemenke)

Moja opaska: ulje s 6 zvjezdica. Ulje pulpe pasjeg trna daje kremama ne samo ljekovitost, već i divnu narančasto-crvenu boju. Uvijek koristiti razrijeđeno u drugim uljima.

Kada čujete kako je ulje pulpe pasjeg trna čarobno za kožu možda ćete napraviti sljedeće: stavit ćete ga čisto i nerazrijeđeno navečer na lice i otići ćete spavati s njime kao noćnim uljem. Posljedica: izgledate kao Indijanac, što je samo zabavno jer se može lako oprati. No, jastučnice se daleko teže peru a isto tako i zid na kojeg se slučajno prislonite u snu. Divna boja koncentrata mrkve tek vremenom i nakon dosta pranja prelazi u intenzivno žutu boju i mjesecima vas podsjeća na nesmotreni eksperiment. Zapamtite, u uljima koristi se 0,5 – 2%, u emulzijskim sustavima obično oko 1% ovog ulja.

Pasji trn je prekrasan mediteranski grm crvenog ploda, no sama vrsta pasjeg (vučjeg) trna raste sve do Indije. Postala je poznata kao vrlo zdrav, kiseli sok koji se koristi kao “superfruit”, a moj dragi kolega dr. Bruno Brigo, čovjek ogromnog iskustva, preporuča ga kod djece prije i poslije cijepljenja umjesto vitamina C kako bi se što više smanjile eventualne manje nuspojave. Ulja se dobivaju iz dva dijela tog, ne odveć velikog ploda:

  • pulpe
  • sjemenki

Kemijski sastav ova dva ulja prilično je različit što ćete vidjeti iz zahtjeva za kvalitetom.

Iz pulpe ploda dobiva se poput krvi crveno ulje iznimno bogato palmitoleinskom kiselinom čiji sadržaj nadilazi i slavnu makadamiju. No, kako se ulje pulpe pasjeg trna koristi u malim koncentracijama zbog velike količine karotenoida, doprinos palmitoleinske kiseline ukupnom sastavu kozmetičke formulacije je nizak. Odmah dajem ideju: želite li sinergizirati, dodajte ulja makadamije. Sadržaj karotenoida je vrlo visok: obično prelazi 200mg/kg, ali ovisno o sorti i godini zna biti i viši. Zbog toga se nemojte iznenaditi da intenziteti boja kozmetičkog proizvoda variraju od lota do lota. Tako je to kad radite s prirodnim spojevima. Od karotenoida najviše ima β-karotena, γ-karotena, β-zeakarotena, kriptoksantina i sinteksantina koji čine 45% sadržaja svih karotenoida, dok luteina bude 14%. δ-karoten i zeaksantin je također dokazan u ovom ulju provitaminom A (β-karotenom i drugim karotenoidima).

Izvanredno je u njezi umorne i zrele kože te kože koja je izložena stresnoj okolini (sunčanje, zagađeni zrak) jer sadrži prirodne provitamine vitamina A, puno zdraviji i manje štetan od čistog vitamina A ili njegove kiseline. Karotenoidi u uljima i kremama za sunčanje daju koži brončani ten, čak i onoj koži koja nije sklona tamnjenju, a izvrsno je i u doppo sole kozmetici zbog regenerirajućeg djelovanja. Iskreno, najljepši brončani ten bude upravo od ulja pulpe pasjeg trna, te buritija. Primjerice, 1 do čak 2% u ulju čileanskog lješnjaka i sjemenki maline dat će vam boju s naslovnice. Bez photoshopa. Koristan je dodatak i kod svih upalnih stanja kože zbog bogatstva karotenoida. Osim karotenoida, ulje sadrži i vitamin E. α-tokoferol čini 40-65% mase svih vitamin E molekula. Ostatak čine β-tokoferol, γ-tokoferol, β-tokotrienol i δ-tokotrienol.

Mala je nezgoda cijena. Srećom, može se nabaviti u manjim količinama, od 30 mL. Sasvim vam je dovoljno za dugo vremena, a ulje je iznimno stabilno. Priuštite si, kad možete. Ovo je također jedno od mojih omiljenih ulja. Dobavljivo je i u obliku CO2 ekstrakta koji je postao vremenom više cijenjen od samog hladno prešanog ulja jer postoji jasna standardizacija na karotenoide, pa čak možete podesiti ovisno o varijacijama u lotu kako bi vaša kozmetika sadržavala uvijek iste razine karotenoida u konačnom proizvodu.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeMutna viskozna tekućina izrazito crvene do tamno crvene boje poput krvi, karakterističnog mirisa bobica pasjeg trna.
Relativna gustoćaoko 0.900
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 18.0
Ukupni tokoferoli>0.5 g/kg
Ukupni karotenoidi>0.6 g/kg
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina24.0 - 42.0
C16:1 palmitoleinska kiselina24.0 - 42.0
C18:1 oleinska kiselina3.0 - 30.0

*za CO2 ekstrahirano biljno ulje.

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top